Αυτοκτόνησε ο μεγαλύτερος γιος του Φιντέλ Κάστρο

28

Ο μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος ηγέτη της επανάστασης της Κούβας και πρώην προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο, ο Φιντέλ Κάστρο Ντίας -Μπαλάρτ, αυτοκτόνησε χθες Πέμπτη, όπως μετέδωσαν δημόσια μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ο πρεσβύτερος γιος του Φιντέλ Κάστρο, γνωστός ως «Φιδελίτο» (επειδή έμοιαζε πολύ εμφανισιακά με τον πατέρα του), είχε αρχικά νοσηλευτεί σε κλινική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, από την οποία έπασχε, είχε λάβει εξιτήριο και η θεραπεία του συνεχιζόταν εκτός νοσοκομείου.

«Ο Ντίας -Μπαλάρτ, ο οποίος παρακολουθείτο από μια ομάδα γιατρών για αρκετούς μήνες εξαιτίας της κατάστασης βαθιάς κατάθλιψης στην οποία βρισκόταν, αυτοκτόνησε (την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου) το πρωί», ανέφερε ο κουβανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Cubadebate.

Ο 68χρονος «Φιδελίτο» γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1949, στη διάρκεια του σύντομου γάμου του πατέρα του με τη Μίρτα Ντίας -Μπαλάρτ, κόρη Κουβανού πολιτικού. Μετά το διαζύγιο του ζευγαριού το 1955, η μάχη για την κηδεμονία του παιδιού έγινε κάτι σαν σίριαλ γεμάτο ανατροπές, πριν τελικά επικρατήσει ο ηγέτης της Κούβας.

Η μητέρα του εξορίστηκε μετά την επικράτηση της επανάστασης το 1959. Ως ακόμα και σήμερα, μέλη της οικογένειας Ντίας -Μπαλάρτ συγκαταλέγονται στους πιο σκληρούς αντικαστρικούς της εξόριστης αντιπολίτευσης με έδρα το Μαϊάμι, στη Φλόριντα. Ο Φιντέλ Κάστρο απεβίωσε την 26η Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 90 ετών.

Πυρηνικός επιστήμονας με σπουδές στην άλλοτε Σοβιετική Ένωση, ο Κάστρο Ντίας -Μπαλάρτ εργαζόταν ως επιστημονικός σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ήταν αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας ως τον θάνατό του.

Από το 1980 ως το 1992, ήταν επικεφαλής του εθνικού πυρηνικού προγράμματος της Κούβας και η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για την κατασκευή ενός πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής.

Η Αβάνα αποφάσισε να βάλει στο συρτάρι το σχέδιο αυτό το 1992, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης μετά την κατάρρευση των εμπορικών συναλλαγών και της βοήθειας από το άλλοτε σοβιετικό μπλοκ. Έκτοτε, ο Κάστρο Ντίας -Μπαλάρτ δεν απασχόλησε ποτέ ιδιαίτερα την κοινή γνώμη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP και ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ