Ίλιγγοι: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

98
Δημήτριος Ι. Νταβίλης

Το akromolio.gr ανταποκρινόμενο σε παραινέσεις αναγνωστών του ανοίγει τις σελίδες του για θέματα Ιατρικής και Ευζωίας, με την ελπίδα πως θα σας είμαστε χρήσιμοι. Προσπάθειά μας θα είναι, τα άρθρα να υπογράφονται από Επιστήμονες που λειτουργούν ή κατάγονται από την Πελοπόννησο.

Τη νέα στήλη εγκαινιάζει ο διακεκριμένος επιστήμων Δημήτριος Ι. Νταβίλης* ο οποίος έχει διατελέσει Διευθυντής του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Υπεύθυνος ΩΡΛ του αντίστοιχου Τμήματος στο Πολυιατρίο ΙΑΣΗΣ (στην Δαλαμανάρα Αργολίδας).

Να θυμίσουμε ότι ο Δημήτριος Νταβίλης κατάγεται από τον Αχλαδόκαμπο και έχει εκλεγεί κατ’ επανάληψη ως Αυτοδιοικητικός εκπρόσωπος των κατοίκων του χωριού. Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων, και έχει πραγματοποιήσει σημαντικές διαλέξεις σε ειδικά συνέδρια ΩΡΛ.

 ΙΛΙΓΓΟΣ-ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΛΙΓΓΟΥ (ΝΕΥΡΟ-ΩΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ)

Άρθρο του Ιατρού Δημητρίου Νταβίλη*

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο ίλιγγος ταλανίζει μεγάλο αριθμό ασθενών. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 80% του πληθυσμού θα αναφέρει ένα τουλάχιστον επεισόδιο στη ζωή του.

O ίλιγγος είναι κοινό σύμπτωμα περιφερικών και κεντρικών παθήσεων του συστήματος ισορροπίας. Αποτελεί μία ιδιαίτερη νοσολογική οντότητα με πολυσχιδή και δύσκολη διαγνωστική προσέγγιση, ενώ παράλληλα απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία σχετικά με τον λειτουργικό έλεγχο του αιθουσαίου συστήματος και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις σε επίπεδο νευροωτολογικού ιατρείου.

Ο ίλιγγος διακρίνεται σε περιφερικό, που αφορά κατά κύριο λόγο τον Ωτορινολαρυγγολόγο και σε κεντρικό, που αναφέρεται σε κεντρικές παθήσεις του νευρικού συστήματος και συνηθέστερα αντιμετωπίζεται από τον νευρολόγο και τον παθολόγο.

Συνηθέστερες παθήσεις, που συνδυάζονται με ίλιγγο εκ του περιφερικού συστήματος ισορροπίας είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης-BPPV (η συχνότερη μορφή καλοήθους περιφερικού ιλίγγου), η αιθουσαία ημικρανίαη αιθουσαία νευρίτιδα (που προκύπτει συνηθέστερα μετά από ιογενείς προσβολές) και η νόσος του MENIERE (χρόνια νόσος με ειδικούς κλινικούς χαρακτήρες και χαρακτηριστική διαλείπουσα συμπτωματολογία).

Ο έλεγχος του αιθουσαίου συστήματος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ορθή διαφορική διάγνωση μεταξύ κεντρικού και περιφερικού ιλίγγου.

Επί συμπτωμάτων ιλίγγου, στο ιατρείο ιλίγγου (Νευροωτολογικό ιατρείο) γίνεται ενδελεχής εξέταση του συστήματος ακοής και ιδιαίτερα του συστήματος ισορροπίας, της λειτουργίας των εγκεφαλικών νεύρων (συζυγιών), της λειτουργίας της παρεγκεφαλίδας και αξιολογείται η όρθια στάση και βάδιση του ασθενούς.

Εφαρμόζεται ολοκληρωμένο πρωτόκολλο διαχείρισης των ασθενών με αιθουσαίες παθήσεις περιφερικού τύπου, που περιλαμβάνει τη διάγνωση και αξιολόγηση αλλά και τη μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών, με χρήση κλινικών δοκιμασιών λειτουργικού ελέγχου του αιθουσαίου συστήματος, χρήση πρότυπων κλιμάκων αξιολόγησης της ισορροπίας και της κατάστασης του αιθουσαίου συστήματος και παρακολούθησης της αποκατάστασης/κεντρικής αντιρρόπησης.

Σε επιλεγμένα περιστατικά διενεργείται η δοκιμασία Video Head Impulse Test (V-HIT), που συνιστά λειτουργικό έλεγχο του αιθουσαίου συστήματος και της συμμετρικής ή μη ανταπόκρισης και λειτουργίας των λαβυρίνθων, των ημικυκλίων σωλήνων και της οφθαλμοκινητικότητας.

Επίσης, εφαρμόζονται  χειρισμοί επανατοποθέτησης ωτοκονίας για την αποκατάσταση του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης, μίας από τις συχνότερες και σημαντικότερες νοσολογικές οντότητες, όπως αναφέρθηκε παραπάνω – παθολογικές καταστάσεις του περιφερικού αιθουσαίου συστήματος και υλοποιούνται εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα αιθουσαίας αποκατάστασης σε ιλιγγικούς ασθενείς.

Τέλος, διενεργούνται  ενδοτυμπανικές εγχύσεις, όπου απαιτείται, για την αποκατάσταση διαταραχών ακοής νευροαισθητηρίου τύπου ή χρονίων περιφερικών διαταραχών του αιθουσαίου συστήματος. 

 

Δημήτριος Ι. Νταβίλης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος 

Διδάκτωρ Παν. Αθηνών

τ. Συντονιστής Διευθυντής ΓΝΑ Ελπίς 

Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Hospitality General Clinic

Υπεύθυνος ΩΡΛ Τμήματος Πολυιατρίου Ίασης