Εκδήλωση “ΚΥΠΡΟΣ ’74”: Συγκίνηση …Τιμή… και Απόφαση!

196

Η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Ναυπλιέων, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα και το παράρτημα της ΑΧΕΠΑ στο Ναύπλιον, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ (20/10/2024) αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και μια βεντάλια συναισθημάτων, σε όσους την παρακολούθησαν.

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης απόδοσης Τιμής και Μνήμης στους Αργολιδείς που πολέμησαν για να αποκρούσουν την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν η μεγάλη συμμετοχή κόσμου και απαράδεκτη η απουσία των Τοπικών Μέσων Επικοινωνίας.

Ο Μητροπολιτικός Ναός ήταν κατάμεστος κατά την επιμνημόσυνη δέηση. Ο Πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου “φράκαρε ” από κόσμο και εκπροσώπους φορέων, καθ’ όλη την διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων στην προτομή του ήρωα Συνταγματάρχη Γεωργίου Μπούτου που λαβώθηκε βαρειά και υπέκυψε στον θάνατο, τιμώντας τον όρκο του, κατά την εισβολή των Τούρκων στην Μεγαλόνησο του Ελληνισμού.

Το καλύτερο όμως, ο αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Βασιλός (Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ναυπλίου) και οι συνεργάτες του μας το είχαν φυλάξει για το απόγευμα.

Μια κορυφαία ομάδα τεσσάρων ομιλητών, 50 χρόνια μετά, αναφέρθηκε στην εισβολή, στις ευθύνες, στους ηρωισμούς και στο δέον γενέσθαι. Αλευρομάγειρος, Μιχόπουλος, Μελετόπουλος και Χατζηαναστασίου, ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλο, προκαλώντας διαφορετικά συναισθήματα στο ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας του Βουλευτικού (άλλοι τόσοι έστεκαν όρθιοι εντός και εκτός αιθούσης).

50 χρόνια μετά την εισβολή, οι Ήρωες από την Αργολίδα που πολέμησαν και συγκράτησαν τον ΑΤΤΙΛΑ Ι και τον ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ τιμήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Οι πολεμιστές που επέζησαν του άνισου πολέμου και της προδοσίας των Αραπάκη, Παπανικολάου, Ντάβου και λοιπών επιόρκων, είναι βέβαιο πως χθες, με την ατμόσφαιρα που επικράτησε μέσα και έξω από το Βουλευτικό ξέχασαν την ντροπή της επιστροφής στην έρημη ακτή των Κεχριών, όπου τους αποβίβασε νύχτα η αυτοαποκληθείσα –τότε- κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού, του Μορφωτικού Ακολούθου της Κυπριακής Πρεσβείας και του αντιπροέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών της Κύπρου, κατέληξαν στην υπόσχεση ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, καταχειροκροτούμενοι.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές απονομής Τιμητικών πλακετών στους παριστάμενους ζώντες μαχητές της ΕΛ.ΔΥ.Κ. και στις οικογένειες των νεκρών ηρώων. Δάκρυσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Καράπαυλος, έπεσε στην αγκαλιά του Δημήτρη Καμπόσου ένας εκ των πολεμιστών, γεμάτος ευγνωμοσύνη.

ΟΙ ΤΙΜΗΘΕΝΤΕΣ ΕΝ ΖΩΗ ΜΑΧΗΤΕΣ

* Γκολέμης Δημήτριος

* Θωμάς Βασίλειος

* Καρατάσος Ευάγγελος

* Καρατζούλης Γεώργιος

* Καρκαλάτος Νικόλαος

* Κουκουμέλος Νικηφόρος

* Κουλούρης Κώστας

* Κρόκος Φώτιος

* Μελάνης Γεώργιος

* Μητροβγένης Νικόλαος

* Μιχόπουλος Κωνσταντίνος

* Μποζιονέλος Φώτιος

* Οικονόμου Παναγιώτης

* Παπανικολάου Χρήστος

* Πατούρας Ιωάννης

* Σαλογιάννης Γεώργιος

* Φαρμάκης Δημήτριος

* Χουρσαλάς Αναστάσιος

ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΕΣ (Τιμήθηκαν μέσω των οικογενιών τους)

* Οικογένεια Καλπάκα Χρήστου

* Οικογένεια Μπούτου Γεωργίου

* Οικογένεια Σαλεσιώτη Ιωάννη

* Οικογένεια Σαμπαριώτη Αθανασίου

* Οικογένεια Σουλιέ Ευαγγέλου

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ (Τιμήθηκαν μέσω των οικογενειών τους)

* Οικογένεια Σμυρλή Βασιλείου

* Οικογένεια Χουντάλα Προκοπίου

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε η Χορωδία του Δήμου Ναυπλιέων που τραγουδώντας το «Χρυσοπράσινο φύλλο…» μας ταξίδεψε στο ανατολικό σύνορο του Ελληνισμού.

 

 

 

 

 

 

Συμπληρωματικός Σύνδεσμος από τις πρωινές εκδηλώσεις https://akromolio.gr/2024/10/%ce%bd-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4-%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%ad%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b3/