Μία στάση στο χρόνο. Πιλοποιείο Λουκά

Πίσω ακριβώς από το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, απέναντι ακριβώς από τα καμαρίνια, βρίσκεται ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα σε όλη την Ελλάδα, καθ’ αυτού πιλοποιεία.

Το ίδρυσαν τα αδέλφια, Σταύρος και Αντώνιος (του Δημητρίου) Λουκάς το 1938.Το πιλοποιείο κατασκεύαζε καπέλα παντός τύπου και μεταξύ αυτών, τραγιάσκες (για την εργατιά), ρεπούμπλικες (για τους οικονομικά πιο εύρωστους), στρατιωτικά και μαθητικά καπέλα. Μεταπολεμικά και έως το 1963, οπότε και ο Γεώργιος Παπανδρέου τα κατάργησε, οι μαθητές φορούσαν ειδικά καπέλα, εκείνα με σήμα την κουκουβάγια. Αυτά τα μαθητικά καπέλα κατασκευάζονταν στην Τρίπολη και διανέμονταν σε όλη την Ελλάδα, από το  πιλοποιείο του Λουκά.

Τότε στην Τρίπολη υπήρχαν 22 πιλοποιεία και βέβαια υπήρχε και Σύλλογος Πιλοποιών Τρίπολης (βλέπουμε την σφραγίδα του τότε συλλόγου σε φωτογραφία). Εκείνη την εποχή όλοι οι άνδρες φορούσαν καπέλο. Μπορεί να μην φορούσαν σακκάκι, σίγουρα όμως φορούσαν καπέλο. Η τραγιάσκα κατασκευαζόταν από μάλλινα υφάσματα, τσόχες και τα υλικά που συμπλήρωναν την κατασκευή, ήταν λινάτσα, χαρτόνι και κέφι… Στο τέλος τα τοποθετούσαν σε ξύλινα καλούπια και σιδερώνονταν για να κολλαριστούν και ήσαν έτοιμα προς χρήση.

Τα σίδερα με τα οποία σιδέρωναν τα καπέλα ήταν από μασίφ μέταλλο και τα πυράκτωναν μέσα σε κάρβουνα ενώ η ανθηρή για τα πιλοποιεία κατασκευή της τραγιάσκας γίνονταν σε κλασσικές ποδοκίνητες ραπτομηχανές.

Αντίθετα, για τις ρεπούμπλικες, ερχόταν στο πιλοποιείο έτοιμη η πρώτη ύλη-το πίλιμα- και φορμαριζόντουσαν σε διαφορετικά καλούπια από τις  τραγιάσκες. Και όταν μιλάμε για καλούπια εννοούμε και διαφορετικό καλούπι για κάθε νούμερο μεγέθους. Μάλιστα οι ρεπούμπλικες είχαν τη δυνατότητα φρεσκαρίσματος με επιδιόρθωση, φορμάρισμα και σιδέρωμα εκ νέου.

Με την πάροδο των ετών το χειροποίητο καπέλο σαν ακριβή πλέον κατασκευή αφού εμφανίστηκε το φθηνό βιομηχανικό καπέλο, που σίγουρα είναι χαμηλότερης ποιότητας, φθίνει και σιγά-σιγά εξαφανίζεται από την αγορά.

Από το 1983 έως σήμερα την τέχνη του πιλοποιού, του μοναδικού στην πόλη, κατέχει ο Σωτήριος  Λουκάς (του Γεωργίου), ανιψιός των ιδρυτών του πιλοποιείου, ο οποίος ακόμα κατασκευάζει καπέλα με τον παραδοσιακό τρόπο, κατόπιν παραγγελίας. Σε ένα πιλοποιείο που σήμερα φιλοξενεί 3.000 χειροποίητα καπέλα.

…Αυτή είναι η παλιά Τρίπολη, στο σήμερα.

Εκείνη που νοσταλγούμε.

Εκείνη που αγαπάμε.

(Δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2024 στην odoarkadias.gr)

https://www.odosarkadias.gr/mia-stasi-sto-chrono-sto-parelthon-poy-mas-akoloythei/

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ζητά απελάσεις και πραγματική αστυνόμευση

Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για τις συνεχείς επιθέσεις σε Ελληνίδες από μουσουλμάνους: «Το 2024 φεύγει.…

% μέρες πρίν

Η έκκληση που πρέπει να ακούσουμε

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, λειτουργεί Συσσίτιο για  οικονομικά αδύναμα άτομα. Αυτά μπορεί να είναι…

% μέρες πρίν

Με ξένα κόλυβα κάνει μνημόσυνο ο Ματζούνης

Το δελτίο που κυκλοφόρησε αναφέρεται σε Εορταστικές εκδηλώσεις από την Π.Ε. Αργολίδας για το νέο…

% μέρες πρίν

Ο Καμπόσος θύμωσε! Ο Μαλτέζος τα άκουσε!

Τα διαστρεβλωμένα στοιχεία για την ΚΕΔΑΜ που επιχείρησε να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιάννης…

% μέρες πρίν

Επιθετική και αποστομωτική απάντηση Δαμούλου στον Θ. Βασιλόπουλο

Η απάντηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτη Δαμούλου, στην ανακοίνωση του Θοδωρή Βασιλόπουλου…

% μέρες πρίν

Ο Θ. Βασιλόπουλος ζητά ακύρωση των εκλογών του ΕΒΕ Αργολίδας

Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αναπτυξιακή Δύναμη» του Θοδωρή Βασιλόπουλου γνωστοποίησε την προσφυγή της στο…

% μέρες πρίν