Σάλος στο Άργος. Χλωριούχα άλατα στο νερό

228

Η ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡΜ είναι (με καθυστέρηση) αποκαλυπτική της ποιότητας του νερού που διοχετεύεται στις βρύσες των Αργείων, στην πόλη και στα χωριά. Είναι όμως εξ ίσου αποκαλυπτική της έλλειψης σοβαρότητας με την οποία “ενημερώνουν” τους καταναλωτές και της έλλειψης διοικητικής ικανότητα στη διαχείριση κρίσεων (καθυστέρηση, αυτοαναιρούμενες ανακοινώσεις κ.α).

Η ανακοίνωση, ενώ αρχικά προειδοποιεί ότι, το νερό σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχει κάνει είναι ακατάλληλο προς πόση, λίγο πιο κάτω αναφέρει ότι το νερό που σήμερα διοχετεύεται στο δίκτυο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Είναι όμως επιβλαβές για τις σωληνώσεις και τις συσκευές.

Και αφού τα γράφει όλα αυτά, κλείνει την ανακοίνωση τονίζοντας «το νερό στις κοινότητες Άργους, Πυργέλλας, Λάλουκα, Κουρτακίου, Δαλαμανάρας, Ινάχου, Ήρας, Κεφαλαρίου, Ελληνικού, Τημενίου, Μυκηνών, Μοναστηρακίου, Νέου Ηραίου, Νέας Κίου και Μύλων θεωρείται ακατάλληλο για πόση σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Γ1 (δ)/ΓΠ οικ. 67322/ ΦΕΚ 3282 Β/19-9-2017. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά για πλύσιμο, μαγείρεμα και άλλες χρήσεις»… δηλαδή στο πλυντήριο, στη ντουζιέρα κλπ

Δηλαδή, «άρες μάρες, παλαβομάρες». Τι πρέπει να πιστέψει ο καταναλωτής; Το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση όπως λέει το υπουργείο ή είναι κατάλληλο και μη επικίνδυνο όπως λέει ο εκλεκτός του Γιάννη Μαλτέζου στην ανακοίνωσή του.

Προκύπτει βέβαια ένα κορυφαίο ερώτημα, την απάντηση στο οποίο ο κ. Σελλής την κάνει γαργάρα «Γιατί η ΔΕΥΑΑΡΜ δεν χρησιμοποιεί τους 4 σταθμούς αντίστροφης όσμωσης (συν τους άλλους δύο) που είχαν αγορασθεί από την Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Καμπόσου προκειμένου να συγκρατούνται τα άλατα και να αποδίδεται το νερό ασφαλές και κατάλληλο στην κατανάλωση»;

Αληθεύουν όσα συζητούνται στα καφενεία ότι ο Χαρ. Σελλής ακολουθεί πιστά την πολιτική Μαλτέζου που λέει «Ότι έχει σχέση με Καμπόσο το απαξιώνουμε»;

Για να έχετε προσωπική άποψη παραθέτουμε και την πλήρη ανακοίνωση.

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΕΛΛΗ

«Η ποιότητα του πόσιμου νερού είναι πρωταρχικής σημασίας για τη δημόσια υγεία και για τη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ. Σας ενημερώνουμε ότι, μετά από δειγματοληψίες και αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν την 19η Οκτωβρίου 2024, στις ΔΕ Άργους, Νέας Κίου, Λέρνας και Μυκηνών, διαπιστώθηκε υπέρβαση των χλωριούχων αλάτων καθώς και άνοδος των τιμών αγωγιμότητας του πόσιμου νερού. 

Η μοναδική υπέρβαση αφορά την παράμετρο των χλωριούχων, καθώς το νερό δικτύου στις κοινότητες του Άργους, των Μυκηνών, της Λέρνας αλλά και της Νέας Κίου παραμένει εντός των ορίων στις υπόλοιπες χημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους.
Η άνοδος αυτή οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία, στις υψηλές για την εποχή καταναλώσεις και θερμοκρασίες, καθώς και στην μείωση της παροχής των πηγών της Λέρνης. Τα χλωριούχα άλατα στο πόσιμο νερό προέρχονται από διείσδυση θαλασσινού νερού σε φυσικές πηγές. Οι συγκεντρώσεις χλωριούχων στο πόσιμο νερό άνω των 250mg/l προσδίδουν μια χαρακτηριστική γλυφή γεύση στο νερό χωρίς ωστόσο να έχουν επιπτώσεις στην υγεία, αλλά προκαλούν διάβρωση σε μεταλλικά δίκτυα σωληνώσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω, ενημερώνουμε ότι το νερό στις κοινότητες Άργους, Πυργέλλας, Λάλουκα, Κουρτακίου, Δαλαμανάρας, Ινάχου, Ήρας, Κεφαλαρίου, Ελληνικού, Τημενίου, Μυκηνών, Μοναστηρακίου, Νέου Ηραίου, Νέας Κίου και Μύλων θεωρείται ακατάλληλο για πόση σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Γ1 (δ)/ΓΠ οικ. 67322/ ΦΕΚ 3282 Β/19-9-2017. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά για πλύσιμο, μαγείρεμα και άλλες χρήσεις.
Η ΔΕΥΑΑΡΜ με συνεχείς ελέγχους και αναλύσεις θα ενημερώσει τους δημότες όπως και τις αρμόδιες υπηρεσίες για οποιαδήποτε αλλαγή. 

Παρακαλούμε για την μη άσκοπη χρήση νερού. Οι αναλύσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης
Για τη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ
Ο Ενεργήσας τον Εργαστηριακό Έλεγχο, Παρασκευάς Κρεμέζης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ,  Χαράλαμπος Σελλής»