Το Φαράγγι του Φονέα ή αλλιώς το Φαράγγι της Νούπαντης βρίσκεται στη Μεσσηνία και αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από 8 περίπου χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία του Φονέα, μεταξύ Στούπας και Καρδαμύλης.
Οι κάτοικοι των χωριών που είναι κτισμένα κοντά στο Φαράγγι του Φονέα (Σαϊδόνα, Εξωχώρι, Προάστιο) το ονομάζουν «Νούπαντη» γιατί λένε ότι εκεί στα παλιά χρόνια γίνονταν οι συναντήσεις (τα συναπαντήματα) όταν ένα συνοικέσιο βρισκόταν σε εξέλιξη. Την έξοδο της χαράδρας προς τη θάλασσα την λένε του Φονέα, επειδή αρκετοί άνθρωποι και ζώα είχαν πνιγεί στην προσπάθεια τους να διαβούν το αφρισμένο ρέμα πριν γίνουν τα γεφύρια.
Στα παλαιότερα χρόνια το Φαράγγι του Φονέα φαίνεται ότι έσφυζε από ζωή, καθώς το καλντερίμι που το τέμνει είναι επιμελούς τεχνικής, ενώ ακόμη διακρίνονται εγκαταλελειμμένα ελαιοχώραφα με προστατευτικές ξερολιθιές, μαντριά και πιθανός νερόμυλος.
Το Φαράγγι του Φονέα είναι γεμάτο με σπήλαια που πολλά απ’ αυτά είναι απροσπέλαστα. Σε ένα από αυτά είχε βρεθεί, την δεκαετία του 1970, ένα αγγείο της Γεωμετρικής εποχής που τώρα κοσμεί το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας. Στα σπήλαια αυτά φωλιάζουν γεράκια, κιρκινέζια, κίσσες, κοράκια, αγριοπερίστερα κ.λπ.
Μέσα στη χαράδρα που είναι κατάφυτη από δάφνες και όλων των λογιών τα δέντρα, υπάρχουν πολλά είδη αγριολούλουδων και αρωματικών φυτών (από άγριες ορχιδέες μέχρι ρίγανη και μέντα). Επίσης, ζουν χελώνες, αλεπούδες, νυφίτσες, σκίουροι, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, τσακάλια κ.λπ. και την Άνοιξη πανέμορφες κίτρινες και πορτοκαλί πεταλούδες.
Τα αξιοθέατα στο Φαράγγι του Φονέα:
Το Μοναστήρι Βαϊδενίτσας
Ο Πύργος του Κιτρινιάρη
Το Μοναστήρι Σαμουήλ
Το Μονοκάμαρο Πετρογέφυρο
Την παραλία του Φονέα.
Πηγή : ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ON LINE