Στρατηγική ήττα Ορφανού στην Καραθώνα

359
Δημήτρης Ορφανός. Δήμαρχος Ναυπλιέων

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Όταν στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δημήτρης Κωστούρος έθεσε θέμα έκδοσης ενός ψηφίσματος όπου θα καταγράφεται η θέση και η απόφαση της κοινωνίας για την Δική της Καραθώνα, επικράτησε μια ατμόσφαιρα “ενοχλημένης αμηχανίας”.

Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, εκφράζοντας την Δημοτική πλειοψηφία πήρα το λόγο και είπε «Μας πρόλαβε ο κ. Κωστούρος, είχαμε ετοιμάσει να θέσουμε το θέμα». Ακολούθησε ο Δημήτρης Παπαδημόπουλος ο οποίος, “ενοχλημένος” γιατί ο Κωστούρος πρόλαβε και πήρε  την πρωτιά, παρουσίασε συγκροτημένο σχέδιο ψηφίσματος από την παράταξή του. Ο Κωνσταντίνος Μάκαρης, φάνηκε να μην έχει ασχοληθεί με το θέμα αλλά κατέθεσε την άποψή του.

Η όλη συζήτηση κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση –εντολή προς τον Δήμαρχο για συγγραφή ψηφίσματος επί τη βάση συγκεκριμένων κατευθύνσεων, υποβολή αρμοδίως, δημοσιοποίηση και, ακούσθηκε και η πρόταση για κοινό σχεδιασμό διεκδίκησης που θα προέκυπτε μέσα από συνεργασία των επί κεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων.

Τα ΜΜΕ, εκείνα που έχουν την δυνατότητα να εκφράζουν άποψη, έγραψαν για σύμπνοια των παρατάξεων λέγοντας σχηματικά «Η Καραθώνα ένωσε το Δημοτικό Συμβούλιο». Όμως…

Με παρασκηνιακές κινήσεις και προτροπές, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Ορφανός, παράκουσε την εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου, “ξεχείλωσε” το χρόνο και δεν εξέδωσε το ψήφισμα. Είναι προφανές ότι, παρά τις όποιες δικαιολογίες ακούσθηκαν, επιδίωξε να ροκανίσει το χρόνο και να εμφανίσει –αργότερα- την πρωτοβουλία για την Καραθώνα ως πρωτοβουλία της παράταξής του. Ως δική του πρωτοβουλία στην οποία ήλπισε, σχεδίασε και προσπάθησε να πετύχει την σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων. Απέτυχε!

Η πρόθεσή του αντιμετωπίσθηκε αρνητικά και εχθρικά από όλες τις παρατάξεις και τους εκπροσώπους Φορέων. Ακόμα και από τον κυβερνητικό του εταίρο ο οποίος κατέφυγε σε παιδικά τεχνάσματα για να μην καταγραφεί (και εκτεθεί) θετική ψήφος σε μία εισήγηση και ένα ψήφισμα με το οποίο ήρθαν σε αντίθεση οι πάντες (Μόνον ο εκπρόσωπος του Κωνσταντίνου Μάκαρη ψήφισε θετικά, προς έκπληξη όλων των παρισταμένων) για να ακολουθήσει όμως, μετά από λίγες ώρες, ανακοίνωση ουσιαστικής ανατροπής της ψήφου της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.

Ο Δημήτρης Ορφανός και οι συνεργάτες του, εμφάνισαν μια πολιτική τοποθέτηση με συγκροτημένο λόγο και θεωρητική συναινετική προδιάθεση. Συνάντησε την απόλυτη άρνηση και για την κατεύθυνση που ακολουθούσαν αλλά και γιατί –παρά το νόμο- δεν εκτέλεσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι Σύμβουλοι βέβαια της παράταξης ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (όσοι τουλάχιστον προσήλθαν στην συνεδρίαση) έδωσαν τη θετική τους ψήφο στον Δημήτρη Ορφανό και τον γλύτωσαν από μία ταπεινωτική ήττα, με ανατροπή συσχετισμών στις ψήφους εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Μένει όμως να αιωρείται στα αυτιά μας η φράση του Δημάρχου «Το ψήφισμα έχει εγκριθεί ομόφωνα από την παράταξη ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ». Μια φράση που προετοίμασε τους παρόντες για την “λιποταξία” Κώστα Καράπαυλου και την λευκή ψήφο του Χρήστου Γκούμα, δηλαδή, για την διαφοροποίηση σε θέμα κεντρικής πολιτικής, του κυβερνητικού του εταίρου ΑΝΑΠΛΙ ΕΜΠΡΟΣ.

Ο Δημήτρης Ορφανός επιδίωξε (θεμιτόν) να καρπωθεί πολιτικά την πρωτοβουλία για την Καραθώνα. Δεν του έκαναν το χατίρι. Επιδίωξε να αποσπάσει μια ομοφωνία. Απέτυχε και σε αυτό το στόχο. Επιδίωξε να αποκομίσει θετικά οφέλη αλλά του γύρισε μπούμεραγκ! Στην κοινωνία βγήκε πως «Είναι πρόχειρος και έχει ηττοπαθή διάθεση».

Στην υπόθεση Καραθώνα, και στις εξελίξεις που “άλλοι σχεδιάζουν και εμείς είμαστε απόντες”, ο Δημήτρης Ορφανός υπέστη στρατηγική ήττα. Μια ήττα, τις συνέπειες της οποίας θα τις συναντά μπροστά του σε όλα τα επόμενα χρόνια της θητείας του. Μια ήττα, που όμως κανένας εκ των αντιπάλων του δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει ως Νίκη της δικής του παράταξης.

Η διοικούσα παράταξη «ηττήθηκε μεν, δεν έχασε δε».

Επειδή όμως σε κάθε μάχη υπάρχει ένας χαμένος, θα εκφράσω την άποψη πως «ο Χαμένος της μάχης αυτής για την χρήση της Καραθώνας, είναι οι κάτοικοι του Δήμου Ναυπλιέων».

Εκτός και αν στους επόμενους μήνες, οι εκπρόσωποί των Δημοτών βρουν τη δύναμη να βάλουν το συμφέρον των επόμενων γενεών πάνω από την μικροπολιτική και οι Κοινωνικές δυνάμεις ξεφύγουν από τη λογική των «Κόκκινων Λάβαρων» ή του «ας αρκεσθούμε σε κανένα ξεροκόμματο» και όλοι μαζί “στρώσουν κ@λο” και καταρτίσουν σχέδιο και στρατηγική με επάλληλες εναλλακτικές διεκδικήσεις έναντι της αδηφάγου κεντρικής διοίκησης και του κερδοσκοπικού κεφαλαίου που εμφανίζονται αποφασισμένοι να μας αποστερήσουν το μοναδικό περιαστικό φυσικό πνεύμονα αναψυχής των Δημοτών της πόλης του Ναυπλίου.