Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Το Εθελοντικό Κίνημα και οι εθελοντικές δράσεις είναι δομικό στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας. Οι Εθελοντές, Πολίτες με ανεπτυγμένη την αίσθηση προσφοράς προς το σύνολο, συνεισφέρουν χρόνο και χρήμα από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους για να καλύψουν κενά του συστήματος όπου, σε έκτακτες συνθήκες, αδυνατεί να ανταποκριθεί η οργανωμένη πολιτεία.

Είναι τελείως διαφορετικό να συνεισφέρει κάποιος σε ανάγκες διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων (Φωτιά, σεισμός, πλημμύρα, συμπληρωματικές υπηρεσίες υγείας ή φροντίδας ανήμπορων ατόμων) και άλλο να βγαίνει μια ομάδα να καθαρίζει ένα δρόμο του δήμου.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Αυτό το τελευταίο δεν είναι εθελοντισμός …είναι εκμετάλλευση ανθρώπων.

Είναι το ευκολάκι για να πούμε «κάναμε μια κάποια δράση» και είναι το ρεζίλεμα της αρμόδιας υπηρεσίας ενός δήμου που διαθέτει στελεχωμένη υπηρεσία καθαριότητας με προϋπολογισμός εκατομμυρίων, Μέσα και Προσωπικό μόνιμο ή έκτακτο (Ακόμα και καταδικασμένους σε Κοινωνική Εργασία διαθέτει ένας δήμος).

Αυτές οι σκέψεις μου ήρθαν στο νου όταν διάβασα μια ανακοίνωση που έγραφε:

«Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ναυπλίου “Κύνθια” ανέλαβε δράση στην οδό Μεθάνων και περιμετρικά στην παιδική χαρά.

Οι εθελοντές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το Φαρμακείο της Ευαγγελίας Κατραμμάνου για την ευγενική προσφορά σε γάντια μια χρήσης για τις δράσης της Ομάδας».

Ήταν σαν να διάβασα: «κα αντιδημαρχίνα καθαριότητας, επειδή δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας υποκαθιστούμε γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε την πόλη να βρωμάει».

Και είναι άδικο γιατί, πρώτον, οι εθελοντές δεν πρέπει να μετατρέπονται σε οδοκαθαριστές και, δεύτερον, η Ντίνα Καραγιάννη δεν έχει δώσει δείγματα παραμέλησης της καθαριότητας και της ευταξίας του κέντρου του Ναυπλίου.

Εκφράζω λοιπόν την απόλυτη διαφωνία μου με την συγκεκριμένη δράση και αντιπροτείνω προς μεν τον δήμο να οργανώσει πολυσχιδές Εθελοντικό Κίνημα και προς τους Εθελοντές της «Κύνθια» να αναζητήσουν πεδία ουσιαστικής προσφοράς σε χώρους όπου κράτος και δήμος είναι παντελώς απόντες, π.χ. Συντροφιά σε τρόφιμους του Γηροκομείου, Ανάδειξη του καταχωμένου Παλαιοντολογικού Πάρκου της Αρβανιτιάς, εκμάθηση Ελληνικής γλώσσας και Ιστορίας σε ενήλικους Ρομά ή φιλοξενούμενους λαθρομετανάστες, κ.α.

Οι Εθελοντές δεν είναι για να καθαρίζουν την οδό Μεθάνων και οι χορηγοί δεν είναι για να προσφέρουν γάντια μιας χρήσεως αξίας 2 ευρώ. Ας μην τα ευτελίζουμε όλα!

Εκτός και αν, με τον τρόπο αυτό θα καταγραφούμε στο Μητρώο Καράπαυλου ως ενεργό Σωματείο δυνάμενο να χρηματοδοτηθεί…

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Η «βαριά μας βιομηχανία»;

Γράφει ο Γιάννης Χ. Κουριαννίδης* Μία ακόμη τουριστική περίοδος βαίνει προς το τέλος της και…

% μέρες πρίν

Στη  Λατινοπούλου ο τ. Γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ

Στο κόμμα «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου προσχώρησε ο οργανωτικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας επί…

% μέρες πρίν

Βαριές κατηγορίες κατά Μαλτέζου από “Αλλαγή Πορείας”

Για μία ακόμη φορά ο Γιάννης Μαλτέζος επιχείρησε να οικειοποιηθεί έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής…

% μέρες πρίν

Το ΙΚΤΕΟ Δρόμος αναζητά πτυχιούχο μηχανικό

Το ΙΚΤΕΟ Δρόμος αναζητά πτυχιούχο μηχανικό, για θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης , με τα κάτωθι…

% μέρες πρίν

Να παρέμβει το Δ.Σ. Ναυπλίου ζητάνε οι Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΝ, με ψήφισμα που εκδόθηκε, μετά από Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν…

% μέρες πρίν