Μια απάντηση στον κ. Τσίπρα από την Αργολίδα

64
Δημήτρης Κρανιάς

του Δημήτρη Κρανιά*

Μέσα στον ορυμαγδό των υπουργικών παραιτήσεων, των επιδομάτων ενοικίων, των  ανακοινώσεων της πρεσβείας των Η.Π.Α., της πολιτικής σκευωρίας κατά των πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, της μυστικής διπλωματίας στο Σκοπιανό ο πρωθυπουργός κατέβηκε στην Τρίπολη.

Μοίρασε τα ‘’θα’’ και τα εκατομμύρια όπως ξεπετάγονται τα like στις livestreaming  μεταδόσεις του facebook. Τα περισσότερα ‘’θα’’ εισέπραξε η Μεσσηνία, υποθέτουμε λόγω του ότι αισθάνεται έντονα την ανάσα του Αντώνη Σαμαρά. Παρόν το μισό και πλέον υπουργικό συμβούλιο στις τρεις πρώτες σειρές. Παρούσες και οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, που μάλλον άφησαν αφύλακτο το ‘’Μαξίμου’’ για να προφυλάξουν το Κωνσταντοπούλειο από την ‘’αγάπη’’ του λαού.

Ας δούμε όμως επί της ουσίας τι θεωρεί ο Πρωθυπουργός της χώρας βιώσιμη ανάπτυξη για την Πελοπόννησο. Αφού έχει καταψηφίσει ως αντιπολίτευση όλα τα μεγάλα έργα των οδικών αξόνων στην περιφέρεια ήλθε να μας πει ότι αυτός  ήταν που τα κατάφερε να τα τελειώσει. Ξέχασε βέβαια να μας πει για τις αυξήσεις και το κόστος των διοδίων, όπως επίσης και για το χρόνο εκμετάλλευσής τους από τους αναδόχους.

Έκανε αναφορά για τη σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με την Αργολίδα χωρίς κανένας να έχει ακούσει κάτι έως σήμερα. Ταυτόχρονα απέφυγε οποιαδήποτε λέξη για το τραίνο της Αργολίδας περιοριζόμενος στην αοριστία για μελέτη βιωσιμότητας στη μητρική γραμμή (sic). Όσο για τα υδατοδρόμια  που έταξε ένα σε κάθε νομό, όλο το πλαίσιο είναι έτοιμο από την περίοδο της θητείας Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο Ναυτιλίας και αν δεν κάνω λάθος οι άδειες, μεταξύ των οποίων και της Αργολίδας έχουν δημοπρατηθεί.

Όσον αφορά την πολιτιστική αξιοποίηση Άργους και Ναυπλίου καλό θα ήταν να μας εξηγήσει η κυβέρνηση τι ακριβώς εννοεί. Το πολιτιστικό αποτύπωμα των δύο πόλεων είναι υπαρκτό και ορατό πολύ πέραν των ελληνικών συνόρων. Ας μας έλεγε τουλάχιστον κάτι πέρα από την ονομαστική αναφορά.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανέφερε ότι θεωρεί την υγεία και την παιδεία ως μοχλούς ανάπτυξης. Συμφωνούμε απόλυτα. Η αναφορά του όμως και στα δύο ήταν οι επικεφαλίδες σε σελίδας με δυο μουτζούρες από κάτω. Ακούστηκε κάτι συγκεκριμένο; Οι προσλήψεις που αναφέρθηκαν μήπως είναι οι επεκτάσεις θητείας των επικουρικών και των ειδικευομένων γιατρών; Μήπως θεωρεί την ίδρυση ενός ΤΟΜΥ πρωτοπορία; Μήπως ακούσαμε τίποτα για μονάδα εντατικής θεραπείας σε μια Αργολίδα που σφύζει από τουρισμό κατά την τουριστική περίοδο και στην οποία, επίσης αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν, εδώ και χρόνια να λέμε την αλήθεια, κρεβάτια εντατικής χωρίς προσωπικό; Μήπως ακούσαμε για ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΚΑΒ στο νομό και ειδικότερα στην Ερμιονίδα που η ανάγκη είναι επιτακτική;

Κλείνοντας αξίζει να γίνει μια αναφορά στην αντιδιαστολή ηθικού και νόμιμου. Αν κάτι νόμιμο δε θεωρείται ηθικό αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δε νομοθέτησαν ηθικά. Η αντίφαση είναι στην ηθικοποίηση της παρανομίας και τον εξαγνισμό της. Η ουσιαστική αντιδιαστολή είναι ανάμεσα στο νόμιμο και το παράνομο, η αντιδιαστολή στο ψέμα και την αλήθεια. Και φυσικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και φυσικά δε λέμε όλοι το μαύρο άσπρο. Και φυσικά και η Πελοπόννησος και η Αργολίδα ζουν και αντιμετωπίζουν ό,τι ακριβώς ζουν και αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην υπόλοιπη χώρα. Και αυτό δε χρειάζεται καμιά περιγραφή.

*Ο Δημήτρης Η. Κρανιάς

είναι μέλος Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας