Πως, ένας Τυφώνας έδιωξε 380 τόνους απορρίμματα από την Αργολίδα

248

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης είναι προσανατολισμένο στην προστασία και την ανάδειξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Διαθέτει μια «ομπρέλα» προγραμμάτων που αντιμετωπίζουν τη θαλάσσια ρύπανση, υποστηρίζουν την ακαδημαϊκή έρευνα, προωθούν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και εκπαιδεύουν τους νέους, καθιστώντας το περιβαλλοντικό ηγέτη στην Ελλάδα αλλά και τη Μεσόγειο.

Οι πολυετείς δράσεις στο πεδίο, στις ακτές, με «ναυαρχίδα» όλων τη δράση του “Typhoon Project” -το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος που εδώ και έξι χρόνια καθαρίζει καθημερινά τις απρόσιτες ελληνικές ακτές-, οδήγησαν την ομάδα του Ιδρύματος σε μία από τις κύριες πηγές ρύπανσης, τη στεριά, καθώς μεγάλος όγκος των σκουπιδιών που απομάκρυναν προερχόταν από την ενδοχώρα και πιθανόν έφταναν στη θάλασσα μέσα από ποτάμια και ρέματα.

Ευτυχώς, εδώ κανείς δεν φώναξε την Αστυνομία

Τον Απρίλιο του 2024, το Ίδρυμα ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα χερσαίων καθαρισμών, το “Cyclone Project”. H ομάδα του “Cyclone Project”, αποτελούμενη από 20 άτομα μόνιμο προσωπικό, πραγματοποιεί καθημερινά καθαρισμούς, απομακρύνοντας τόνους απορριμμάτων και συλλέγοντας σημαντικά δεδομένα για την έκταση και τη φύση της ρύπανσης στη στεριά, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με σχολεία και εθελοντικές ομάδες σε κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης.
Η δράση του «Κυκλώνα» εστιάζεται στον καθαρισμό ρεμάτων, ποταμών, λιμνών, και αρχαιολογικών χώρων, σημεία που επιβεβαιώνουν καθημερινά την ανάγκη των καθαρισμών στη στεριά, καθώς εκεί απορρίπτονται μαζικά και αλόγιστα τα αστικά απορρίμματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά από τη Λίμνη του Μαραθώνα και συνεχίστηκε στο Δέλτα του Ασωπού.

Από τον Μάιο του 2024 μέχρι σήμερα η ομάδα του “Cyclone Project” βρίσκεται στην Αργολίδα, όπου έχει καθαρίσει συνολικά 27 ρέματα και 15 αρχαιολογικούς χώρους, απομακρύνοντας περισσότερους από 380 τόνους απορριμμάτων, συνολικού όγκου 2.260 κυβικών μέτρων.

Μεταξύ των απορριμμάτων βρίσκονται τα συνηθέστερα πλαστικά, κυρίως πλαστικά μίας χρήσης, πλαστικά και μεταλλικά οικοδομικά υλικά, παλέτες και κομμάτια ξύλου, καθώς και νάιλον φύλλα. Φυσικά, δεν απουσιάζουν τα πιο ογκώδη και αξιοπερίεργα απορρίμματα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, καναπέδες, έργα τέχνης -κυρίως πίνακες με κεντήματα- και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, η ομάδα του “Cyclone Project, και εθελοντές πραγματοποίησαν παράκτιο καθαρισμό στο Τημένιο, συμβάλλοντας στην προστασία και την απορρύπανση της ακτής. Ο παράκτιος καθαρισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας EU Beach Clean Up.