Βαλ. Ρούσσου: «Ο Γ. Μαλτέζος δεν θέλει τις Λυκειακές τάξεις του Καλλιτεχνικού Σχολείου»

184
Βαλεντίνα Ρούσσου

Η Βαλεντίνα Ρούσσου, στέλεχος της Δημοτικής Παράταξης ”ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ”, με ανακοίνωσή της προς τα ΜΜΕ, γνωστοποιεί όσα προσπάθησε να πει στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συζήτηση του θέματος Δημιουργία Λυκειακής τάξης στο Καλλιτεχνικό Σχολείο και της απαγορεύθηκε. Να θυμίσουμε ότι η απαγόρευση παρέμβασης από την Δημότη Βαλεντίνα Ρούσου έγινε με επιμονή του Γιάννη Μαλτέζου και επιβολή της θέλησής του στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναγνωστόπουλο.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΡΟΥΣΣΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ

Πριν μπω στις λεπτομέρειες της τοποθέτησής μου πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, όλων των παρατάξεων ότι ΣΗΜΕΡΑ 23 Ιουλίου 2024 πρέπει πάση θυσία να ληφθεί απόφαση για την ίδρυση και τη λειτουργία της Α’ Λυκειακής τάξης του μοναδικού Καλλιτεχνικού Σχολείου στην Πελοπόννησο.

Τα παιδιά μπαίνουν στην πλατφόρμα e -εγγραφές για να δουν σε ποιο Λύκειο θα πάνε και διαπιστώνουν ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα σε σχολική μονάδα.

1η Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία  και ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα.

Ας διευκρινίσω για μία ακόμα φορά ότι το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας και το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας ΔΕΝ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ.

Είναι δύο διαφορετικά κτίρια, δύο διαφορετικά σχολεία που  αντιμετωπίζουν έντονο στεγαστικό πρόβλημα.

Το καλλιτεχνικό σχολείο είναι ΕΝΙΑΙΟ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ.

Αποτελείται από:

– ΜΙΑ σχολική μονάδα

– Ένα διευθυντή

– Ένα σύλλογο διδασκόντων

– Ένα σύλλογο γονέων

– Μία μαθητική κοινότητα.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι το καλλιτεχνικό σχολείου Γυμνάσιο και Λύκειο πρέπει να είναι ΕΝΑ.

Είναι αδιανόητο να διαιρεθεί και να λειτουργεί σε δύο διαφορετικά κτίρια με απόσταση 20 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Προσύμνη ή Κουτσοπόδι;

Είναι αδιανόητο το συμφέρον των παιδιών να μπαίνει στην εγωιστική τοπικιστική αντιπαράθεση των τοπικών παραγόντων.

Το σχολείο έχει ήδη χωροθετηθεί στην Προσύμνη.

Ο Δήμος έχει την αρμοδιότητα να αλλάξει τη χωροθέτησή του;

Λειτουργεί στην Προσύμνη, σε χώρους που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για την ορθή λειτουργία του σχολείου, υπάρχουν εξοπλισμένες ειδικές αίθουσες (πληροφορικής, εικαστικών, θεάτρου), υπάρχει μια άρτια εξοπλισμένη αίθουσα χορού η οποία θα χρησιμοποιείται από όλες τις τάξεις του σχολείου, γυμνασιακές και λυκειακές.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή μπορεί να λυθεί προσωρινά με πέντε αίθουσες προκάτ. Οι δύο ήδη υπάρχουν και μπορούν να διατεθούν.

Συνεπώς χρειάζονται τρεις αίθουσες προκάτ για να λειτουργήσει προσωρινά ΕΝΙΑΙΟ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ το σχολείο στην Προσύμνη.

Αν διαιρεθεί το σχολείο και λειτουργήσει προσωρινά στο Κουτσοπόδι πόσες αίθουσες προκάτ χρειάζονται;

Θα σας πω αμέσως.

Το παλιό δημοτικό σχολείο Κουτσοποδίου έχει 6 αίθουσες.

Από αυτές οι τρεις έχουν ήδη διατεθεί σε άλλους φορείς (δύο σε πολιτιστικούς συλλόγους και η μία χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις – μνημόσυνα κλπ).

Μένουν λοιπόν τρεις αίθουσες.

Για να λειτουργήσει διαιρεμένο το σχολείο και μόνο οι λυκειακές του τάξεις χρειάζονται και ειδικές αίθουσες άρα και στο Κουτσοπόδι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις αίθουσες προκάτ.

Άρα ποιο είναι το πρόβλημα; Είναι πρόβλημα καθαρά τοπικιστικού χαρακτήρα. «Προκάτ αίθουσες στην Προσύμνη με ΕΝΙΑΙΟ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ Σχολείο ή Προσκάτ αίθουσες στο Κουτσοπόδι με Διασπασμένο σχολείο»; Το δίλημμα αυτό είναι ψευδεπίγραφο.

Με μαθητές απομονωμένους και με τους εκπαιδευτικούς να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα τρέχοντας να προλάβουν το μάθημα από το ένα σχολείο στο άλλο και να πρέπει να καλύψουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησης στα οποία θα προστεθούν και 20 χιλιόμετρα ακόμα.

Τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών, τα οποία πληρώνει η Περιφέρεια, δεν τα σκεφτήκατε; Δεν είναι σπατάλη;

Υπάρχουν λεωφορεία που μετακινούν τους μαθητές καθημερινά από ολόκληρη την Αργολίδα προς και από την Προσύμνη. Πρέπει να προστεθεί και νέο δρομολόγιο; Το λεωφορείο μόλις φτάνει στην Προσύμνη θα πρέπει να πάει και στο Κουτσοπόδι. Αδιανόητο και αυτό.

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο στην Προσύμνη έχει γίνει λειτουργικό με τις δωρεές των ομογενών, οι οποίοι συνεχίζουν να επιβραβεύουν τους μαθητές κάθε χρόνο με χρηματικά έπαθλα, τα όποια θα χαθούν.

Δεν θα σας κουράσω άλλο. Θα σας πω ότι συντάσσομαι με τις θέσεις των πλέον ειδικών. Των μαθητών, των καθηγητών και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας.

Μόνο μία επισήμανση άφησα για το τέλος. «Γιατί άλλαξε ο εισηγητής»; Άλλος είχε οριστεί με την πρόσκληση και άλλος έκανε την εισήγηση. Θα σας απαντήσω εγώ.

Ο εισηγητής που αρχικά είχατε ορίσει, ως Πρόεδρος της τότε Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Άργους – Μυκηνών και ως μέλος του Σχολικού Συμβούλιο του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας από τις 3-4-2024 είχε συνυπογράψει την ομόφωνη απόφαση να καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες λειτουργίας του σχολείου με πέντε αίθουσες προκάτ και να συνεχίσει να λειτουργεί αδιαίρετα το σχολείο στην Προσύμνη.

Συμπεραίνοντας τολμώ να πω ότι μάλλον ο δήμαρχος δεν θέλει να λειτουργήσουν οι Λυκειακές τάξεις του Καλλιτεχνικού Σχολείου.

Βαλεντίνα Ρούσου

Μέλος της παράταξης

«Συμφωνία Δημιουργίας»