Επιστημονικοί Σύλλογοι, Σωματεία επαγγελματιών, φορείς , εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και φορείς αυτοαπασχολούμενων, λογιστές, δικηγόροι, μηχανικοί, επαγγελματίες εστίασης και άλλοι κλάδοι, αντιδρώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο και πραγματοποίησαν πολυπληθείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Ναύπλιο και Άργος, παρά το ψιλόβροχο.
Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη στις 10.00. Στο Ναύπλιο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο με ομιλητές τους εκπροσώπους των Λογιστών, των Δικηγόρων, των Εμπόρων, των Εστιατόρων και της ΟΕΒΕ Αργολίδας. Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Άργος μπροστά στο παλαιό Δημαρχείο της πόλης στην πλατεία Αγ. Πέτρου.
Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία ανέφεραν:
«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αντίθετα από τις εξαγγελίες, το νέο φορολογικό διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες με πρόσθετα φορολογικά βάρη σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, προσθέτοντας εισοδήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται, χωρίς να εξασφαλίζει την ισονομία που επιθυμούν οι μικρομεσαίοι.
Το νέο φορολογικό παραβλέπει το γεγονός ότι σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο η τελευταία δεκαπενταετία έχει σημαδευτεί από αλλεπάλληλες κρίσεις, οικονομικές και ανθρωπιστικές (δεκαετής οικονομική με capital controls), πανδημική του COVID-19, ενεργειακή και τιμαριθμική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Όλα αυτά τα γεγονότα εξαθλίωσαν τις επιχειρήσεις και δυσχέραιναν την όποια ανάπτυξη τους επί του συνόλου των επαγγελματικών κλάδων. Γεγονότα στα όποια έχουν προστεθεί οι φυσικές καταστροφές και ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας, που είναι βέβαιο ότι θα εντείνουν με τη σειρά τους τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις.
Το νέο φορολογικό παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις του, έχοντας συσσωρεύσει λόγω των ανωτέρω κρίσεων, μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Την ίδια στιγμή το νέο φορολογικό με τα οριζόντια μέτρα – και ως εκ τούτου άδικα – της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, απλά και μόνο αντιμετωπίζει εκ προοιμίου και εντελώς ισοπεδωτικά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.
Προς την κατεύθυνση της φοροδιαφυγής άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει εισάγει τεχνικές διαδικασίες και μεθόδους ελέγχου και πάταξης της φοροδιαφυγής όπως εκτεταμένη και υποχρεωτική χρήση POS και του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, myDATA κλπ. με τις οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, θα αντιμετωπίσει αυτό το διαχρονικό πρόβλημα.
Με τα νέα φορολογικά μέτρα η Κυβέρνηση:
- δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά προστατεύει τους λίγους με τα μεγάλα εισοδήματα, σε βάρος των πολλών
- οδηγούμαστε σε αφανισμό μεγάλου τμήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η Κυβέρνηση αντί να στηρίξει τους επαγγελματίες, τους δίνει τη χαριστική βολή, χαρακτηρίζοντας τους ως φοροφυγάδες και μεταφέρει την λογική «του νόμου Κατρούγκαλου» στην φορολόγησή τους.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες όπως έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 1880 και 1888/2019, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να τους ταυτίσει με τους μισθωτούς.
Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική και δεν αντέχει σε κριτική.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του και όχι με «τεκμαρτά» απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα.
Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεση της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, myDATA, σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ.) ομολογώντας με αυτό τον τρόπο την αποτυχία εφαρμογή τους.
Την ίδια μάλιστα στιγμή που εφαρμόζει αυτήν την φοροεπιδρομή ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρείες που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και τομείς όπως, επί παραδείγματι, τα καύσιμα, τα μερίσματα και η συγκέντρωση κεφαλαίου».