γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου
Τι δήμος είμαστε, ποια είναι η προσωπικότητά μας; Είναι το κορυφαίο ερώτημα που θα έπρεπε να θέτει κάθε Δημότης, για τον δήμο στην επικράτεια του οποίου κατοικεί.
Έθεσα το ερώτημα αυτό στον εαυτό μου, αναφορικά με το Ναύπλιον όπου κατοικώ τα τελευταία 30 χρόνια έχοντας μεταφέρει τα πολιτικά μου δικαιώματα και την επαγγελματική μου δραστηριότητα.
Το πιστέψετε ή όχι, δεν μπορούσα να δώσω απάντηση μέχρι που έβαλα κάτω χαρτί και μολύβι για να καταγράψω όσα κατά καιρούς διακηρύσσουν οι διάφοροι δημοτικοί παράγοντες.
Χωρίς διάθεση πεσιμισμού θα καταγράψω τη άποψη ότι είμαστε ένας δήμος “Τουρλουμπούκι” που οι ιθύνοντες έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, υποκύπτοντας στον σχεδιασμό όσων δημιούργησαν τα εκτρώματα των σχεδίων “Καποδίστρια” και “Καλλικράτη” (πλήρης διαστροφή της ιδέας των ανοιχτών πόλεων του Αντώνη Τρίτση).
Είμαστε, λένε, Ιστορικός δήμος. Δεν έχω δει όμως να προβάλλεται και να καλλιεργείται η ιστορικότητά μας, πλην της ρετσέτας «Η πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελλαδικού κράτους».
Είμαστε, λένε, Δήμος του Πολιτισμού. Το πιστεύουν τόσο πολύ που σταμάτησαν ακόμα και την έκδοση του τόμου ΝΑΥΠΛΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ, ενώ ακόμα και οι εξαίρετοι τοπικοί ζωγράφοι Γιαννόπουλος και Μπόμπος έχουν περάσει στη λήθη.
Όσο για το Περιβάλλον, λέμε στους υποψήφιους επισκέπτες «Προσφέρουμε βράχους στο κεφάλι ΔΩΡΕΑΝ στο γύρο προς Αρβανιτιά. Προσφέρουμε τσίμπημα μέδουσας ΔΩΡΕΑΝ στο μπάνιο της Καραθώνας. Προσφέρουμε εικόνες ομορφιάς στις βόλτες σας, με ΔΩΡΕΑΝ την προσπάθεια επικοινωνίας Γυφτοζητιάνων μαζί σας. Προσφέρουμε και κάποια ακόμα περιβαλλοντικά άξια λόγου σημεία αλλά αυτά πρέπει να είσαστε τυχεροί να τα συναντήσετε γιατί που και που περνάει η σκουπιδιάρα και τα μαζεύει».
Τι έμεινε, η Αρχιτεκτονική κληρονομιά. Προφανώς οι Αρχιτεκτονικές Σχολές έχουν πια, διαφορετική γνώμη γιατί έπαψαν να στέλνουν ομάδες σπουδαστών να την καταγράψουν ή να την διερευνήσουν ως θέμα Μεταπτυχιακής ή Διδακτορικής εργασίας.
Τι είμαστε λοιπόν; Ποια είναι η φυσιογνωμία της πόλης; «Τουρλουμπούκι», θα ξαναπώ. Λίγο από όλα και συνήθως σε πολύ κακή εκδοχή μιας κάποιας ξεπερασμένης αριστερής οπτικής.
Έχουμε βρει και εφαρμόζουμε τη συνταγή της μετριότητας και του αργού θανάτου.
Κανένας δεν αναρωτιέται γιατί οι πλειοψηφία των νέων που στρέφονται στην επιστήμη ή το επιχειρείν φεύγουν τρέχοντας και απομένουν οι ειδικότητες του ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων, του αυτοαπασχολούμενου σε καφεζυθεστιατόριο και του γκαρσονιού ή του εργάτη καθαριότητας.
Κρίμα! Κρίμα γιατί το Ναύπλιον άξιζε καλύτερης τύχης. Μιας τύχης για την οποία προσπάθησαν κάποιοι παλαιότεροι, σε εποχές δύσκολες, δημιουργώντας αυτό από το οποίο “τρώνε” οι σημερινοί (Άρχοντες και Δημότες).
Κρίμα! Κρίμα γιατί στ’ αλήθεια θα μπορούσε να είναι το Πετράδι, το πολύτιμο Πετράδι του στέμματος που λέγεται Ελλάδα. Θα μπορούσε γιατί δεν του λείπει τίποτα. Ούτε καν το ανθρώπινο δυναμικό που του επιβάλλουν να μεταναστεύει σε άλλες περιοχές και το αντικαθιστούν με μετανάστες ή ευκαιριατζίδες που απομυζούν τις δυνατότητες του τόπου εξαντλώντας ή ρυπαίνοντας τα πάσης φύσεως αποθέματά του.
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Ο Γιώργος Τσούρνος είναι ένας ζωντανός μύθος για τον Δήμο Ναυπλιέων και…
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Ναύπλιον ως φόντο προκειμένου να μιλήσει προς τους Έλληνες…
γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Παλιότερα, συνήθιζα να λέω «Δεν έχω τίποτα με τους Νεοδημοκράτες.…
Η αγορά του πιο πρόσφατου επεξεργαστή Intel μπορεί να φαίνεται δελεαστική, όμως στην πραγματικότητα δεν…
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ναύπλιον (την Δευτέρα 4…