Εγκαίνια στις κατασκηνώσεις Φαρμακά

93

Ξεκίνησε και επίσημα το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 η λειτουργία της κατασκήνωσης της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας, στο όρος Φαρμακά, με αγιασμό από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο, Μάνης κ. Χρυσόστομο και Αργολίδος κ. Νεκτάριο.

Η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος εγκαινίασε τη λειτουργία των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων στο Φαρμακά, μία ορεινή περιοχή της Αργολίδας στην περιοχή Γυμνό, παρουσία των μικρών κατασκηνωτών, κλήρου και επισήμων.

Οι κατασκηνώσεις του Φαρμακά λειτουργούν και πάλι μετά από 12 χρόνια από πολλές προσπάθειες, πολλούς κόπους και θυσίες, αλλά και πολλά έξοδα. Ανακαινίστηκαν πλήρως, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε η διαμονή των παιδιών να είναι ασφαλής, ευχάριστη και εποικοδομητική.

Οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης βρίσκονται σε μία όμορφη καταπράσινη πλαγιά, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, μέσα στο ελατοδάσος του Φαρμακά, και είναι ανοικτές για όλα τα παιδιά της Αργολίδας που θέλουν να περάσουν όμορφες και ξένοιαστες ημέρες.

Το όρος Φαρμακά είναι ένα μεγαλόπρεπο βουνό κατάφυτο με έλατα, από ένα ύψος και μετά, χρωστάει το όνομά του στα πολλά θεραπευτικά βότανα (φάρμακα) που φυτρώνουν στις πλαγιές του και τα μάζευαν με επιμέλεια οι παλαιότεροι, για να τα χρησιμοποιήσουν όπως ήξεραν για κάθε ασθένεια.

Να θυμίσουμε ότι, οι κατασκηνώσεις στο Φαρμακά, παραχωρήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη  Αργολίδος τα πρώτα χρόνια της δημαρχίας Δημήτρη Καμπόσου, ο οποίος διαβλέποντας την οικονομική αδυναμία του δήμου να τις αναβαθμίσει και να τις λειτουργήσει (λόγω μνημονιακών περικοπών των θεσμικών χρηματοδοτήσεων των δήμων), σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη κ.κ. Νεκτάριο, τις παραχώρησε και συνέδραμε έκτοτε το κυριολεκτικά τιτάνιο έργο του Μητροπολίτη για αναμόρφωση και διασφάλιση της σωστής λειτουργίας τους.

Ήδη οι κατασκηνώσεις, παρακάμπτοντας τα τελευταία εμπόδια της γραφειοκρατίας, ξεκίνησαν και λειτουργούν προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στα παιδιά οικονομικά ασθενών οικογενειών. Στο χώρο υπάρχει και εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.

Λειτουργούν με επίσημη «Άδεια Λειτουργίας Παιδικής Εξοχής (Κατασκήνωση)», σε έκταση 10.000 τ.μ. και προβλεπόμενη δυναμικότητα 120 παιδιών ανά κατασκηνωτική περίοδο.