Η προσπάθεια των κομματικών μηχανισμών για προώθηση «δικών τους στελεχών» στις διοικήσεις των δήμων είναι παλιά ιστορία. Με τον τρόπο αυτό, τα κόμματα, ικανοποιούν τις πολιτικές φιλοδοξίες μιας σειράς στελεχών τους, διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια, θέσεις εργασίας και ασκούν επιρροή προσπαθώντας να αυξήσουν την πολιτική τους δύναμη και βεβαίως την εκλογική τους ανταπόκριση. Γενικά τα κόμματα και οι βουλευτές επιδιώκουν να χρησιμοποιούν τους Δήμους για άντληση κομματικών ωφελημάτων.
Η ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών παρατάξεων και στελεχών που θέτουν τις ανάγκες και το συμφέρον της Τοπικής Κοινωνίας πάνω από τα κόμματα, δείχνει να κερδίζει έδαφος σαν αντίληψη μεταξύ των πολιτών. Έτσι, τα κόμματα που παλαιότερα έδιναν χρίσματα σε όλους τους Δήμους, και στη συνέχεια είχαν περιοριστεί μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, τώρα πια περιορίζονται στους μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα).
Ωστόσο, η άποψη πως πρέπει μια κοινωνία να εκλέγει δημοτική αρχή που να έχει φιλική σχέση με την κυβέρνηση παραμένει ισχυρή και υποστηρίζεται, κυρίως, από στελέχη της βάσης των κομμάτων που αναζητούν διαύλους διαπλοκής. Στην άποψη αυτή αντιπαρατίθεται μια νέα πραγματικότητα που δείχνει τους ψηφοφόρους να επιλέγουν διεκδικητικούς Δημάρχους και στελέχη που έχουν ειδικές εμπειρίες (Πολιτισμός, Αθλητισμός, Ευρωπαϊκά προγράμματα).
Είναι λοιπόν πολύ επίκαιρο το ερώτημα που θέτει η πλατφόρμα «δημοσκοπήσεων» psifisto.gr ζητώντας από τους πολίτες να τοποθετηθούν επί του σημαντικού αυτού θέματος.
Για να ψηφίσετε, υποστηρίζοντας την άποψή σας αρκεί να πατήσετε ΕΔΩ