O Γεωργιόπουλος διεκδικεί μεθοδικά την Ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Αρχαία Ολυμπία.

199

Την ίδια ώρα που επικρατεί αναβρασμός στην Ηλεία, μετά την διαφαινόμενη απομάκρυνση Πανεπιστημιακών τμημάτων από Πύργο και Αμαλιάδα, υπάρχει και η “άλλη” Ηλεία που προγραμματίζει και διεκδικεί. Μια συστηματική και μεθοδική δουλειά, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την Αρχαία Ολυμπία, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό η Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και επαφές με τον Πρυτάνη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διερευνώντας τις προθέσεις και τις δυνατότητες δημιουργίας και λειτουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων στην Αρχαία Ολυμπία. Στα πλαίσια των επαφών αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόταση του κ. Γεωργιόπουλου προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για τη δημιουργία και λειτουργία Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που δημιουργεί και επιτρέπει ο νέος νόμος 4692/2020.

Πιο αναλυτικά, σε επιστολή του προς τον κ. Μπούρα, στις 2 Φεβρουαρίου 2021, η οποία διαβιβάστηκε στις 16 του ιδίου μηνός και προς την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό κ. Άγγελο Συρίγο, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρύτανη,

Η Παιδεία είναι συνδεδεμένη ως έννοια και ως βασικό στοιχείο της ανθρώπινης ζωής με τη θέση της Ολυμπίας στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Το αθλητικό ιδεώδες και η εν γένει πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου και δη του νέου αποτελούσε τον κεντρικό πυρήνα του αρχαιοελληνικού τρόπου.

Αυτός ο υψηλός χαρακτήρας και συμβολισμός της Αρχαίας Ολυμπίας και στη σύγχρονη εποχή, καθώς και το τεράστιο brand name που φέρει, ελάχιστα ή καθόλου έχει αξιοποιηθεί προς όφελος εθνικών επιδιώξεων, προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες πνευματικής, πολιτικής, κοινωνικής και γιατί όχι οικονομικής υπεραξίας.

Εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών της Ολυμπίας, πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ελληνικά και ξένα επιλέγουν την Ολυμπία ως τόπο για την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Τα παραπάνω μας πείθουν και πιστεύω με βεβαιότητα και εσάς, την Πρυτανική Αρχή και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, πως η ίδρυση και λειτουργία ενός Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία, σε τομείς ανάλογους με το περιεχόμενό της είναι και αναγκαία και εφικτή.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα ισχυρά πνευματικά και αξιακά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της Αρχαίας Ολυμπίας θα προκαλέσουν  μεγάλο ενδιαφέρον και θα λειτουργήσουν ως κίνητρο προσέλκυσης νέων απ’ όλο τον κόσμο, σε τρόπο ώστε να θεωρείται εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του Προγράμματος.   

Κύριε Πρύτανη,

Γνωρίζω τον αγώνα που δίνετε, με ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους, που αντανακλούν στην μεγάλη δυσκολία εδώ και μια δεκαετία της χώρας, προκειμένου να κρατήσετε σε υψηλό επίπεδο τη λειτουργία του Ιδρύματός σας.

Αν οι δύσκολες αυτές συνθήκες σας δημιουργούν οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, προκειμένου να αναλάβει από μόνο του το Πανεπιστήμιο Πατρών το εν λόγω Πρόγραμμα, θα πρότεινα να εξετάσετε την δυνατότητα της από κοινού ίδρυσης και λειτουργίας του Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αν βεβαίως έχει προς τούτο τη βούληση, καθότι το Ίδρυμα αυτό διαθέτει μια πολύχρονη εμπειρία από τις συνθήκες αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής, εξαιτίας της λειτουργίας, στις εγκαταστάσεις της Δ.Ο.Α του μεταπτυχιακού τμήματος «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων».

Είμαι βέβαιος πως αναγνωρίζετε ότι η Αρχαία Ολυμπία δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως μια ακόμα επαρχιακή πόλη που διεκδίκησε ή διεκδικεί κομμάτι της μικροπολιτικής επιδίωξης που διαμόρφωσε τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια.

Η Αρχαία Ολυμπία μπορεί να αποτελέσει για το Ίδρυμά σας αλλά και για εσάς ως νέα Πρυτανική Αρχή, τη βάση για ένα ακαδημαϊκό στρατηγικό σχεδιασμό εξωστρέφειας και ανάπτυξης, όπως απαιτεί ο 21ος αιώνας.

Θεωρώ πως θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, αν συμμερίζεσθε τις παραπάνω σκέψεις μου αλλά και σε κάθε περίπτωση, μια συνάντηση που θα προκαλέσετε, με την παρουσία ίσως και θεσμικών φορέων που εσείς θα κρίνετε, προκειμένου να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες που δημιουργούνται για να αξιοποιηθεί προς όφελος της περιοχής και της χώρας το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο που λέγεται Αρχαία Ολυμπία».

ΠΗΓΗ: ODIGOS.GR