Γράφει η Θέκλα Μεταξά
ερευνήτρια αστρολογίας
Η ελληνική επανάσταση οργανώθηκε από τη Φιλική Εταιρία, μια μυστική οργάνωση στα πρότυπα των τεκτονικών στοών, που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τους Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο. Στα χρόνια που ακολούθησαν η οργάνωση διευρύνθηκε με τη συμμετοχή οπλαρχηγών, ιεραρχών και άλλων αποφασισμένων Ελλήνων.
Στις αρχές Μαρτίου του 1821 υπήρξαν έντονες επαναστατικές κινητοποιήσεις στη Μάνη, που έγιναν αντιληπτές από τους Τούρκους. Το σύνθημα για την έναρξη του αγώνα δόθηκε στις 17 Μαρτίου στον Ναό των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη, μετά τη δοξολογία για την Επανάσταση. Στις 23 Μαρτίου απελευθερώθηκε η Καλαμάτα, από τον Θ. Κολοκοτρώνη μαζί με 2.000 Μανιάτες.
Αργότερα καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου ως έναρξη της Επανάστασης, για να συνδυαστεί με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η αλήθεια είναι πως εκείνη ακριβώς την ημερομηνία δεν είχε συμβεί κανένα σημαντικό γεγονός, και ο Π.Π.Γερμανός απουσίαζε στην Πάτρα, όπως αναφέρει ο ίδιος στα απομνημονεύματά του.
Θέλοντας να δω τι αστρολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες πάρθηκε η απόφαση για έναρξη του αγώνα, προτίμησα να μελετήσω την εαρινή ισημερία του 1821, που συνέβη στις 21 Μαρτίου, και ώρα 12.10 π.μ., ημερομηνία που βρίσκεται ανάμεσα στην πραγματική ημερομηνία έναρξης της επανάστασης, και σ’ εκείνη που καθιερώθηκε αργότερα.
Παρατηρώντας τον αστρολογικό χάρτη λοιπόν της ισημερίας, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός, ότι στις ακμές των γωνιακών οίκων υπάρχουν μόνο μεταβλητά ζώδια, πράγμα που δείχνει και την έλλειψη σωστής οργάνωσης του αγώνα. Άλλο εντυπωσιακό γεγονός είναι η συσσώρευση πλανητών πάνω στο ηγετικό ζώδιο του Κριού, στον 4ο οίκο, της Πατρίδας.
Σπάνια είναι η ακριβής σύνοδος Ουρανού-Ποσειδώνα, κάτι που συμβαίνει κάθε 172 χρόνια. Επίσης η συνάντηση Ήλιου και Δία στον Κριό, δείχνει ότι ο λαός ανέλαβε ρίσκα σχετικά με το εγχείρημα, με αισιοδοξία και έλλειψη συμβιβασμού. Πρέπει να σημειωθεί, ότι δυνατότερος πλανήτης και κυβερνήτης του ωροσκοπίου ήταν ο Ήλιος. Η ανυπομονησία για το διάβημα είναι διάχυτη σε όλο το ωροσκόπιο, και η σπίθα που χρειαζόταν για να ανάψει η φωτιά, είχε κι όλας βρεθεί. Ο Ήλιος σηματοδοτούσε την έναρξη της επανάστασης.
Πολύ κοντά στον ωροσκόπο, βρισκόταν το βασιλικό αστέρι Αντάρης. Η ονομασία του προέρχεται από το Θεό του πολέμου Άρη (αντί του Άρη, αντικαταστάτης του Άρη), και σίγουρα φανερώνει το γεγονός της εξέγερσης. Το αστέρι βρίσκεται στην καρδιά του Σκορπιού, αστερισμού που κυβερνάται από τον Άρη.
Στην πλούσια μυθολογία μας ο αστερισμός του Σκορπιού συνδυάζεται με τον 8ο άθλο του Ηρακλή, την εξολόθρευση της Λερναίας Ύδρας, του τέρατος με τα εννέα κεφάλια. Είναι γνωστό πως η ιδιομορφία αυτού του τέρατος ήταν ότι για κάθε κεφάλι που κοβόταν, φύτρωναν δύο στη θέση του, ενώ το κεντρικό κεφάλι ήταν αθάνατο. Με τη βοήθεια του Ιόλαου, ο Ηρακλής, κατάφερε να κόψει τα κεφάλια, αφού για κάθε κεφάλι που έκοβε, ο Ιόλαος έκαιγε τον κομμένο λαιμό. Το αθάνατο κεφάλι το έθαψε βαθιά στη γη.
Η εσωτερική φλόγα μπορεί να εξαγνίσει και να υποτάξει τα πάθη, να νικήσει το δηλητήριο της επιθυμίας. Ο Ηρακλής το είχε καταφέρει. Φαίνεται πως και οι ηρωικοί μας πρόγονοι του 1821 είχαν να φέρουν εις πέρας έναν παρόμοιο άθλο με αυτόν του Ηρακλή. Εμείς μπορούμε;