Θα πληρώσει το Άργος τα πάθη του Γιάννη Μαλτέζου;

1306

Ο Γιάννης Μαλτέζος που λειτουργεί με κρυφή ατζέντα, να γκρεμίσει ότι καλό έγινε στον δήμο τα τελευταία 13 χρόνια από τον Δημήτρη Καμπόσο, ξεσάλωσε και αγωνίζεται με κάθε τρόπο να ακυρωθεί η κατασκευή του Νέου Δημαρχείου και του Πάρκου Πόλης στο Νότιο Τμήμα του Άργους. Κορυφαίος συνεργάτης του στην προσπάθεια αυτή είναι ο αντιδήμαρχος Κώστας Αδραχτάς και το σενάριο που διαδίδουν αναφέρεται στην «Ανάγκη επιβολής σημαντικών αλλαγών στη μελέτη των δύο έργων».

Όμως, τα έργα δεν είναι απλώς ενταγμένα σε κάποιο πρόγραμμα. Ούτε βρίσκονται σε κάποιο πρώιμο στάδιο κατάρτισης των μελετών. Είναι έργα που μελετήθηκαν, εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, δημοπρατήθηκαν και η δημοπράτηση επίσης ελέγχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο και τέλος, το ένα από τα δύο (το Νέο Δημαρχείο) ξεκίνησε και κατασκευάζεται, ενώ για το Πάρκο Πόλης ο εργολάβος έχει υπογράψει σχετικό συμφωνητικό και περιμένει το πράσινο φως να ξεκινήσει.

Και τα δύο έργα έχουν χρονική δέσμευση ως προς την παράδοσή τους και ασφυκτικές προθεσμίες ως προς την ροή της χρηματοδότησής τους.

Αυτά τα έργα, αν επιβληθούν μεγάλης κλίμακος αλλαγές στις μελέτες με βάση τις οποίες δημοπρατήθηκαν (με Ευρωπαϊκά κεφάλαια), ΘΑ ΑΠΕΝΤΑΧΘΟΥΝ και θα χαθούν οριστικά.

Το σκάνδαλο είναι καραμπινάτο και θα κοστίσει στον Δήμο Άργους Μυκηνών πολλά εκατομμύρια. Μαζί με τα χρήματα που θα χαθούν, χρήματα που θα έδιναν ανάσα στην χειμαζόμενη εδώ και λίγους μήνες οικονομία του Δήμου, θα χαθούν οριστικά και δύο έργα για τα οποία δεν θα ξαναδοθεί σύντομα η ευκαιρία να κατασκευασθούν. Ένα κορυφαίο έργο υποδομής το οποίο θα άλλαζε τη λειτουργία και την απόδοση της δημοτικής γραφειοκρατίας (Νέο Δημαρχείο) και ένα έργο που θα αναβάθμιζε την ζωή των Δημοτών, φέρνοντας συγχρόνως κόσμο, πόρους και φήμη στον Δήμο (Πάρκο Πόλης).

Σαν κερασάκι στην τούρτα να σημειώσω ότι, οι δύο εργολάβοι (με τις συμβάσεις στα χέρια) θα μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να αποζημιωθούν για έξοδα εγκατάστασης και διαφυγόντα κέρδη ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ. (Μόνο για τα διαφυγόντα κέρδη ο νόμο προσδιορίζει 8% επί της αξίας των έργων). Τα χρήματα αυτά, δεν τα πληρώνει κανένα υπουργείο. Καταλογίζονται στο Δήμο και κατάσχονται με διαταγές πληρωμής από την Τράπεζα ή με εκπλειστηρίαση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου. 

Είναι αλήθεια ότι, μια επόμενη Δημοτική Αρχή ή ένας Δημότης που θα έχει θιγεί, θα μπορεί να καταφύγει στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει την καταβολή αυτών των αποζημιώσεων (εξ ολοκλήρου) από κάθε Δημοτικό Σύμβουλο που θα έχει βάλει την υπογραφή του σε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή από τον Γιάννη Μαλτέζο και τον αντιδήμαρχο Κώστα Αδραχτά που με τις προμελετημένες καθυστερήσεις που προκάλεσαν επέφεραν την τεράστια αυτή ζημιά.

Κάποιος θα πρέπει να πει στον Γιάννη Μαλτέζο πως «Το γινάτι βγάζει μάτι». Και αν αυτός, από το πάθος που τον διακατέχει να γκρεμίσει ή να οικειοποιηθεί τα έργα που έκανε ή προετοίμασε ο Δημήτρης Καμπόσος, δεν νοιάζεται για τη νομιμότητα, ας του την υποδείξουν κάποιοι σύμβουλοί του που δεν θα ήθελαν να χάσουν τις περιουσίες ή τα σπίτια τους, τα επόμενα χρόνια.