Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι

101

(Το εισαγωγικό σημείωμα είναι του Α.ΛΗΘΙΝΟΥ)

Δεν χρειάζεται να σας μάθω το σύνθημα «Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι». Σίγουρα το έχετε σκεφτεί ή το έχετε πει κάποιες στιγμές της ζωής σας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και ακόμα πιο ιδιαίτερα στην Αργολίδα.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα, έτσι και με το σύνθημα αυτό, η γενίκευση  καταλήγει σε αδικία.

Βεβαίως και υπάρχουν Αλήτες/τισσες που παριστάνουν τους δημοσιογράφους. Βεβαίως υπάρχουν και Ρουφιάνοι/νες που δηλώνουν δημοσιογράφοι. Και βεβαίως, όπως συμβαίνει παντού, ένας λεκές (ή ένας λακές) είναι αρκετός για χαρακτηρισθεί το ρούχο ως βρώμικο.

Η πλειοψηφία όμως των δημοσιογράφων είναι άνθρωποι με μόρφωση και με διάθεση να στηρίξουν την κοινωνία. Είναι άνθρωποι με όλα τα ανθρώπινα ελαττώματα και προτερήματα σε μεγαλύτερο βαθμό από όλους τους άλλους. Συνήθως είναι ατίθασα πνεύματα και με έντονη κριτική διάθεση.

Ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι/ες που ξεχωρίζουν, ως προς την θεματολογία τους και τον τρόπο γραφής τους. Αυτούς τους λίγους/ες πρέπει να τους αναγνωρίζουμε και να τους στηρίζουμε. Είναι το αντίδοτο στην κατάπτωση και στην παρακμή.

Μία τέτοια δημοσιογράφος είναι και η Μάρω Βασιλειάδου που αρθρογραφεί στην Καθημερινή. Διαβάστε ένα κείμενό της (μόλις 370 λέξεων) για το περίφημο  brain rot (σήψη του εγκεφάλου) και νομίζω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου. (Αν συμφωνήσετε μαζί μου, τότε… είναι στο χέρι σας να πετάξετε όσους φροντίζουν για την σήψη του εγκεφάλου σας στη λεκάνη της τουαλέτας και να τραβήξετε και το καζανάκι.

 

Στον εγκέφαλο υπάρχουν δράκοι

(δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή)

Tο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης ανακοίνωσε ως λέξη της χρονιάς, του 2024, τη «σήψη του εγκεφάλου» (brain rot). Αν μία από τις πολλές ιώσεις που κυκλοφορούν δεν με είχε περιορίσει στο σπίτι, θα προσπερνούσα την είδηση εκτιμώντας πως είναι υπερβολικά σκληρή. Τώρα όμως, «κολλημένη» μέσα, συνέχισα να διαβάζω. Το λεξικό επεξηγεί τον όρο ως «την υποτιθέμενη επιδείνωση της ψυχικής ή πνευματικής κατάστασης ενός ατόμου, που έρχεται κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης υλικού (κυρίως διαδικτυακού περιεχομένου) που θεωρείται τετριμμένο ή ασήμαντο».

Για τις άγνωστες, ανεξερεύνητες περιοχές της Γης, οι μεσαιωνικοί χάρτες προειδοποιούσαν τους χρήστες με τη σημείωση «Εδώ υπάρχουν δράκοι». Οι πρώτοι δράκοι για τον εγκέφαλο εντοπίστηκαν σχεδόν πριν από 20 χρόνια, όταν οι επιστήμονες μελέτησαν τα αποτελέσματα μιας νέας εφεύρεσης που ονομαζόταν «email», και έκριναν ότι ένας ανελέητος καταιγισμός πληροφοριών στον εγκέφαλο των ληπτών θα είχε πιο αρνητική επίδραση από τη λήψη κάνναβης, με το IQ των συμμετεχόντων να πέφτει κατά μέσον όρο 10 πόντους. Το 2018, από μία δεκαετία δεδομένων που αναλύθηκαν από κορυφαίους ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ασχολούνται συχνά με πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν μειωμένη μνήμη και προσοχή.

Η καταναγκαστική χρήση του Διαδικτύου καταστρέφει τη φαιά ουσία μας. Το κινητό μου με ενημερώνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα αύξησα τη χρήση του κατά 40 λεπτά. Είμαι άρρωστη, δικαιολογούμαι στον εαυτό μου. Προσπαθώ να ανακαλέσω τις εικόνες και τις ειδήσεις που κατανάλωσα: Η Συρία διαλύεται, ο πρόεδρος Μακρόν δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στην κυρία Μπάιντεν, ο Γάλλος μόδιστρος με καταγωγή από το Μαρόκο Ζαν Σαρλ ντε Καστελμπαζάκ σχεδίασε τα νέα άμφια των ιερωμένων της Νοτρ Νταμ, πέθανε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο σύγχρονος τρόπος dating συνεπάγεται το ghosting, πυροβολισμοί στη Γλυφάδα, το 2024 θα είναι το πιο θερμό έτος που μετρήθηκε ποτέ, ο Ελον Μασκ ξόδεψε περίπου 250 εκατ. δολάρια για να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, το χρώμα που θα φορεθεί φέτος είναι το Burgundy, ελληνιστί βουργουνδί. Το κλιπ που εμφανίζεται αν πληκτρολογήσει κανείς τις λέξεις «skibidi toilet» στο YouTube, έχει προβληθεί περισσότερο από 215 εκατομμύρια φορές, με εκατοντάδες εκατομμύρια αναφορές στο TikTok και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πληκτρολογώ. Το βίντεο, διαρκείας 11 δευτερολέπτων, παρουσιάζει ένα κινούμενο ανθρώπινο κεφάλι που προεξέχει από μια λεκάνη τουαλέτας τραγουδώντας τους στίχους «skibidi dop dop dop yes yes», καθώς στροβιλίζεται και χάνεται στην αποχέτευση. Βrain rot.

Λίγα λόγια για την Μάρω Βασιλειάδου

Η Μάρω Βασιλειάδου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1990. Αρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον περιοδικό Τύπο από το εβδομαδιαίο περιοδικό ΕΝΑ (1991), και συνέχισε ως μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών ΕΙΚΟΝΕΣ, MARIE CLAIRE, VOGUE, ΓΥΝΑΙΚΑ. Υπήρξε αρχισυντάκτρια του ταξιδιωτικού περιοδικού PASSPORT που εξέδιδε ο όμιλος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, και συντάκτρια των ενθέτων ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ και ΚΑΠΑ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Διετέλεσε σύμβουλος επικοινωνίας στην ανεξάρτητης αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη (Καλλιόπη Σπανού, 2014-2015). Εχει ασχοληθεί με την δημοσιογραφική έρευνα για τη συγγραφή σεναρίων, και συνεργάστηκε στην παραγωγή κινηματογράφου και τηλεόρασης. Έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βότση για την προβολή και προώθηση ζητημάτων Ισότητας των φύλων.