Ο Μαλτέζος ετοιμάζει την καταστροφή της λιμνούλας

158

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Το έργο της ανάπλασης, για το οποίο βραβεύτηκε ο Δήμος Άργους Μυκηνών, πάει για αφανισμό. «Κίνητρο της καταστροφής είναι το μίσος και ο φθόνος», λένε στα καφέ της Πλατείας.

Η Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου του Άργους, που πραγματοποιήθηκε με χρήματα ξεχασμένα στα συρτάρια της Περιφέρειας, ήταν ένα οραματικό έργο της πρώτης Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Καμπόσου. Ένα έργο που άλλαξε προς το καλύτερο και το πιο σύγχρονο την όψη της Πλατείας του Αγίου Πέτρου. Ένα έργο που, μαζί με το βραβείο, έφερε και κόσμο στο Άργος βοηθώντας να θεμελιωθεί ως προτεινόμενη αναπτυξιακή στρατηγική η στροφή προς τον τουρισμό.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Ο Λαός του Άργους και όχι μόνον το αγκάλιασαν το έργο αυτό.

Πρώτοι οι μαθητές, το έκαναν δικό τους βουτώντας και παίζοντας στα νερά του την ημέρα που τελείωνε η σχολική χρονιά. Η λιμνούλα, πεντακάθαρη και αστραφτερή με τον γαλάζιο βυθό της, φιλοξένησε από κρυστάλλινα δελφίνια μέχρι παραστάσεις μπαλέτου στα νερά της. Το γεφυράκι έγινε και αυτό αξιοθέατο με τους επισκέπτες να κάθονται στο παγκάκι της γυναίκας που διαβάζει και να απαθανατίζονται χαρούμενοι ή να ακουμπάνε στην κουπαστή και να φωτογραφίζονται με φόντο τη λίμνη και το κάστρο. Οι καφετέριες που το περιτριγύρισαν, γέμισαν με κόσμο και στην εξέδρα πάνω από τα νερά της λίμνης, μπροστά στην Εθνική τράπεζα, ανέβηκαν σπουδαίοι τραγουδοποιοί για να χαρίσουν μοναδικές στιγμές στους Αργείους και τους επισκέπτες της πόλης.

Αυτό το στολίδι βάλθηκε να απαξιώσει ο Γιάννης Μαλτέζος. Η μέθοδος που ακολουθεί ήταν «η βρώμα και η γλίτσα». Μέθοδοι που προφανώς του αρέσουν. Έπαψε να καθαρίζει τη λιμνούλα καθημερινά όπως γινόταν επί Καμπόσου, μέχρι πριν ένα χρόνο. Δύο φορές την εβδομάδα …και αν. Με μόνη εξαίρεση τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τις επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου και… όταν ήρθε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Βρώμα και γλίτσα για τους Αργείους στην καθημερινότητά τους, αλλά ψευτοκαθαριότητα 5 φορές το χρόνο για να πουλήσει μούρη στους επίσημους που έρχονται, μέχρι να την αφανίσει εντελώς.

Τα γράφω αυτά γιατί, όπως μου αποκάλυψε -στεναχωρημένος- άνθρωπος της δημοτικής αρχής, ο Γιάννης Μαλτέζος είναι αποφασισμένος να τη χαλάσει την βραβευμένη ανάπλαση. Γι’ αυτό αφήνει τη λιμνούλα να βρωμίζει και να πρασινίζει. Να χαλάνε οι αντλίες και τα φίλτρα και να μη νοιάζεται. «Πολύ φοβάμαι πως στο τέλος, θα βγάλει το νερό και θα τη γεμίσει με κοκκινόχωμα για να φυτέψει γκαζόν και ορχιδέες» μου είπε.

Αυτά μου εμπιστεύθηκε ο συνεργάτης του και τον πιστεύω γιατί είναι 100% αξιόπιστος. Αυτό που δεν πιστεύω είναι ότι ο σπουδαίος Αργειακός Λαός θα του επιτρέψει ποτέ να φερθεί τόσο πρόστυχα και απαξιωτικά στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Στην πόλη της γενιάς του Μ. Αλεξάνδρου και του γεννήτορας των Αργείων, μυθικού Ηρακλή. Γι’ αυτό και γράφω (και υπογράφω) το άρθρο αυτό.