γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ
Ένα εντυπωσιακό ρεπορτάζ της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας fryktoria.gr (), που αναφερόταν στην εγκατάλειψη του κολυμβητηρίου Άργους, αποτέλεσε την αφορμή ώστε ο αντιδήμαρχος του Γιάννη Μαλτέζου, Σωτήρης Δαμάλας, να επιχειρήσει (απαντώντας) να αποδώσει ευθύνες στη δημοτική αρχή Καμπόσου. Δηλαδή στη Δημοτική Αρχή που πραγματοποίησε το όνειρο των όλων Αργείων (για περισσότερα από 50 χρόνων) και κατασκεύασε ένα υπερσύγχρονο κολυμβητήριο προδιαγραφών διεξαγωγής Πανευρωπαϊκών κολυμβητικών αγώνων και αγώνων Πόλο.
Στην ανακοίνωσή του ο Σωτ. Δαμάλας, αναφέρει για «Βαρύγδουπα σχόλια περί εγκατάλειψης με φωτογραφίες και ‘’ρεπορτάζ’’ λες και εμείς διοικούσαμε τον Δήμο Άργους – Μυκηνών τα προηγούμενα 13 χρόνια! Εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν ότι οι κατασκευαστικές κακοτεχνίες, οι φθορές και η χρησιμοποίηση υλικών δεύτερης κατηγορίας είναι αποτέλεσμα της οχτάμηνης διοίκησης μας.» Προχωρά μάλιστα και φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα έγγραφα μιας Τεχνικής έκθεσης που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2024, μετά από συνεννόηση του συντηρητή με τον Γιάννη Μαλτέζο.
Με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο Σωτ. Δαμάλας εκθέτει θανατηφόρα τον Γιάννη Μαλτέζο και προκαλεί σκέψεις για το αν αυτό έγινε από έλλειψη ικανοτήτων ή με κάποια σκοπιμότητα απόδοσης ευθυνών στο “πολιτικό του αφεντικό”.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην τεχνική έκθεση (παρατίθεται στο τέλος του άρθρου), αυτή συντάχθηκε προς ενημέρωση του Γιάννη Μαλτέζου, τον Ιανουάριο του 2024. Έκτοτε, και παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Μαλτέζος γνώριζε μια σειρά από μικρά προβλήματα συνήθους συντήρησης, ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ με αποτέλεσμα την επιδείνωσή τους. Θυμίζουμε ότι από την σύνταξη της Τεχνικής Έκθεσης μέχρι σήμερα πέρασαν 8 μήνες. Προκύπτουν λοιπόν ευθύνες πρόκλησης καταστροφών αλλά και πρόκλησης πιθανής βλάβης στην υγεία κάποιων εξ όσων έκαναν χρήση του κολυμβητηρίου αυτούς τους 8 μήνες, λόγω μη επαρκούς χλωρίωσης του νερού και άρα, πιθανής ύπαρξης βλαβερών μικροοργανισμών.
Ο επίσημος συντηρητής των εγκαταστάσεων (εταιρεία Piscinity), η σύμβαση της οποίας έληξε στις 31 Δεκεβρίου 2023, χωρίς έκτοτε (επί 8 ολόκληρους μήνες) να ανανεωθεί, καταγράφει στην έκθεσή της τρεις κατηγορίες παρατηρήσεων.
Η πρώτη κατηγορία είναι η καταγραφή της άποψής, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε κάποια στοιχεία του έργου να είχαν κατασκευαστεί διαφορετικά (π.χ. οι εναλλάκτες θερμότητας έπρεπε να είναι κατασκευασμένοι από Τιτάνιο και όχι ανοξείδωτο, προκειμένου να μην είναι ευάλωτοι σε διάβρωση). Να θυμίσουμε όμως ότι το έργο Μελετήθηκε από ειδικούς μελετητές (χωρίς καμία ένσταση επ’ αυτής), η κατασκευή έγινε με διαρκή επίβλεψη της Τεχνικής υπηρεσίας και η παραλαβή πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία τέτοια παρατήρηση. Παρ’ όλα αυτά, και αφού από τον Ιανουάριο ο Γιάννης Μαλτέζος είχε στα χέρια του την Τεχνική Έκθεση όπου εκφράζεται μια άλλη κατασκευαστική άποψη (για επί μέρους θέματα) γιατί δεν έκανε ερώτημα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή στον αντιδήμαρχο κ. Αδραχτά και γιατί αδιαφόρησε στην λήψη αποφάσεων και μέτρων;
Η δεύτερη κατηγορία είναι η καταγραφή προβλημάτων που είχαν εμφανισθεί ένα μήνα ή δύο μήνες πριν από την σύνταξη της έκθεσης, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2023 ή τον Ιανουάριο του 2024. Ουσιαστικά, επί χρόνου ευθύνης του Γιάννη Μαλτέζου. Πρόκειται (π.Χ) για μικροδιαβρώσεις που είναι άμεσα αντιμετωπίσιμες με εφαρμογή μέτρων συντήρησης. Συντήρηση που όμως δεν έγινε γιατί ο Γιάννης Μαλτέζος (επί 8 μήνες) δεν ανανέωσε την σύμβαση με την εταιρεία piscinity ούτε προκήρυξε διαγωνισμό ανεύρεσης άλλης εταιρίας, καθιστάμενος έτσι ο κύριος υπαίτιος της όποιας φθοράς.
Η Τρίτη κατηγορία, που ίσως είναι και η σπουδαιότερη, αφορά στην προβληματική λειτουργία των συστημάτων χλωρίωσης. Δηλαδή των συστημάτων εκείνων που είναι υπεύθυνα για την ποιότητα του νερού στις δεξαμενές κολύμβησης χωρίς μικρόβια και βλαβερούς μικροοργανισμούς. Ο Γιάννης Μαλτέζος, αν και γνώριζε το εμφανισθέν από τον Ιανουάριο πρόβλημα, αδιαφόρησε επί 8 μήνες γενόμενος έτσι υπαίτιος πιθανής βλάβης της υγείας των κολυμβητών, από ελαττωματική χλωρίωση του νερού.
Σταματώ εδώ, και θα επανέλθω αναφερόμενος στα αίτια της αδιαφορίας του Γιάννη Μαλτέζου στις πιθανές δικαιολογίες που θα χρησιμοποιήσει και στις εμφανείς προθέσεις του για το μέλλον του κοσμήματος του κολυμβητηρίου. Του κολυμβητηρίου που αξίζει- να θυμίσουμε ότι φτιάχτηκε με χρήματα των Δημοτών, τα οποία διαχειρίσθηκε συνετά ο Δημήτρης Καμπόσος, καταφέρνοντας να παραδώσει στη Νεολαία, στους Αθλητικούς Ομίλους, στους Φυσικοθεραπευτές και –εν τέλει- σε όλους τους Δημότες ένα υπερσύγχρονο κολυμβητήριο το οποίο καμία Δημοτική Αρχή, καμία Νομαρχιακή Αρχή και καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να κατασκευάσει τα προηγούμενα 50 χρόνια, όταν το χρήμα έρεε στους δρόμους και ο κόσμος «έδενε τα σκυλιά με τα λουκάνικα».
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΑΜΑΛΑ https://www.argolikeseidhseis.gr/2024/09/blog-post_94.html