Πρώτα απογύμνωσαν Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια από Ιερά σκεύη και Κειμήλια λατρευτικής αξίας. Τα σήκωσαν όλα και τα πήγαν σε Μουσεία μετατρέποντάς τα σε εκθέματα. Μετά κήρυξαν αυτές τις εκκλησίες και τα Μοναστήρια ως ιστορικά μνημεία. Έτσι τις απέσπασαν από το θρησκευτικό –λατρευτικό τους χαρακτήρα. Τώρα, αφού πλέον τα ανακήρυξαν σε μνημεία, έβαλαν και εισιτήριο για όποιον Ορθόδοξο Χριστιανό ή Έλληνα (και ξένο) που θα ήθελε να της επισκευθεί και να επικοινωνήσει με την Ιστορία ή το Θείο.
Στο σχετικό άρθρο του Νίκου Σταυρουλάκη διαβάζουμε:
«Συνεχίζει… ακάθεκτος την πολεμική του απέναντι στην ελληνική μειονότητα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, χτυπώντας, μετά το περιουσιακό, το ευαίσθητο για την ύπαρξή της θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.
Αλλωστε, οι επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων μειονοτικών άρχισαν με την κατεδάφιση του προσκυνήματος του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες στις αρχές του 2016 και συνεχίζονται με τον προσδιορισμό ιστορικών ιερών ναών ως… αρχαιολογικών χώρων, για τους οποίους απαιτείται εισιτήριο εισόδου προκειμένου να τους επισκεφθούν οι πιστοί.
Πρόκειται για νέα ευθεία προκλητική επίθεση του καθεστώτος Ράμα στην αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, καθώς η πρωτοβουλία συνιστά πράξη δήμευσης -και χρήσης από τρίτους- ξένης ιδιοκτησίας, αφού οι βυζαντινοί ιεροί ναοί ανήκουν στην Εκκλησία.
Με την ενέργεια αυτή το υπουργείο Πολιτισμού παρακρατεί όσους ορθόδοξους ναούς μπορεί, με πρόσχημα την οικονομική αξιοποίησή τους.
Ετσι, η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στον Μεσοπόταμο και η Ι.Μ. των Αγίων Σαράντα στα υψώματα πάνω από την πόλη χρειάζονται πλέον εισιτήριο επίσκεψης. Κατά την πονηρή αλβανική μέθοδο, οι ιεροί τόποι για τους Ελληνες εντάχθηκαν σε γενικότερες λίστες αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να καλυφθεί η άνομη ενέργεια.
Επίσης, ο Ναός της Παναγίας Βλαχέρνας στο Μπεράτι είναι επισκέψιμος με εισιτήριο και το πρόσχημα εδώ είναι ότι λειτουργεί ως εικονογραφικό μουσείο.
Αλλά το πραγματικό σχέδιο είναι άλλο.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ