Καρκίνωμα της χώρας, για τον Καραμανλή,  ήταν η Βασιλεία

178

του Παύλου Δαγρέ

«Η Βασιλεία ήταν καρκίνωμα της χώρας». Αυτό είχε δηλώσει το 1974 ο Καραμανλής μετά το δημοψήφισμα με το οποίο ο Ελληνικός λαός καταψήφισε το πολίτευμα της βασιλείας και υπερψήφισε το πολίτευμα της Προεδρευομένης Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 1963 ο Καραμανλής που είχε γίνει ΣΤΟΧΟΣ για το παλάτι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός και μάλιστα μεταμφιεσμένος και έχοντας διαβατήριο με όνομα Τριανταφυλλίδης διέφυγε στο εξωτερικό και απέφυγε τα χειρότερα για τον ίδιο. Αντίθετα ο πολιτικός του αντίπαλος ο Σοφοκλής Βενιζέλος ο πιο έμπιστος του Παλατιού, ο οποίος πληροφόρησε τον Καραμανλή για τους κινδύνους που διατρέχει, απεβίωσε τις μέρες εκείνες μυστηριωδώς.

Ξαφνικά είχαν πεθάνει την ταραχώδη αυτή περίοδο και κάποιοι Αυλικοί του παλατιού.

Επισημαίνουμε ότι ο τότε Πρωθυπουργός Καραμανλής έγινε ΣΤΟΧΟΣ για το Παλάτι επειδή αρνήθηκε να δώσει η κυβέρνηση ένα τεράστιο χρηματικό ποσό προίκα στην Πριγκίπισσα Σοφία, που απαιτούσε η Φρειδερίκη.

Παύλος Δαγρές
Ιατρός

Διχασμένη η Ν.Δ. για την κηδεία Κωνσταντίνου. Άλλα στελέχη πιστοί στον ιδρυτή του κόμματος Καραμανλή δεν πήγαν στην τελετή ενώ λιγοστοί άλλοι παρευρέθησαν.

Μάλιστα  πρώην Πρωθυπουργός που ανήκει στο κόμμα της Ν.Δ. δήλωσε: «Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα απαρνούνται την ιστορία της Πατρίδας τους, όταν δεν τελούν Δημοσία δαπάνη την κηδεία πρώην έκπτωτων Αρχηγών κρατών».

Και ο Ζωϊτάκης Αντιβασιλέας ήταν την περίοδο της Δικτακτορίας Ιστορία της Ελλάδος είναι. Μήπως θα έπρεπε και ο Ζωϊτάκης να κηδευτεί δημοσία δαπάνη;

Αναφέρουμε ότι όταν το 1923 πέθανε στο ΠΑΛΕΡΜΟ Ιταλίας ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α΄ η τότε Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η σωρός του θανόντα θα μεταφερθεί στο Τατόϊ αφού αποβιβασθεί στον Ωρωπό χωρίς την τέλεση επίσημης κηδείας.

Νοσταλγούσε την επάνοδο στο θρόνο ο Κωνσταντίνος και είχε προτείνει αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην Εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ» την 8 Δεκεμβρίου 2002 μεταξύ άλλων είχε δηλώσει και τα εξής:

α) Η Ελλάδα χρειάζεται ρυθμιστή και αναθεώρηση Συντάγματος.

β) Ο Καραμανλής με ενόχλησε πάρα πολύ που ορκίστηκε μπροστά στον εκπρόσωπο της χούντας.

γ) Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει μία επιτυχημένη δουλειά. Θαυμάζω!!!  την προσπάθεια που κάνει για τη χώρα.

δ) Δεν με αφορά  η άκρα δεξιά.

Δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε δεξιός.

Αλήθεια είναι ότι για πολλά από τα λάθη που διέπραξαν οι εκάστοτε βασιλείς έκπτωτοι και μη τεράστια ευθύνη φέρουν και οι σύμβουλοί τους.

Σε άρθρο μου σε εφημερίδα των Αθηνών στις 2 Φεβρουαρίου 2006 γράφω μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Γιατί ορκίσατε για κυβέρνηση τους αξιωματικούς της χούντας Κωνσταντίνε;

Τώρα γιατί ενοχλείσθε που ο Καραμανλής ορκίσθηκε Πρωθυπουργός μπροστά στον εκπρόσωπο της χούντας;

Ποιοι προετοίμαζαν στρατιωτικό πραξικόπημα με τους Στρατηγούς πλην όμως σας πρόλαβαν οι Συνταγματάρχες;

Πότε και γιατί γίνατε αντιστασιακός Κωνσταντίνε;

Μήπως όταν οι Συνταγματάρχες εξήγγειλαν την αναθεώρηση του Συντάγματος όπως οι ίδιοι ισχυρίζοντο;

Αναθεώρηση που προέβλεπε την κατάργηση της Μοναρχίας, και σας καθιστούσε συμβολικά και μόνο ανώτατο άρχοντα».

Ιδού τι είχε αποκαλύψει ο Δικτάκτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος στο υπουργικό συμβούλιο το 1973 από τα άκρως απόρρητα πρακτικά Ν.2158 είναι το παρακάτω απόσπασμα.

«Αναφωνών την 14/12/1967 Ζήτω ο Βασιλεύς ηθέλησα να προσδώσω προς πάσαν κατεύθυνσιν τον αναγκαίον προσανατολισμόν εις τρόπον ώστε να συνεργασθούν  όλαι αι δυνάμεις του Έθνους και να δώσουν εις την χώραν ένα νέο Σύνταγμα.

Ενεργών υπό την έννοια ταύτην απέστειλα εις τον Βασιλέα Κωνσταντίνο το καταρτισθέν σχέδιο του νέου Συντάγματος προσδοκών θετική συμβολή του ανωτάτου άρχοντα. Πλην όμως η βασιλική προσφορά περιορίσθη εις εν απλόν  ευχαριστώ».

Αυτά είχαμε δημοσιεύσει στις 2 Φεβρουαρίου 2006.

Τέλος ελπίζουμε ότι παραθέτοντας τα προαναφερόμενα πραγματικά ιστορικά γεγονότα οι αναγνώστες θα διευκολυνθούν στο να κρίνουν εάν η βασιλεία αποτέλεσε ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ  για τη χώρα όπως πίστευε ο Καραμανλής.

ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

ΤΗΛ. 6943570958