Ένα μήνα μετά την πραγματοποίησή του. Μία αποτίμηση του Πανηλειακού Συλλαλητηρίου της Κυριακής 18 Μαρτίου

100
Εθελοντές μαι μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής με τον κεντρικό ομιλητή Δημήτρη Καμπόσο

γράφει ο  Γεώργιος Διον. Κουρκούτας*

 «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα» βροντοφώναξε η Ηλεία. Ήταν κάτι που απέδειξε ότι και η Ελληνική Περιφέρεια έχει τις δικές της φωνές αντίστασης στην συνεχιζόμενη Παραχάραξη της Ελληνικής Ιστορίας. Το Πανηλειακό Συλλαλητήριο της Κυριακής 18 Μαρτίου, πριν έναν μήνα, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς και αποτρεπτικές για πολλούς καιρικές συνθήκες όλο το πρωινό της ημέρας εκείνης, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή άνω των 50 Σωματείων και εκατοντάδων πολιτών από όλες τις περιοχές της Ηλείας και άλλα μέρη της Πελοποννήσου στο κέντρο της πόλεως του Πύργου και ήταν ένα δυνατό μήνυμα της Ελληνικής Περιφέρειας, μετά τα ανάλογα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ο εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου Γεώργιος Τάκη Δόξας

Οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι το Συλλαλητήριο έπρεπε να γίνει. Και όσοι το σκέφτηκαν, βοήθησαν στην υλοποίησή του και παρέστησαν σε αυτό, έδωσαν το παρών σε έναν Αγώνα που συνεχίζεται. «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα» βροντοφώναξε η Ηλεία σε όλον τον Κόσμο, εντός και εκτός Ελλάδος.

Η διεξαγωγή του Συλλαλητηρίου, μέσα σε άσχημες συνθήκες
Παρά τον άσχημο καιρό, μέχρι λίγα λεπτά πριν την έναρξη του Συλλαλητηρίου, αλλά και τις ¨περίεργες¨ κινήσεις που έγιναν για να ακυρωθεί η διεξαγωγή του (κάτι που προκάλεσε θυμηδία αλλά και οργή σε όλους τους πολίτες, διότι κάποιοι κρατούντες δεν ήθελαν να ακουστεί η φωνή του Ηλειακού Λαού), ο Λαός συγκεντρώθηκε στην Πλατεία μπροστά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, δίπλα στον ΟΤΕ, και στις 12.00 ξεκίνησε το Συλλαλητήριο.

Εκατοντάδες πολίτες, από την Ηλεία και τους γειτονικούς νομούς, γέμισαν την Πλατεία 25ης Μαρτίου αλλά και τους δρόμους γύρω από αυτήν με σημαίες και πανό υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία και μικρών παιδιών και μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου που κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες, φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή». Συγκινητική και η παρουσία ηλικιωμένων ανθρώπων, που με δάκρυα στα μάτια φώναζαν δυνατά «Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία».

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, μίλησε με πάθος και στοιχεία

Οι χαιρετισμοί και τα μηνύματα
Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε ο συντονιστής της εκδηλώσεως, καθηγητής κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Σύντομο χαιρετισμό σε όλους απηύθυνε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συλλαλητηρίου ο κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου. Ακολούθως ανεγνώσθη μήνυμα του Ηλείου Μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου, ο οποίος λόγω απουσίας στο Εξωτερικό δεν μπόρεσε να είναι παρών. Ο κ. Ηλίας Ανδριόπουλος τόνισε ότι «Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές, την Ελλάδα που μας κληροδότησαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, που έζησαν πάνω από 3000 χρόνια σε αυτά τα χώματα και αντίκρισαν τις ίδιες θάλασσες, τους ίδιους βράχους και τους ίδιους κάμπους, που αντικρίζουμε και εμείς».
Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ανέγνωσε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος. Δίπλα στον χώρο της Πλατείας γινόταν και συγκέντρωση υπογραφών για τους 2 ομήρους Στρατιωτικούς μας στην Τουρκία, όπου εκατοντάδες από τους παρευρεθέντες υπέγραψαν με την ελπίδα να λήξει αυτή η πρωτοφανής περιπέτεια σύντομα.
Οι κεντρικοί ομιλητές του Συλλαλητηρίου
Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργης Τάκη Δόξας, Σύμβουλος Μάρκετινγκ εκ Πύργου. «Είμαστε Έλληνες και αυτό ας το καταλάβουν», είπε απευθυνόμενος σε όσους κλείνουν τα αυτιά, τα μάτια, την καρδιά και την ψυχή τους αυτές τις ώρες. «Γεννηθήκαμε στην πιο ευλογημένη γη της Ελλάδας. Αρχαία Ήλιδα, Αρχαία Ολυμπία, Επικούριος Απόλλωνας. Από εδώ θα φύγει το φως και θα πάει παντού»

Ο κόσμος πάθιασε με την ομιλία του Δημήτρη Καμπόσου και ζητούσε να φωτογραφηθεί μαζί του, μετά το τέλος του συλλαλητηρίου.

Μετά τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών κ. Δημήτριος Καμπόσος, που με παλμό ζήτησε από όλους να θυμηθούν το μεγαλείο της Ελληνικής Ιστορίας και να μην επιτρέψουν την συνέχιση της αλλοιώσεώς της από τους γείτονές μας Σκοπιανούς. Τόνισε στην εισαγωγή του ότι «Από την Πελοπόννησο ξεκίνησε η επανάσταση, από εδώ κάναμε κράτος, από εδώ γίναμε ελεύθεροι, από εδώ θα ξαναστείλουμε το μήνυμα. Η ιστορία δεν αλλάζει, γιατί η δική μας ιστορία δε γράφτηκε με μελάνι, αλλά με αίμα και η λευτεριά μετριέται με το αίμα των Ελλήνων». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην σύλληψη και αιχμαλωσία των 2 Ληνών Στρατιωτικών από τους Τούρκους, διατυπώνοντας κρίσιμα ερωτήματα για τους χειρισμούς της ελλαδικής ηγεσίας.
Η εκδήλωση, που διακοπτόταν από συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας από τους πολίτες που συμμετείχαν, έκλεισε με το ψάλσιμο του ύμνου «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, που έψαλαν με όλην την δύναμη της ψυχής τους όλοι οι παρευρεθέντες. Όλοι έφυγαν με πιο δυνατό το εθνικό φρόνημα και ενθουσιασμένοι που η Ηλεία έδωσε το δικό της παρών στον κοινό Εθνικό Αγώνα για την Μακεδονία.

Τα Σωματεία και οι φορείς

που συμμετείχαν και στήριξαν το Συλλαλητήριο

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών η συμμετοχή των Σωματείων της Ηλείας στο Πανηλειακό Συλλαλητήριο. Ο κατάλογος των Σωματείων και Συλλόγων που συμμετείχαν και στηρίξανε το μεγάλο Συλλαλητήριο της 18ης Μαρτίου 2018 στον Πύργο Ηλείας για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ο ακόλουθος.
Σύνδεσμος Τραυματιών και Πολεμιστών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας, Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε΄», Πολιτιστικός Σύλλογος Ηλείων «Παντοκράτωρ», Ομάδα Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου, Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, Σύνδεσμος Υδραυλικών Νομού Ηλείας, Σύνδεσμος Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας-Παράρτημα Νομού Ηλείας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνος -Παράρτημα Νομού Ηλείας, Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις», Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρισίων «Τα Μακρίσια», Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) -Παράρτημα Νομού Ηλείας, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού (Ε.Α.Α.Ν.) -Παράρτημα Νομού Ηλείας, Όμιλος Φίλων Μακεδονίας Αμαλιάδος, Επιχειρηματικός Σύλλογος Ηλείας, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Νομού Ηλείας (που περιλαμβάνει τους εξής Συλλόγους: Εμπορικός Σύλλογος Ανδραβίδας, Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας, Εμπορικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας, Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Βαρθολομιού, Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γαστούνης, Σύλλογος Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Ζαχάρως, Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Κάστρου-Κυλλήνης, Σύλλογος Επαγγελματιών Κατακόλου «Η Αλληλεγγύη», Εμπορικός Σύλλογος Κατακόλου «Η Ενότητα», Εμπορικός Σύλλογος Κρέστενας, Εμπορικός Σύλλογος Λεχαινών, Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Εμπορικός Βιοτεχνικός Σύλλογος Τραγανού), Σύλλογος φίλων παραδοσιακού τραγουδιού «Ο Μοριάς» Αμαλιάδος, Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Ηλείας «Η Αναγέννηση», Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Ηλείας, Σύλλογος Παραπληγικών –Κινητικά αναπήρων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πύργου, Συνεταιρισμός ΤΑΞΙ Πύργου «Ολυμπιακή Ένωση», Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστερίου Δήμου Ήλιδας, Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ηλείας, Σύλλογος Οικιστών Σπιάντζας, Παλαιστικός Σύλλογος Πύργου «Τιτάν», Ποδηλατοδρόμος Πύργου, Όμιλος Αλεξιπτωτιστών Μακεδονίας, Πολιτιστική Αθλητική Κίνηση Ηλείας (Π.Α.Κ.Η.), Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) – Παράρτημα Νομού Ηλείας, Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών» (Σ.Α.Φ.Ε.Μ.), Σύλλογος Γουμεριωτών Ηλείας «Η Αγία Παρασκευή», Ιππικός Σύλλογος «Κένταυροι» Ανδραβίδας, Φυσιολατρικός Οικολογικός Σύλλογος «Επτάλοφος», Σύλλογος Πολυτέκνων Πύργου Ηλείας, Σύλλογος Ποντίων Νομού Ηλείας, Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Ηλείας. Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Άγιος Κωνσταντίνος», Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Βαρθολομιού, Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Μέγας Βασίλειος» Πύργου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Ε.Β.Ε.) Ηλείας, Σύλλογος Εργαζομένων ΣΕΤΤΗΛ, Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Πύργου, η Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων» και Σύλλογος Κρητικών Νομού Ηλείας.

Απεκλείσθησαν από την αναφορά αυτή τα εκτός Ηλείας Σωματεία, για λόγους κατανοητούς, αν και η Οργανωτική Επιτροπή τα ευχαρίστησε για την ηθική στήριξη της κοινής προσπάθειας. Επίσης και όσα είχαν άμεση ή έμμεση κομματική χροιά, αλλά που στήριξαν την όλη προσπάθεια με κάθε τρόπο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε η Οργανωτική Επιτροπή του Πανηλειακού Συλλαλητηρίου προς την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, τον Δήμαρχο Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τις εφημερίδες «Πατρίς», «Πρώτη», «Ενημέρωση», τις ιστοσελίδες Ilialive, Myilia, Iliaoikonomia, Patrisnews, Ilia24, Amaliadanews, Anastasiosk, Iliapress, Pirgiotis, Protinews, odigos.gr, αλλά και όλα τα εκτός Ηλείας Ηλεκτρονικά και Έντυπα μέσα που συνέβαλαν στην προβολή του Συλλαλητηρίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε η Οργανωτική Επιτροπή προς τους αδελφούς Λεωνίδα και Σωτήριο Θεοδ. Παναγόπουλους, για την ηχητική κάλυψη όλης της εκδηλώσεως, αλλά και την ΕΠΣ Ηλείας και το ΚΤΕΛ Ηλείας, που με τον δικό τους τρόπο διευκόλυναν την συμμετοχή του Ηλειακού Λαού στο Συλλαλητήριο.

* Ο Γεώργιος Διον. Κουρκούτας είναι Καθηγητής Φιλόλογος και ήταν εκ των πλέον δραστηρίων μελών της Οργανωτικής Επιτροπής του Συλλαλητηρίου.

ΠΗΓΗ: http://www.elkosmos.gr/mia-apotimisi-toy-panileiakoy-syllalitirioy-tis-kyriakis-18-martioy/