του Μπάμπη Παπαχαραλάμπους*

Μια φορά, ο πατήρ Νικόλαος Λουδοβίκος οδεύοντας προς μία ομιλία του, διάβασε στο τοίχο κάτι που είχε γράψει ένας νεαρός «Θέλω χρόνο για το τίποτα!» Κάποιος θα μπορούσε να το περάσει για σουρεαλιστική αφελή υπερβολή και να προσπεράσει. Ο πατήρ Νικόλαος όμως συντονίστηκε με την ψιθυριστή αυτή κραυγή του φοιτητή του, κατανοώντας ότι θα μπορούσε να πρόκειται για προσευχή σύγχρονου αγίου. Το σύνθημα αυτό το έκανε στη συνέχεια θέμα της ομιλίας του. Έτσι θέλουμε την εκκλησία, όχι να αγορεύει και να απαγορεύει αλλά να δίνει πνεύμα στην αμαρτία μας και στην αλητεία μας.

Με παλαβή χαρά και μεγίστη τιμή, λοιπόν, υποδεχόμαστε τον αγαπημένο πατέρα Νικόλαο Λουδοβίκο.

Για όσους μπήκαμε στην εκκλησία όχι αποκλειστικά για σωτηριολογία αλλά και για να συναντήσουμε τον άλλον και να βρούμε στράτα Θεού προς το κάλος και την ομορφιά, ο πατέρας Νικόλαος είναι ο μυστικός μας Sτalκεr. Που δεν «οδηγεί» μόνο, αυτό μπορεί να είναι εύκολο αλλά και ύποπτο, αλλά μας παιδεύει να ανοίγουμε μόνοι μας δρόμο.

Για όσους δε από εμάς θέλουμε αλλά δεν μπορούμε, ο πατήρ Νικόλαος με την πνευματική του ανάσταση μας πιστοποιεί συνεχώς με μικρά αποκαλυπτικά θαύματα.

Δυστυχώς, η εκκλησιαστική παράδοση σε σημαντικό της μέρος, ζει κάτω από τα βάρη της διχοτόμησης του κόσμου σε «αγίους» και «κοσμικούς». Ευτυχώς, ο πατέρας Νικόλαος, μας δέχεται στον λόγο του δίχως face–control, μας δέχεται όπως είμαστε και κυρίως όπως δεν είμαστε.

Για τον πατέρα Νικόλαο, ο Θεός δεν είναι ο «Μεγάλος άγαμος» όπως τον θέλουν οι δυτικοί και πολλοί ανατολικοί, γι’ αυτό και δεν θέλει τον άνθρωπο χώρια από πάθος για τον συνάνθρωπο.

Στην εκκλησία ερχόμαστε να κοινωνήσουμε εμπειρίες και αναπηρίες μας, να μιλήσουμε για ένα καλό βιβλίο που διαβάσαμε, για μια ταινία που είδαμε, για ένα τραγούδι που μας συγκίνησε, για τα προβλήματα της γειτονιάς μας, για το άγχος της δουλειάς μας, για τις αγωνίες της ερωτικής μας ζωής, ώστε να βρει λόγο και αιτία ο Θεός να ανθίσει ανάμεσα στις πηγές μας. Γι’ αυτό μας παρηγορεί και μας θέλγει ο πατέρας Νικόλαος, διότι σ’ αυτόν ένα τροπάριο συνεχίζεται στους στίχους ενός ροκ κομματιού, οι βιβλικές παραβολές σε story κινηματογραφικών έργων και η θεολογία γονιμοποιείται από την μεγάλη λογοτεχνία.

Και οπωσδήποτε πρέπει να πάρουμε εδώ πολύ σοβαρά την αγωνία που εκφράζει ο πατέρας Νικόλαος με αφορμή τα βιβλία του Μισέλ Ουελμπέκ για τον τρόμο που αυτά προφητεύουν για τον ελληνοδυτικό πολιτισμό.

Έναν πολιτισμό που έχει σιχαθεί τον εαυτό του και επικαλείται ανοιχτά πια τους βαρβάρους, ενώ ο δυτικός άνθρωπος έχει πάθει έλλειψη εαυτού και αρνείται κάθε βοήθεια από την αλήθεια προτιμώντας να σβήνει απαθής σε έναν στείρο μηδενισμό.

Του πατέρα Νικόλαου του αρέσει να λέει ότι ο Θεός είναι τρελός και παλαβός για μας, αλλά δεν ξέρει γιατί μας αγαπά. Αυτή η ομολογία του τέλειου έρωτος όμως, δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να είμαστε βολεψάκηδες αλλά να αποτελεί άθλημα γενναίας υπευθυνότητας με τον εαυτό μας και την κοινωνία.

Για τον πατέρα Νικόλαο, Σταύρωση δεν σημαίνει πόνος και βασανιστήρια, σημαίνει απλά πλήρη ανάληψη ευθυνών. Φταίω δεν φταίω, δραπετεύω απ’ το εγώ μου και αναλαμβάνω να σε διακονώ τελείως δωρεάν επειδή απλά σε αγαπάω χωρίς αιτία και συμφέρον. Ο μόνος πόνος που είναι αποδεκτός είναι η αγωνία εάν πληρούται από την αγάπη μου ο αγαπώμενος πλησίον, γιατί ο άλλος δεν είναι η κόλαση αλλά η σωτηρία μας.

Μία από τις τελευταίες ομιλίες του πατρός Νικόλαου είχε τίτλο «Η πνευματικότητα των αισθήσεων», όπου τον ακούσαμε να λέει ότι «το πνεύμα ξεκινά απ’ τις αισθήσεις! Μόνο αυτός μπορούσε να πει αυτόν τον ευγενή θείο και σπαραχτικό λόγο, που μας απελευθερώνει, γιατί απονεκρώνει την σχιζοφρένεια του χωρισμού σώματος και ψυχής. Διότι αίσθηση σημαίνει δυναμική, ανάγκη του άλλου και πληρότητα ύπαρξης.

Σήμερα, οι πολιτικές επεξηγήσεις δεν επαρκούν πλέον. Η ιδιώτευση, αυτή η τρομερή πτώση που εξόρκισαν οι Αρχαίοι Έλληνες και που ανέδειξε ως αρρώστια της εποχής μας ο Κορνήλιος Καστοριάδης, με τον οποίο συνομιλεί συχνά ο πατέρας Νικόλαος, πήρε διαβολική πορεία. Με την αρωγή του Διαφωτισμού εξελίχθηκε σε κυνικό ατομισμό και αφού τράφηκε από τις σάρκες του προβιβάστηκε σε ναρκισσισμό. Ο νέος άνθρωπος είναι ο παλιός Ερυσίχθων.

Ο πατέρας Νικόλαος μιλά τολμηρά για μια ανοιχτή πλέον ιστορία, η οποία φλερτάροντας με την μεταφυσική μπορεί να φέρει ρωγμές στα αδιέξοδα των ιδεολογιών, των θρησκειών και των πέτρινων καρδιών μας. Η ποίηση με την τρυφεράδα της μπορεί να γοητεύσει τον Θεό και να προκαλέσει την ξέφρενη και αναίτια και άπειρη αγάπη του ως λύτρωση.

Στους ταχύτατους καιρούς μας όπου ο άνθρωπος υπερηφανεύεται να γίνει υπεράνθρωπος και με την τεχνολογία να αναγκάσει την φύση μας να σκεφτεί διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο πλάστηκε, ο πατέρας Νικόλαος επαναφέρει το αίτημα για επαναπροσέγγιση της οντολογίας και της ουσίας, πριν η ύβρις ξαναζητήσει, πιο λαίμαργα τώρα, το λαιμό μας. Ο τεχνοπίθηκος αποτελεί το θέμα του αμέσως επόμενου βιβλίου του.

Θα μπορούσαμε να ξεδιπλώνουμε τον θαυμασμό μας για τον πατέρα Νικόλαο για μερόνυχτα, αλλά είναι επιβλητική η δίψα για live!

Ευγνώμονες, πατέρα Νικόλαε, ανοίγουμε την αγκαλιά μας…

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο εκφωνήθηκε από τον γνωστό σκηνοθέτη -δημιουργό Μπάμπη Παπαχαραλάμπους ως προλογική παρουσίαση του πατρός Νικόλαου Λουδοβίκου, ενός από τους πλέον φωτισμένων Θεολόγων που κηρύττουν τα μηνύματα της Χριστιανικής Θρησκείας, προσαρμοσμένοι στην εποχή της πνευματικής πτωχείας που διανύουμε.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Αναστασίου Ναυπλιέως με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ναυπλία” και αρωγή της Ι. Μητροπόλεως Αργολίδας. Αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου του πατέρα Νικόλαου Λουδοβίκου (είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) με τίτλο «Να ξανασκεφτούμε τον ανθρωπισμό», και έγινε στις 30 Ιουνίου 2024.

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Η Φωνή της Λογικής επικράτησε!

Ο Δημήτρης Καμπόσος, ξεκαθάρισε τα πράγματα με τον εαυτό του, πήρε την απόφαση και έκανε…

% μέρες πρίν

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Ναύπλιον

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος (βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία) επισκέφτηκε σήμερα…

% μέρες πρίν

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: Χωρίς Ναυαγοσώστες οι παραλίες του Ναυπλίου

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ θίγει το ζήτημα των Ναυαγοσωστών στις…

% μέρες πρίν

Σοφία …Πίστη …Αγάπη …και Ελπίδα

Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου Θα μπορούσε σήμερα να είναι η επίσημη ημέρα γιορτής των…

% μέρες πρίν

Αποπομπή του Σωκ. Δωρή από τη ΔΕΥΑΝ ζητά το Εργατικό Κέντρο

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την συμπεριφορά προς τον εργαζόμενο του Προέδρου της επιχείρησης και…

% μέρες πρίν