Ο Όμιλος Ραψωματιώτη επιβάλλει τη νέα εποχή στα απορρίμματα έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

33

Με αφορμή την σημαντική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα από το Δήμο Χαλανδρίου και αφορούσε το πρωτοπόρο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think, αντιληφθήκαμε τις τεράστιες δυνατότητες που δίδονται στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από τέτοια καινοτόμα προγράμματα και τεχνολογίες με διακρατικές συνεργασίες.

Ενημερωθήκαμε για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και τι πρακτικές εφαρμόζονται, ενώ η χώρα μας μεταφορικά ακόμα «ξεκινά να μαθαίνει την αλφάβητο».

Μέχρι τώρα αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι αυτό που εφαρμόζεται. Ότι δηλαδή, τα απορρίμματα είτε τα θάβουμε (παράνομα ή κατ’ ελάχιστο σε ΧΥΤΑ ,νόμιμα) είτε τα προωθούμε για ενεργειακή αξιοποίηση με βάση τις νέες επενδύσεις που προγραμματίζονται.

Να όμως, που υπάρχουν προτάσεις για συμπράξεις πανεπιστημίων, ΟΤΑ, δημοσίων φορέων, επιχειρήσεων, όπου ήδη εφαρμόζονται εναλλακτικοί τρόποι συλλογής και διαχείρισης – αξιοποίησης απορριμμάτων, επιδιώκοντας ταυτόχρονα και στην καλύτερη διάδοση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία.

Κι αν όλα αυτά χαρακτηρίζονται από κάποιους θεωρίες, η αλήθεια είναι πως απέχουν πολύ από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και αγνοούν πως σύντομα θα αλλάξει η νομοθεσία και θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, όπου η διαλογή των οργανικών θα είναι υποχρεωτική από το 2023 και το 70% των απορριμμάτων θα πρέπει να ανακυκλώνεται από το 2030, χωρίς να περιλαμβάνει σε αυτό το ποσοστό για την ενεργειακή αξιοποίηση, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, πόσο γρήγορα προχωρούν και πόσο ελάχιστα γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες, αφού στατιστικά έχουν υλοποιηθεί ελάχιστα πιλοτικά προγράμματα προς την κατεύθυνση της χωριστής διαχείρισης των οργανικών και όσο αφορά την ανακύκλωση, απέχουμε πολύ από το να την θεωρούμε πραγματική και ουσιαστική.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ελάχιστοι είναι εκείνοι που τολμούν και κάνουν ένα βήμα εμπρός, όντας ενημερωμένοι, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους τη νέα εποχή.

Όπως η ECORAP, του Ομίλου Ραψωματιώτη, η οποία υλοποίησε ένα αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα «την αξιοποίηση υπολείμματος ΚΔΑΥ για παραγωγή δομικού υλικού» και επίσης εδώ και τρία χρόνια συνεργάζεται με το Δήμο Ερμιονίδας που είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή Δήμος στην Ελλάδα που εφαρμόζει πρόγραμμα χωριστής συλλογής οργανικών, με καφέ κάδο στο σύνολο του δήμου .

Γι αυτό το λόγο άλλωστε, δεν ήταν τυχαία και η πρόσκληση που έγινε στον διαχειριστή της RAPGROUP Δημήτρη Ραψωματιώτη, από τους διοργανωτές της ημερίδας για την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think να παρευρεθεί και να εκφράσει τις απόψεις του πάνω στα νέα δεδομένα. Ο όμιλος εταιρειών ΡΑΨΩΜΑΤΙΩΤΗ πορεύεται πάντα και σύμφωνα με τα κελεύσματα της νέας εποχής, γι’ αυτό και η αναγνώρισή του έχει ξεφύγει πλέον από τα στενά πλαίσια της Πελοποννήσου.

Τζένη Σουκαρά

ΠΗΓΗ: https://moriasnews.gr/