Τα ετοιμόρροπα κτίρια μέσα στην πόλη του Κρανιδίου αποτελούν απειλή. Ο Δήμαρχος αδιαφορεί για την ασφάλεια των παιδιών και των δημοτών

169
το κτίριο της παλιάς Αστυνομίας στην Μπαρδούνια
Αναστάσιος Λάμπρου

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Δημοτικός Σύμβουλος Τάσος Λάμπρου αναφέρεται στα ερειπωμένα κτήρια του Κρανιδίου και τις απειλές κατά της ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών, των υπερηλίκων και των αναπήρων, που προκύπτουν από την αδιαφορία του Δημάρχου Δημήτρη Σφυρή να εφαρμόσει το νόμο που ισχύει για τα επικίνδυνα κτήρια.

Διαβάζοντας τις σημερινές αποκαλυπτικές του δηλώσεις, καταγράφουμε μια ακόμη πτυχή ιδιαιτέρως επιβαρυντική. Ένα εκ των κτηρίων είναι ιδιοκτησίας Σφυρή καθώς επίσης, η δημοτική αρχή δεν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα σε ειδική έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ. που υπογράφει ο επικεφαλής της και υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας, Τάσος Λάμπρου.

«Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

στις 13/10/2016, με έγγραφό μου προς τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή είχα επισημάνει τον κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των διερχόμενων Δημοτών, λόγω της ύπαρξης δύο ετοιμόρροπων κτιρίων σε πολυσύχναστους δρόμους με καθημερινή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων  μέσα στην πόλη του Κρανιδίου και είχα ζητήσει την άμεση παρέμβαση του Δήμου προκειμένου να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία περί επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων.

Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τότε, δεν έχω λάβει καμία απάντηση στο έγγραφό μου και ο κ. Σφυρής δεν έχει κάνει καμία ενέργεια γι’ αυτό το σοβαρότατο θέμα.

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί σε αυτά τα δύο κτίρια και ειδικά με τον φετινό βροχερό χειμώνα που διανύουμε ο κίνδυνος κατάρρευσής τους είναι πολύ μεγάλος, λόγω της διάβρωσης που έχουν υποστεί.

Βέβαια εκτός από αυτά τα δύο επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια, υπάρχουν αρκετά ακόμη μέσα στο Κρανίδι που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, αποτελούν πηγή κινδύνου για τους διερχόμενους δημότες και τους γείτονες  που διαμένουν σε διπλανά κτίρια και ο κ. Σφυρής, αρχιτέκτονας μηχανικός το επάγγελμα, αδιαφορεί πλήρως.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης είμαι αναγκασμένος να επανέλθω στο θέμα προσθέτοντας και ένα τρίτο επικίνδυνο κτίριο, το οποίο έχει καταρρεύσει κατά το ήμισυ και χρήζει άμεσης παρέμβασης.

Το πρώτο κτίριο είναι το παλαιό μονοπώλιο Κρανιδίου, για το οποίο υπάρχει αυτοψία της αρμόδιας Επιτροπής και έκθεση επικίνδυνου ετοιμόρροπου κτιρίου από δομική και στατική άποψη, από τις 2 Φεβρουαρίου 2015 (Υπηρεσία Δόμησης Αριθ. Πρωτ. 65/2-2-2015).

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Ερμιονίδας δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια σύμφωνα με την θετική εισήγηση της Επιτροπής.

το κτίριο του παλαιού μονοπωλίου

Και το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί Δήμος Ερμιονίδας δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για το κτίριο αυτό, εφόσον έχουμε γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής από το Φεβρουάριο 2015;

Το σοβαρότερο είναι, ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας το κτίριο ανήκει στην ιδιοκτησία του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή, κάτι το οποίο εάν ισχύει τον καθιστά διπλά υπεύθυνο σε περίπτωση ατυχήματος, δεδομένου ότι αυτό το ετοιμόρροπο κτίριο βρίσκεται επί της κεντρικής οδικής αρτηρίας του Κρανιδίου, από όπου διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες οχήματα και πεζοί.

Το δεύτερο επικίνδυνο  κτίριο είναι αυτό της παλιάς Αστυνομίας στην Μπαρδούνια, (πλησίον του κτιρίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.), βρίσκεται επί κεντρικής οδού με καθημερινή διέλευση πεζών και οχημάτων και είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

το κτίριο της παλιάς Αστυνομίας στην Μπαρδούνια

Γι’ αυτό το κτίριο είχα ζητήσει να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή επικινδύνων κτιρίων,  να κάνει αυτοψία, να βρεθεί ο ιδιοκτήτης και να τηρηθεί άμεσα η σχετική νομοθεσία περί επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων.

Στο εν λόγω κτίριο έγινε η πρώτη φάση της διαδικασίας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω καμία ενημέρωση για τις περεταίρω ενέργειες που απαιτείται να γίνουν από τον Δήμο Ερμιονίδας.

 

Το τρίτο κτίριο το οποίο έχει καταρρεύσει κατά το ήμισυ, γειτνιάζει με το κτίριο «Θούθουλα» όπου στεγάζεται η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας και κάνουν μαθήματα μικρά παιδιά.

Ένα τμήμα του μισογκρεμισμένου κτιρίου έχει γείρει επικίνδυνα προς την αυλή του κτιρίου της Φιλαρμονικής και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών, των δασκάλων μουσικής και των γονέων.

Ο Δήμος Ερμιονίδας πρέπει να το κατεδαφίσει άμεσα και να στείλει τα έξοδα κατεδάφισης στον ιδιοκτήτη του κτιρίου, εφόσον αυτός αδιαφορεί μέχρι σήμερα.

μισογκρεμισμένο κτίριο δίπλα στην αυλή του κτίριου της Φιλαρμονικής

 Είναι φανερό πως πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, διότι πέραν της συνολικής και πλήρους εγκατάλειψης της πόλης του Κρανιδίου σε θέματα καθημερινότητας όπως ο δημοτικός φωτισμός, η καθαριότητα δρόμων και κοινοχρήστων χώρων, η κατάσταση του οδικού δικτύου, η ύδρευση κ.λ.π., εδώ έχουμε να κάνουμε με μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος και απειλή της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των δημοτών.

Καλώ τον κ. Σφυρή άμεσα να πράξει τα δέοντα προκειμένου να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία περί επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων και τον καθιστώ υπεύθυνο σε περίπτωση ατυχήματος για την σωματική ακεραιότητα και την ζωή των Δημοτών.

Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
“Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας”
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας