Κλαδέματα και Ογκώδη: Το πρόβλημα λύνεται …η διαμάχη παραμένει

203

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Πολύ σωστά, ο επικεφαλής της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ασκώντας τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα επέκρινε (στο Δ.Σ. του Σεπτεμβρίου) την Δημοτική Αρχή Ορφανού για τα χάλια που παρουσίαζε ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων, ο οποίος είχε μετατραπεί σε προσωρινό χώρο εναπόθεσης ογκωδών και κλαδεμάτων.

Ακόμα πιο σωστά, ο Κωνσταντίνος Μάκαρης, υπέδειξε στην αρμόδια αντιδήμαρχο την λύση της προσφυγής σε ιδιωτική εταιρεία που νομίμως θα μπορεί να απαλλάσσει τον δήμο από αυτού του είδους τα αστικά απορρίμματα.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Ντίνα Καραγιάννη, αποδεχόμενη την δημόσια κριτική, επιτάχυνε τις διαδικασίες που είχε ξεκινήσει λίγο μετά την έγκριση του προϋπολογισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου και ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη επίλυσης του προβλήματος που είχε προκύψει, λόγω του γεγονότος ότι η σύμβαση του προηγούμενου εργολάβου είχε λήξει στις 31/12/2023 και μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε εγκεκριμένος προϋπολογισμός για να γίνει νέα ανάθεση.

Αμέσως μόλις η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πρασίνου και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τον σχεδιασμό, με βάση τον οποίο θα επέφερε εντός δύο εβδομάδων την επίλυση του προβλήματος, μία καταγγελία –άγνωστον ποίου-, επέφερε παρέμβαση της αστυνομίας, συλλήψεις εργαζομένων του δήμου (τι έφταιγαν οι έρημοι) και διακοπή κάθε εναπόθεσης στο χώρο των Σφαγείων.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Δ/νση καθαριότητας ολοκλήρωσε την εκ του νόμου προβλεπόμενη μελέτη και ανάρτησε στο ΚΗΜΔΗΣ την σχετική πρόσκληση, στην οποία και ανταποκρίθηκε ντόπια εταιρεία.

Είναι απορίας άξιον γιατί, ενώ όλα αυτά ήταν σε εξέλιξη με εμφανή ορίζοντα την εντός εβδομάδος έναρξη εργασιών εξυγίανσης της απαράδεκτης κατάστασης, ο Κωνσταντίνος Μάκαρης προκάλεσε την παρουσία κάμερας και δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και έκανε δηλώσεις αντιπολιτευτικού περιεχομένου με φόντο μια εικόνα διόλου τιμητική αλλά ούτε αντιπροσωπευτική του Ναυπλίου.

Ακόμα μεγαλύτερη απορία προκαλεί το γεγονός ότι, μόλις η αντιδήμαρχος Ντίνα Καραγιάννη  ανακοίνωσε πως την Πέμπτη ξεκινούν εργασίας αποκατάστασης του χώρου με νομίμως επιλεγείσα ιδιωτική εταιρεία, ο Κωνσταντίνος Μάκαρης προχώρησε σε δημόσια και –εν πολλοίς- άδικη κριτική της αντιδημάρχου, με παράθεση επιχειρημάτων που αποδείχθηκαν ελαττωματικά. Θα περίμενε κανείς να κάνει μια ανακοίνωση του τύπου «…χαιρόμαστε που για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή άκουσε τις προτάσεις μας και θα παρακολουθήσουμε την πορεία του έργου». Δεν το έκανε, προτίμησε να ζητήσει –πάλι- επέμβαση του Εισαγγελέως.

Οι χθεσινές καταγγελίες του αποδείχθηκαν εσφαλμένες (από πρόθεση ή από λάθος, δεν έχει σημασία). Επέφεραν την διακοπή επί 4ωρο των αναγκαίων εργασιών εξυγίανσης του χώρου των Σφαγείων και έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική ελευθερία 10 μεροκαματιάρηδων. Μετά την παρουσίαση των αναγκαίων στοιχείων εκ μέρους της αντιδημάρχου Ντίνας Καραγιάννη, μέσω του δικηγόρου της (και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου) Βαγγέλη Λαμπρόπουλου, ο Εισαγγελέας έδωσε εντολή απελευθέρωσης των κρατουμένων εργατών και συνέχισης του έργου απομάκρυνσης των κλαδεμάτων και των ογκωδών από την εργολάβο εταιρεία.

Ο Κωνσταντίνος Μάκαρης ακούγοντας προφανώς εσφαλμένες εισηγήσεις, επιχείρησε να παρεμποδίσει το σχέδιο εξυγίανσης που ο ίδιος είχε υποδείξει, ακολουθώντας την γνωστή ρήση «Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα». Έσφαλε στην κρίση του, έσφαλε και στην αντίδρασή του. Απομένει να δούμε αν η έμφυτη ευφυΐα του θα τον οδηγήσει να παραδεχτεί την λάθος τακτική του και να αναθεωρήσει την αντιπολιτευτική στρατηγική του που για δεύτερη φορά σε διάστημα 9 μηνών αποδεικνύεται αναποτελεσματική. (Η πρώτη ήταν η επί εξάμηνο επιθετικότητα κατά του Δημήτρη Κωστούρου, όταν λειτουργούσε ως αιχμή δόρατος του Δημήτρη Ορφανού που όμως –ο ίδιος- προχωρούσε με πιο ήπια βήματα).

Η Ντίνα Καραγιάννη έδωσε λύση στο πρόβλημα και, στη φάση αυτή, αναδείχθηκε νικήτρια εφαρμόζοντας την διαδικασία που ο Κώστας Μάκαρης της είχε υποδείξει, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ανακεφαλαιώνοντας, επισημαίνω:

– Ο Δημήτρης Κωστούρος κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε επιλύσει το πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση ιδιώτη εργολάβου.

– Το πρόβλημα διογκώθηκε μετά το νόμο για τα κλαδέματα – κουρέματα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τα οποία προκάλεσαν έμφραγμα σε όλους σχεδόν τους δήμους της Ελλάδος.

– Η Δημοτική Αρχή Ορφανού επικαλείται την έλλειψη προϋπολογισμού και την ως εκ τούτου αδυναμία υπογραφής νέας σύμβασης, μέχρι τον Αύγουστο 2024.

– Ο Κωνσταντίνος Μάκαρης τον Σεπτέμβριο, μόλις εντόπισε το πρόβλημα, το έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρότεινε για την αντιμετώπισή του την εφαρμογή της «λύσης Κωστούρου», με άλλον όμως εργολάβο.

– Η αρμόδια αντιδήμαρχος Ντίνα Καραγιάννη, απέδειξε πως μπορεί να σχεδιάζει και να έχει γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση. Επέσπευσε τις διαδικασίες, συνεβλήθη με ιδιώτη εργολάβο (εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα υπό του νόμου προβλεπόμενα) και ξεκίνησε άμεσα το εξυγιαντικό σχέδιο.

Οι ενέργειες του Κωνσταντίνου Μάκαρη (που δεν είναι γνωστό αν έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας της παράταξής του) αποτελούν “πολιτικό παράδοξο”. Προσέφυγε για δικαίωση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με αποτέλεσμα το γκριζάρισμα της εικόνας του Ναυπλίου και μετά στην Αστυνομία με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή των εργασιών αντιμετώπισης του προβλήματος. Πρότεινε πραγματοποιήσιμη λύση και μετά «φόρεσε πολεμική εξάρτηση» μόλις την εφάρμοσε η Δημοτική Αρχή Ορφανού. Ζήτησε έλεγχο νομιμότητας με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, χωρίς προηγουμένως να αιτηθεί από το Δήμο τα αναγκαία έγγραφα για να επιβεβαιώσει τα καταγγελλόμενα. Έδωσε έτσι το δικαίωμα στην αντιδήμαρχο Ντίνα Καραγιάννη να του θυμίζει την ιστορία με τον ψεύτη βοσκό.

Επιλογικά: Οι Δημότες, παρακολουθώντας τα τεκτενόμενα, ενοχλούνται. Ζητάνε λύσεις για τα υπαρκτά προβλήματα, ζητάνε να προτάσσεται το συμφέρον του Δήμου και απαιτούν γόνιμη παρουσία στα Δημοτικά Συμβούλια και συνεργασίες με σκοπό το κοινό καλό.

Ιδού η Ρόδος… κ.κ. αρχηγοί των παρατάξεων. Περιμένουμε να σας δούμε!