Τιμήθηκαν οι ήρωες που υπεράσπισαν τη Δημητσάνα

88
Μπροστά στο μνημείο των πεσόντων

Με μία σεμνή τελετή και επίκεντρο τον ιστορικό Ναό της Αγίας Κυριακής Δημητσάνης τιμήθηκαν οι υπερασπιστές και οι πεσόντες Χωροφύλακες και πολίτες κατά την Μάχη της Δημητσάνας (30 Αυγούστου 1948).

Η εκδήλωση μνήμης έλαβε χώρα την Κυριακή 25 Αυγούστου, ενώ την πρωτοβουλία είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας (Χωροφυλακής και Αστυνομίας), που επί δεκαετίες δεν ξεχνά να τιμήσει τους συναδέλφους της που πολέμησαν κατά της επιθέσεως των κομμουνιστών. Η ήττα των τελευταίων στην Δημητσάνα ήταν ένα καθοριστικό πλήγμα στα χρόνια της Κομμουνιστικής Ανταρσίας, για αυτό κατά το παρελθόν η επέτειος της Μάχης τιμώνταν με συμμετοχή και της Πολιτείας.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με λιτάνευση της τρυπημένης από σφαίρες κομμουνιστών εικόνας της Αγίας Παρασκευής και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων από τους ιερείς της πόλεως.

Την Ιστορική για τον Ελληνισμό πόλη υπερασπιζόταν τμήμα της Χωροφυλακής, το οποίο και το 1944 είχε δεχθεί με μεγάλες απώλειες ανάλογη επίθεση κομμουνιστών, Συνολικά 13 άνδρες της Χωροφυλακής και δύο πολίτες έπεσαν ηρωικά κατά την μάχη που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ηςΑυγούστου 1948, για να καταλήξει σε πανωλεθρία των κομμουνιστών, που στην πορεία αποδεκάτισε η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ.

Η Μάχη αυτή ξεκίνησε το πρωινό της 30ης Αυγούστου 1948 με επίθεση περίπου 1200 κομμουνιστών ανταρτών με επικεφαλής τον Γκιουζέλη εναντίον της Πόλεως που την υπεράσπιζαν μονάδες της Χωροφυλακής και ένοπλοι ΜΑΥ, συνολικώς 350 άνδρες. Αυτούς συνέδραμαν γύρω στους 60 πολίτες της Δημητσάνης με επικεφαλής τον ιερέα πατέρα Ανδρέα Βωβό, που ήξεραν ότι η νίκη των κομμουνιστών στην Δημητσάνα θα οδηγούσε σε σφαγή τον πληθυσμό. Η ισχυρή άμυνα των ανδρών της Χωροφυλακής με επικεφαλής τους Μοιράρχους Ανδρικόπουλο και Ανδρεόπουλο και η επέμβαση των αεροσκαφών της Αεροπορίας θα οδηγήσει σε δεινή ήττα τους επιτιθέμενους που θα αφήσουν στο πεδίο της μάχης περίπου 108 πεσόντες. Έκτοτε οι κομμουνιστές αντάρτες θα συρρικνώνονται στην Πελοπόννησο και θα παύσουν να έχουν την πρωτοβουλία των επιθέσεων μέχρι την οριστική τους ήττα τον Ιανουάριο του 1949 στην μάχη του Αγίου Βασιλείου Κυνουρίας.
Το μνημόσυνο αυτό τελείται αδιαλείπτως εδώ και  δεκαετίες , από τον Αύγουστο του 1949, οπότε είχε παραστεί στο πρώτο μνημόσυνο και ο ίδιος ο τότε Βασιλεύς Παύλος.

ΠΕΣΟΝΤΕΣ κατά την Μάχη της ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ

Οι φωτογραφίες των Ηρώων επί του μνημείου (Δωρεά οικογένειας Τσούρνου)
  1. ΚΑΤΣΟΓΡΙΔΑΚΗΣ Στυλιανός του Αντωνίου, Υπομοίραρχος.
    2.    ΑΙΣΩΠΟΣ Χρίστος του Νικολάου, Ανθυπασπιστής Χωροφυλακής.
    3.    ΚΑΖΑΚΕΑΣ Γεώργιος του Νικολάου, Ενωμοτάρχης.
    4.    ΡΟΥΣΤΑΣ Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Υπενωμοτάρχης.
    5.    ΒΕΝΟΣ Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Υπενωμοτάρχης.
    6.    ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Χωροφύλακας.
    7.    ΓΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗΣ Γεώργιος του Νικολάου, Χωροφύλακας.
    8.    ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ Θεόδωρος του   Κωνσταντίνου, Χωροφύλακας.
    9.    ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Δήμος του Νικολάου, Χωροφύλακας.
    10.    ΑΓΑΘΟΣ Σπυρίδων του Γεωργίου, Χωροφύλακας.
    11.    ΠΟΔΑΡΑΣ Σωτήριος του Γεωργίου, Χωροφύλακας.
    12.    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Χωροφύλακας.
    13.    ΧΟΥΣΕΑΣ Πέτρος του Στυλιανού, Χωροφύλακας.
    14.    ΚΟΛΟΚΟΥΣΗΣ Δημήτριος, Ιδιώτης.
    15.    ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Ηλίας, Ιδιώτης.