του Αναστάσιου Λάμπρου*

Κατά την φάση της προεκλογικής περιόδου ανάδειξης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκαν από όλες τις πλευρές οι θέσεις του κινήματος για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό πλαίσιο για να εξασφαλιστεί τόσο η αποτελεσματική λειτουργία των Ο.Τ.Α όσο να αυξηθεί ο βαθμός παρέμβασης της στις τοπικές υποθέσεις.

Τάσος Λάμπρου

Σημαντικές οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από όλα τα στελέχη του κινήματος που διεκδίκησαν την ηγεσία της παράταξης.

1. Η διεξαγωγή ενός θεματικού συνεδρίου για την τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να διαμορφωθούν εκείνες οι προτάσεις, οι θέσεις της Δημοκρατικής μας παράταξης για το ρόλο των Ο.Τ.Α τον 21ο αιώνα.

2. Η οργανωτική συγκρότηση του Τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η αναγκαία, ιδανική συνθήκη για να υπάρξει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο παραγωγής πολιτικής για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

3. Η δημιουργία ενός περιφερειακού θεματικού οργανωτικού φορέα που θα επεξεργάζεται όλες τις τοπικές υποθέσεις ,θα σχεδιάζει τις τοπικές παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί μια ενιαία γραμμή σε πολλά θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α Και Β βαθμού.

4. Σημαντική ήταν η δέσμευση για την ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια ισχυρή βούληση Πραγματικής αποκέντρωσης στην πράξη.

5. Τέλος σημαντική ήταν και η διαπίστωση ότι να ενισχυθεί το  κοινωνικό κράτος απαιτεί να ενισχυθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη επιχειρηματολογήσει για την άμεση σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ τοπικού κράτους και κοινωνικού κράτους.

Αυτές ήταν και είναι οι προτάσεις από τους υποψηφίους προέδρους και πιστεύω ότι θα γίνουν πράξη από όποιον εκλεγεί την Κυριακή στις 13 Οκτωβρίου 2024.

Αυτονόητο είναι ότι ως ενεργοί πολίτες και ως αυτοδιοικητικοί μας άγγιξαν αυτές οι δεσμεύσεις, αυτές τις προτάσεις, Εύχομαι με την συμμετοχή  όλων μας μπορεί να ξεκινήσει αυτή η συλλογική προσπάθεια με κύριο στόχο  την αποτελεσματική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Απαιτείται κάποιοι να καταβάλουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας κορυφαίος πολιτικός θεσμός πυλώνας του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος η οποία για να λειτουργήσει χρειάζεται να έχει πόρους, αρμοδιότητες, ανθρώπινο ιδανικό, σύγχρονο νομικό πλαίσιο και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων .

Χρειαζόμαστε αλλαγές με προοδευτικό πρόσημο στην τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίες θα υπηρετούν την πραγματική και την ουσιαστική αποκέντρωση.

Τέρμα στην αναποτελεσματική υπερσυγκέντρωση την οποία υπηρετεί η παρούσα διοίκηση του Υπουργείο Εσωτερικών.

                                                                                *ο Τάσος Λάμπρου

 είναι Πολιτικός Επιστήμων

Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας.

Επικεφαλής ΕΝ ΔΗ.ΕΡ

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Ο φόνος της Νάντιας αφύπνισε την κοινωνία

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Ο οικισμός που τρέφει την ανομία, την αυθαιρεσία, την παραβατικότητα…

% μέρες πρίν

Έλεγχοι στην παραλιακή. Συλλήψεις 4 Ρομά

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός του τροχαίου ατυχήματος που έλαβε χώρα την 11/10/2024, η Τροχαία προέβη…

% μέρες πρίν