Πρωτομαγιά – Μάιος, Μαία και Ερμής

372
Θέκλα Μεταξά-Ερευνήτρια αστρολογίας

Γράφει η Θέκλα Μεταξά –Ερευνήτρια αστρολογίας

Γιορτάσαμε και την Πρωτομαγιά, που κάποτε ήταν ανοιξιάτικη γιορτή προτού γίνει εργατική γιορτή. Η Πρωτομαγιά συνδυάζει λατρευτικά στοιχεία που στην αρχαία εποχή συνδέονταν με τη λατρεία των νεκρών και την αναγέννηση της φύσης. Ολόκληρος ο μήνας Μάιος έχει σχέση με τα μάγια, εξ αιτίας του Ερμή, γιου της Μαίας, που προστάτευε τις αποκρυφιστικές τέχνες.

Το στεφάνι που έπλεκαν τα αρχαία χρόνια ήταν από ευλύγιστο ξύλο και στολιζόταν με λουλούδια και ανθισμένα κλαδιά από καρποφόρα δέντρα. Πρόσθεταν και στάχυα, σιτάρι και κριθάρι, κρεμμύδι και σκόρδο για το μάτι.

Η χρησιμοποίηση πρασινάδας κυρίως και όχι τόσο λουλουδιών συμβόλιζε τη θαλερότητα και τη γονιμότητα και ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών.

Το όνομα του Μαΐου οφείλεται στην νύμφη Μαία, μια από τις Πλειάδες, που ήταν μητέρα του θεού Ερμή. Η Μαία είναι μία από τις επτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης. Ο μύθος τις θέλει να γεννιούνται στο όρος Κυλλήνη που τότε ανήκε στην Αρχαία Αρκαδία. Όλες οι Πλειάδες θεωρούνταν θεές – νύμφες του βουνού.

Η Μαία, ήταν η ομορφότερη, και μεγαλύτερη αλλά και η πιο συνεσταλμένη.  Έσμιξε με τον Δία σε μία σπηλιά στην Κυλλήνη, και γέννησε τον δοξασμένο θεό Ερμή, τον αγγελιαφόρο του Διός και των υπόλοιπων Θεών. Η Μαία και ο Ερμής θεωρούνται οι προστάτες της Αρχαίας Αρκαδίας.

Η Μαία έδωσε το όνομα της σε όλες τις Μαίες που βοηθούν τις γυναίκες να γεννήσουν. Τις ιδιότητες αυτές της Μαίας κληρονόμησε ο γιος της ο Ερμής , γι’ αυτό και στην αστρολογία ο Ερμής θεωρείται ο πλανήτης που αντιπροσωπεύει την παιδική και εφηβική ηλικία του ατόμου. Ονομάστηκε και «ψυχοπομπός» και ήταν αυτός που συνόδεψε πίσω την Κόρη (Περσεφόνη) από το σκοτεινό βασίλειο του Άδη στον φωτεινό κόσμο της μητέρας της Δήμητρας. Ο σημερινός Μάιος αντιστοιχεί στον δέκατο μήνα του Αττικού ημερολογίου, που ονομαζόταν Μουνιχιών.

Ερμής λοιπόν, Θεός και Πλανήτης. Ως πλανήτης βρίσκεται κοντά στη Σελήνη, είναι  πολυσύνθετος, πολυτάλαντος και πολυπράγμων. Κυβερνά τους Διδύμους και την Παρθένο, βρίσκεται σε έξαρση στην Παρθένο, σε εξορία στον Τοξότη και τους Ιχθείς και σε πτώση στους Ιχθείς. Στοιχείο του είναι το νερό, η διάθεσή του είναι μικτή και κυβερνά το ζωώδες ένστικτο. Αντιπροσωπεύει τη μυστικότητα, τα τεχνάσματα, την πονηριά και την ψευδορκία.

Όταν είναι καλά τοποθετημένος στο ωροσκόπιο, συμβολίζει άτομα με πολυμήχανο και διπλωματικό πνεύμα, άτομα της διανόησης.

Σε κακή θέση ο Ερμής, κάνει τον άνθρωπο εριστικό, υστερικό, φλύαρο, σπάταλο, και στρέφεται εναντίον όλων. Είναι ψεύτης, καυχησιάρης, μυθομανής, επιδίδεται στις «μαύρες» απόκρυφες τέχνες, όπως η νεκρομαντεία, και γίνεται άθεος.

Ως Θεός είναι γιος του Δία, είναι εκείνος που καλεί τους θεούς, ο ερμηνευτής τους, που μεταφέρει τα μηνύματά τους στους ανθρώπους, αυτός που κρατάει φίδι και ραβδί (Κηρύκιον), έχει φτερά στα πόδια, είναι ευγενικός και φέρνει κέρδη, σοφός, αρσενικός με τους αρσενικούς και θηλυκός με τους θηλυκούς, καρπερός και με τα δύο φύλα. Ερμής, αυτός που αποκαλύπτει τα μυστικά, ο προστάτης των αστρολόγων, των αλχημιστών και των απόκρυφων επιστημών.

 

Εμείς πάντως, λατρεύουμε τον Ερμή τον άτακτο, λατρεύουμε και το Μάιο που είναι αφιερωμένος στη Μητέρα του. Και του συγχωρούμε όλες τις αταξίες και τις πονηριές του.