ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Τα κλαδέματα, η Συγκοινωνία και το Φεστιβάλ

472

Ήταν ένα Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο πολύς κόσμος περίμενε με ενδιαφέρον. Κάποιοι μάλιστα “με αρρωστημένη προσμονή”.

Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του ΚΤΕΛ Αργολίδας για ενεργοποίηση του σχεδιασμού καθιέρωσης Αστικής Συγκοινωνίας (ιδέα που είχε ξεκινήσει το 2023 επί δημαρχίας Δημ. Κωστούρου), δεν έτυχε του δέοντος ενδιαφέροντος των αρχηγών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και των Δημοτών.

Η προσπάθεια μιας Σκοινοθέτου, με όχημα τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού να ιδιοποιηθεί το όνομα του Ναυπλίου (και δη της Παλαιάς Πόλης του Ναυπλίου) θα περνούσε απαρατήρητη αν δεν παρενέβαινε ο Δημήτρης Παπαδημόπουλος (Οι άλλοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα). Ήταν μια προσπάθεια πολύ καλά καμουφλαρισμένη πίσω από ένα αθώο αίτημα παραχώρησης του ΤΡΙΑΝΟΝ (που και αυτό ήταν καλυμμένο μέσα σε άλλες παραχωρήσεις).

Όλες οι παρατάξεις είχαν επικεντρωθεί στο τι θα πει και τι θα κάνει ο Κωνσταντίνος Μάκαρης που, δύο εβδομάδες τώρα, μιλούσε και έπραττε φανερά ή παρασκηνιακά για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ, για τα ογκώδη που “κακώς τα μάζευαν” (καθαρίζοντας την πόλη), και “παρανόμως” τα πήγαιναν (όπου τα πήγαιναν), τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως η διαδικασία είναι παράνομη. Μέχρι και παρουσίαση σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε ο επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ καλλιεργώντας κλίμα «για την δημοτική αρχή που λειτουργεί παρά το νόμο και δίνει δουλειές σε εταιρία που δεν έχει την κατάλληλη περιβαλλοντική άδεια». Μια παρουσίαση που κατέληξε με την δημόσια δήλωση πυροτέχνημα «Θα ζητήσω την παραίτηση της αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Ντίνας Καραγιάννη».

Κατά την προσφιλή του τακτική του αιφνιδιασμού, ο Κωνσταντίνος Μάκαρης, δεν είχε θέσει το θέμα προς συζήτηση. Το έκανε την τελευταία στιγμή, στην αρχή της συνεδρίασης, όταν ζήτησε να απαντηθούν δύο ερωτήσεις πριν από τη συζήτηση των τακτικών θεμάτων.

1η Ερώτηση: Υπάρχει Πράσινο Σημείο στον δήμο; και

2η Ερώτηση: Έχει άδεια για Ογκώδη και Κλαδέματα η εταιρία που ανέλαβε την περισυλλογή;

Στα ερωτήματα απάντησε προσωπικά ο Δήμαρχος Δημήτρης Ορφανός ως εξής:

1η Απάντηση: «Ο χώρος εναπόθεσης, που παλαιότερα τον αποκαλούσαμε “Παλιά Σφαγεία”, τα τελευταία χρόνια επικράτησε να ονομάζεται “Πράσινο Σημείο” λόγω των συνεχών προσπαθειών αδειοδότησης Πράσινου Σημείου που είχαν γίνει από το 2016 μέχρι το 2022 όταν και απεντάχθηκε το σχετικό έργο. Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο “Πράσινο Σημείο”. Είναι όμως στις προτεραιότητές μας η δημιουργία του».

2η Απάντηση: «Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και η περισυλλογή ανατέθηκε σε εταιρία που ήδη πραγματοποιεί ανάλογες εργασίες σε δήμο της Αργολίδας κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού τα αποτελέσματα του οποίου ελέγχθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είδαμε στα δικαιολογητικά τους αντίστοιχους κωδικούς ΚΑΕ και επι πλέον επιβάλλαμε τη σύναψη ασφαλιστηρίου για την περίπτωση που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Στο μηδενικά χρονικά όρια που είχαμε κάναμε το καλύτερο δυνατόν. Σας ενημερώνω δε ότι, μετά την έναρξη περισυλλογής και μεταφοράς των κλαδεμάτων από το σημείο όπου είχαν επί χρόνια συσσωρευτεί, ζητήσαμε να μας προσκομίσουν όλες τις ειδικές και επί μέρους αδειοδοτήσεις προκειμένου να κάνουμε ΚΑΙ ενδελεχή έλεγχο. Αν δεν προσκομίσουν ότι ζητήσαμε θα ανασταλεί η εργολαβία.

Να γνωρίζεται όμως ότι, το θέμα απομάκρυνσης των από πολλών ετών συσσωρευμένων είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση και διαδικασία σε συνεργασία με υπουργείο και περιφέρεια».

Οι απαντήσεις του Δημήτρη Ορφανού έκλεισαν το θέμα. Ο Κωνσταντίνος Μάκαρης δήλωσε πως «δικαιώθηκα σε όσα έλεγα», ότι «έκανα ότι έκανα γιατί δεν με άκουσαν αν και τους είχα προειδοποιήσει» και συγχρόνως είπε πως «κατόπιν όλων αυτών, δεν θα ζητήσω την παραίτηση της αντιδημάρχου Ντίνας Καραγιάννη, όπως σκόπευα να κάνω».

Την δύσκολη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διηύθυνε με αποτελεσματικότητα ο αντιπρόεδρος κ. Κυριακόπουλος, λόγω δικαιολογημένης απουσίας του Βαγγέλη Λαμπρόπουλου.

(Να σημειώσουμε ότι χθες, η εταιρεία εγκατέλειψε την φόρτωση από προβληματικό χώρο του “Πράσινου σημείου” και ξεκίνησε την περισυλλογή Ογκωδών και κλαδεμάτων από άλλες περιοχές του Δήμου Ναυπλιέων όπως προβλέπει το συμβόλαιό της).