Ένας αυτοδιοικητικός κρίνει τον “Κλεισθένη 1” και προτείνει

50
Μιχαλάκόπουλος Χάρης

του Χάρη Βασ. Μιχαλακόπουλου*

Αυτές τις ημέρες υπάρχει ευρεία διαβούλευση στην Αθήνα από την Κ.Ε.Δ.Ε (Δήμοι) και ΕΝ.Π.Ε (Περιφέρειες) με κεντρικό θέμα το περιβόητο νομοσχέδιο “Κλεισθένη 1” από το ΥΠ.ΕΣ, που θέλει να εφαρμόσει την απλή αναλογική στις εκλογές του α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Θα νόμιζε κάποιος ότι ξαφνικά η Κυβέρνηση έπαθε κρίση ευαισθησίας και κόπτεται  για την “απλή και άδολη αναλογική”. Να εκπροσωπούνται δηλαδή οι πάντες!

OXI! Η Κυβέρνηση, πάρα πολύ απλά, θέλει να διαλύσει κάτι που δεν ελέγχει (είναι μνημειώδης η αποτυχία της στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, τη στιγμή που παράλληλα έγινε Κυβέρνηση).

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας και απελπισίας ενάντια στις αποτυχημένες Κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών και δεν είχε ουσιαστικά κανένα έρεισμα στην κοινωνία και φυσικά ούτε στελέχη. Τη στιγμή δηλαδή που έπαιρνε τη “λαϊκή” εντολή να σχηματίσει Κυβέρνηση, (έστω και με τους ΑΝΕΛ), έβγαλε ελάχιστους Δημάρχους και ελαχιστότατους Δημ. Σύμβουλους και μόνο 2 από τους Περιφερειάρχες που στήριξε! Θέλει φυσικά να παραμείνει ζωντανή (διαμέσου όποιων αιρετών της) την επόμενη ημέρα των Εθνικών εκλογών (όταν και αν γίνουν).

Επίσης είναι πολύ πιθανό, αυτό να είναι ένα πρώτο πείραμα για να δουν πως θα λειτουργήσουν οι συνεργασίες, για να εφαρμοστούν μετά σε Εθνικό επίπεδο και να δούμε Κυβερνήσεις Σύριζα –ΝΔ -ΠΑΣΟΚ (με νέο ΑΦΜ ή όνομα το ίδιο είναι) κλπ συγγενών.

Τα πάντα όλα δηλαδή, αρκεί να μην χαθεί η κουτάλα! (στη μάσα είναι όλοι αδέλφια).

Για να το κλείσουμε και να μην υπάρχουν αμφιβολίες, ότι ξαφνικά έγιναν ευαίσθητοι για τη γνώμη του “λαού”, ας θυμηθούμε κάποια απλά παραδείγματα:

α) Έκαναν δημοψήφισμα; Σε ρώτησαν για τα μνημόνια που έφεραν το ένα πίσω από το άλλο;

β) Έκαναν δημοψήφισμα; Σε ρώτησαν για τα Εθνικά θέματα με το όνομα της Μακεδονίας κλπ;

γ) Έκαναν δημοψήφισμα; Σε ρώτησαν για το πετσόκομμα μισθών -συντάξεων κλπ;

δ) Έκαναν δημοψήφισμα; Σε ρώτησαν για την σαρωτική φορολογία (ουσιαστικά κλείσιμο) στους ελεύθερους επαγγελματίες;

ε) Έκαναν δημοψήφισμα; Σε ρώτησαν που έκαναν τη Χώρα μας “αποθήκη” και ορμητήριο του Ισλάμ της Ε.Ε;

στ)  Έκαναν δημοψήφισμα; Σε ρώτησαν που ενώ σου παίρνουν το σπίτι και σε φτωχοποιούν βίαια και καθημερινά, από την άλλη μοιράζουν δισεκατομμύρια ευρώ σε κάθε λογής ΜΚΟ-“ευπαθή” ή “φιλοξενούμενο” από 150 φυλές του Πλανήτη που μαζεύτηκαν εδώ, ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ, και για εσένα δε περισσεύει τίποτα και ζεις με κερί, από την κομμένη ΔΕΗ; Άσε που σε λίγο θα είσαι ξένος στο τόπο σου με την αντικατάσταση πληθυσμού (και ψηφοφόρων) που γίνεται;

Μια φορά τόλμησαν και έκαναν δημοψήφισμα (με αίολο ερώτημα) και τότε ως δια μαγείας και με απύθμενο θράσος, μετέτρεψαν το ΟΧΙ που τους είπε ο λαός σε ΝΑΙ εν μια νυκτί, γράφοντας τον “κυρίαρχο λαό” και την ψήφο του εκεί που δεν πιάνει μελάνι, εφόσον δεν τους “έκατσε” το αποτέλεσμα. Τόσο πολύ σε υπολογίζουν αν δε το κατάλαβες ακόμα!

Σε κάθε περίπτωση έχουμε μια Κυβέρνηση επικίνδυνη σε κάθε τομέα. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα στην τοπική αυτοδιοίκηση κακώς “λερώνει” το όνομα ενός τεράστιου Αρχαίου μεταρρυθμιστή (ειδικά από μια κυβέρνηση που δεν σέβεται πουθενά και ποτέ την Ιστορία της Πατρίδας και την “χαρίζει” σε Σλάβους -Οθωμανούς κλπ). Κανονικά πρέπει να ονομαστεί “Εφιάλτης”. Γιατί πράγματι θα φέρει το ΧΑΟΣ και θα πολλαπλασιάσει την διαπλοκή. Η δικαιολογία του ότι θα υπάρχει “αντιπροσωπευτική δημοκρατία” είναι μόνο για να χαϊδέψει τα αυτιά των πολιτών που δεν θα ενημερωθούν σε βάθος. Θα εξυπηρετήσει επίσης τις μειοψηφίες τις οποίες ελέγχει και χρησιμοποιεί κατά το δοκούν για αντιπερισπασμό (βλέπε μπάχαλα Αθηνών και αλλού).

Με όλα αυτά δεν θέλω να πω, ότι το υπάρχων εκλογικό σύστημα είναι το καλύτερο (της super ενισχυμένης αναλογικής, που ο πρώτος τα παίρνει όλα και οι υπόλοιποι τίποτα), αλλά θέλω να σας αφυπνίσω για να μην πιστέψετε ότι ξαφνικά θέλουν το καλό σας.

Θέλουν να μείνουν ζωντανοί πολιτικά, όπως και όπως, γιατί βλέπουν ότι το “πείραμα”-παραμύθι της Αριστεράς καταρρέει με θόρυβο σε όλη την Ευρώπη. Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το Μάιο του 2019, μια θλιβερή μειοψηφία (βλέπε αποτελέσματα Εθνικών χωρών Γαλλίας-Αυστρίας –Πολωνίας – Ιταλίας –Ουγγαρίας -Σλοβενίας- Σλοβακίας, τα ποσοστά σε Γερμανία κλπ). Βλέπουν το θάνατο τους σε πολλές επαναλήψεις (για να δανειστούμε το τίτλο από το γνωστό θρίλερ που υπάρχει σε πολλές συνέχειες) να έρχεται και κάνουν αυτό που επιβάλλει η νοοτροπία τους, ως σύγχρονοι Νέρωνες και ως παλαιολιθικά πολιτικά όντα.

Διαλύουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν! 

Τελειώνω με μια πρόταση -εισήγηση. Το καλύτερο (εάν όχι το τέλειο), θα ήταν η εφαρμογή μιας ποσόστωσης π.χ 60-70% την οποία θα έπαιρνε ο πρώτος συνδυασμός, από το 50% της δύναμης του όποιου συμβουλίου (αριθμός μελών), εάν αυτό δε το καταφέρει (ο συνδυασμός) την A’ Κυριακή των εκλογών μόνος του. Αυτό θα έφερνε παράλληλα  και μια είδους “δικαιοσύνη” στην “λαϊκή” εντολή και θα ήταν παράλληλα απαραίτητη η συνεργασία. Ελαχιστοποιείται έτσι η δυνατότητα ακυβερνησίας και τα αλισβερίσια συνεχώς, σε βάθος θητείας της Δημοτικής αρχής.

Παράδειγμα:

Εάν ίσχυε αυτό στις προηγούμενες εκλογές στο Δήμο Πύργου (είχαμε 8 συνδυασμούς -τώρα που θα ανοίξουν οι ορέξεις για “προσφορά” θα είναι τουλάχιστον 10) η κατανομή των εδρών θα ήταν 7-7-7-5-3-2-2. Χάος δηλαδή μέχρι να βρεθούν οι απαραίτητοι 17 και φυσικά να μείνουν σταθεροί για 4 χρόνια !..Φανταστείτε το αλισβερίσι ανά Δημοτικό θέμα, ανά νομικό πρόσωπο, ανά επιτροπή κλπ.. Φανταστείτε τώρα με 10 υποψηφίους και με αναλογία π.χ. 6-5-4-4-3-3-3-2-2-1… Πλήρης μπάχαλο και ακυβερνησία.

Επίσης είναι αδιανόητο να έρχεται μεταρρύθμιση και να μην αλλάζουν τα διοικητικά όρια των Δήμων, ενώ όλοι ξέρουν ότι η προηγούμενη χάραξή τους δεν είχε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού, αλλά ήταν με καθαρά κομματικά κριτήρια. Πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν Δήμοι με όσο το δυνατόν ομοειδή γεωγραφική τοποθέτηση, με παρόμοιες ανάγκες και προτερήματα. Αυτό θα λύσει το οικονομικό ζήτημα των Δήμων κατά 30-50% τουλάχιστον. Στην περίπτωση μας (Ηλεία) είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν 2 Δήμοι στον ορεινό μας όγκο και άλλοι 4-5 στο πεδινό κομμάτι. Η υπάρχουσα ανάμειξη τους είναι τροχοπέδη και βλάπτει τους πάντες. Επίσης θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης η δημιουργία ενός πεδινού Δήμου Πύργου -Αρχαίας Ολυμπίας με πολιτιστική Πρωτεύουσα τη Παγκόσμια Πόλη και διοικητική το Πύργο. (Aυτό όμως είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα που προϋποθέτει κλειστό αυτοκινητόδρομο –λιμάνι (υπάρχει) -και αεροδρόμιο για τσάρτερ και διακομιδή προϊόντων (υπάρχει αλλά…). Χρειάζεται νέα μυαλά και εξωστρέφεια και όχι μικροκομματικά τερτίπια και φυσικά λαό με νέα μυαλά και θέληση να ζήσει.

Βάλτε στο μυαλό σας, καλά όμως, ότι όλα αυτά σας τα λέει ένας Δημοτικός σύμβουλος, έξω από κάθε σύστημα, όχι επαγγελματίας πολιτικός και που τον συμφέρει αριθμητικά ο “Κλεισθένης 1”. Όμως ποτέ δε κοίταξα το προσωπικό μου καλό, παρά το κοινό συμφέρον και αυτό επιτάσσει να πω ελεύθερα τη σκέψη μου και τη πρόταση μου. Επίσης δοξάζω το Θεό που κανένα κόμμα δεν είναι πάνω από το κεφάλι μου και συλλογιέμαι ελεύθερα, κάτι που θα έκανα ακόμα και εάν ήμουν στον οποιοδήποτε κομματικό σχηματισμό.

Υ.Γ . Προσέξτε καλά ότι ο Υπουργός μιλάει για “Κλεισθένη 1”!!..Άρα έρχεται και ο 2 και ο 3 κλπ… Μάλλον έχει στο μυαλό του και άλλους “νταβατζήδες” να επιβάλλει στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως π.χ τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου στην ΕΡΤ.ΑΕ ή αλλιώς Πολιτικοί Επίτροποι ή Κομισάριοι κατά τα πρότυπα της παλιάς Ε.Σ.Σ.Δ (ο Θεός να την αναπαύσει). Κάποιος να τους ενημερώσει επιτέλους λοιπόν, ότι το εργοστάσιο εκεί έκλεισε και τα κλειδιά (μαζί με τα καλούπια) τα πέταξαν στη Μαύρη Θάλασσα.

* Ο Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος

είναι Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου Ηλείας