Με εισαγγελείς δεν λύνονται τα προβλήματα των Δήμων

912

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Είναι πάγια και καταγεγραμμένη η προσωπική μου άποψη ότι «Με προσφυγή στην Εισαγγελία δεν λύνονται τα προβλήματα διοίκησης ενός δήμου. Εκτός των περιπτώσεων απειλής κατά της ζωής των Δημοτών ή της ευζωίας των αδεσπότων και βέβαια της κλοπής δημοσίου χρήματος». Για όλες τις άλλες υποθέσεις τα θέματα λύνονται με επαφή των αιρετών κατά μόνας, με τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια ακολουθούμενες από στοιχεία, με ανακοινώσεις ενημέρωσης των δημοτών, με ειδικές συνεντεύξεις τύπου σε σημαντικές υποθέσεις και βέβαια με προσφυγή στα τρία επίπεδα ελέγχου της αυτοδιοίκησης. Στη χειρότερη, μία ακρόαση από τον αρμόδιο υφυπουργό ενδεχομένως δρομολογεί μια κάποια λύση. Ξαναλέω ο Εισαγγελέας δεν λύνει τα προβλήματα!

Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι οι απειλές που διατύπωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ κατά την διάρκεια του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα για το θέμα της διακίνησης των ογκωδών αστικών απορριμμάτων. Κατά την γνώμη μου ήταν λάθος του. Λάθος που ίσως έγινε από ευαισθησία και πρόθεση επιβολής λύσεων. Θα έπρεπε να αναπτύξει αναλυτικότερα την πρότασή του για ανεύρεση κάποιας εξειδικευμένης εταιρείας που διαθέτει τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις και της επιτρέπεται να παραλαμβάνει και να διαχειρίζεται νομίμως τα ογκώδη και τα κλαδέματα. Θα έπρεπε μάλιστα να επικρίνει τη δημοτική αρχή γιατί δεν έχει επαρκή πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για μια τέτοια υπόθεση και να ζητήσει αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αύξηση του σχετικού κονδυλίου και άμεση ανάθεση για το υπόλοιπο της χρονιάς εν όψει της κατάρτισης του Τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού για το 2025.

Δεν το έκανε. Δεν μας είπε όμως τι θα γίνουν τα ογκώδη και τα κλαδέματα που δεν σταματάνε να παράγονται. Ομολογώ πως αυτή η αντιμετώπιση μου έκανε εντύπωση γιατί είχα συνηθίσει τον Κωνσταντίνο Μάκαρη να είναι πιο πρακτικός. Να προτείνει λύσεις και να επανέρχεται μέχρις ότου υπάρξει μια όποια εξέλιξη.

Η παράταξη του Δημήτρη Κωστούρου, είχε εφαρμόσει, μετά την καταγγελία Μάκαρη για μη σύννομη διαχείριση, τη λύση ανεύρεσης εργολάβου και η Καραθώνα είχε σταματήσει να γίνεται προσωρινός αποδέκτης ογκωδών.

Το γεγονός ότι η παλαιά εταιρεία που της είχε ανατεθεί το έργο δεν είχε πλήρη αδειοδότηση, υποχρέωσε –ίσως- τη δημοτική αρχή Ορφανού να διακόψει την εργολαβία.

Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν ότι ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ και η λύση αυτή πρέπει να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ και χωρίς καθυστερήσεις.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος να αναζητήσει εντός της ημέρας προσφορές από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε ανάθεση έργου με εντολή σε πρώτη φάση να καθαρίσει το αποκαλούμενο πράσινο σημείο (ο Θεός να το κάνει) και σε δεύτερη φάση να εξυγιανθούν τα υπάρχοντα παράνομα σημεία εναπόθεσης που ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μάκαρης.

Συνεργασία και αποφασιστικότητα χρειάζεται για να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους μισούς δήμους της Ελλάδος.

ΤΩΡΑ λοιπόν. ΑΜΕΣΑ! Να δοθεί πρακτική λύση και να αφήσουμε τους εισαγγελείς να ασχολούνται με τα προβλήματα της εγκληματικότητας και της απειλής κατά της ζωής των πολιτών και των αδεσπότων.