Ένας μουσειακός χώρος για την Μελισσοκομία

50

Η πίστη στην παράδοση, η λατρεία για την Μελισσοκομία αλλά και η προοπτική μετάδοσης αξιών στις νεότερες γενιές ήταν τα βασικά σημεία -κλειδιά ώστε ένα νέο ζευγάρι κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η εποχή των μνημονίων αλλά και η πανδημία να προχωρήσουν μπροστά χωρίς να φοβηθούν ούτε στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μουσείο επεκτάθηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή όταν η χώρα «νέκρωσε» από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid.

Στην πιο δύσκολη στιγμή η Σοφία και ο Αντώνης Δημακόπουλος δεν έκαναν πίσω και ενώ η κίνηση πλέον στο Μουσείο ήταν μηδενική η απόφαση ήταν μία: Ώρα να ολοκληρώσουμε το όνειρο προχωρώντας στη επέκταση και ολοκλήρωση του Μουσείου. Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη αφού η κοινωνία έδειξε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν στόχευση την ποιότητα, τον πολιτισμό και την παράδοση.

Σήμερα το Μουσείο Μελιού της μελισσοκομικής εταιρείας «Αξιον Εστί» έχοντας περάσει τις δύσκολες μέρες και δείχνοντας τεράστιες αντοχές είναι από τις επιχειρήσεις που επισκέπτονται δεκάδες επισκέπτες της Αργολίδας αλλά και μαθητές που μαθαίνουν για τον πολιτισμό στον κόσμο της μέλισσας.

Όπως χαρακτηριστικά θα αναφέρει ο Αντώνης Δημακόπουλος: «Είναι δεδομένο ότι η κοινωνία της μέλισσας έχει έναν ιδιαίτερο  πολιτιστικό χαρακτήρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κρύβουν μία σειρά από μηνύματα και δεν είναι μόνο για εκμετάλλευση από τον άνθρωπο. Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε γύρω από την θαυμαστή κοινωνία των μελισσών» .

Η παράδοση της οικογένειας Α. Α. Δημακόπουλου στο χώρο της μελισσοκομίας ξεκινά περί το 1957, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας και συνεχίζεται χωρίς παρεκκλίσεις και εκπτώσεις στην περιοχή Πανόραμα της Αργολίδας.

Αυτή η φροντίδα και η αφοσίωση πέρασε από τον πατέρα στους γιούς σε μικρή ηλικία και έτσι το βίωμα έγινε αγάπη και μεράκι που εξελίσσεται σε σκληρή αλλά και ποιοτική εργασία. Το Μουσείο μελιού όπως θα μας αναφέρει και η Σοφία Δημακοπούλου: «γεννήθηκε από την ανάγκη διάσωσης και διατήρησης της μελισσοκομίας αλλά και την απουσία ανάλογων εγκαταστάσεων».

Οι επισκέπτες δείχνουν να δένονται με τη μελισσοκομία και να μαγεύονται από τον μαγικό κόσμο των μελισσών.

Στο χώρο που έχει δημιουργηθεί προσφέρουν ανάμεσα στα άλλα:

– Ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας μελιού.

– Επίσκεψη στην έκθεση με αντικείμενα που αφορούν την μελισσοκομία από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα, όπως παλιές κυψέλες και εργαλεία περασμένων χρόνων, εγχειρίδια μελισσοκομίας κ.α.

– Ενημέρωση για τη ζωή της μέλισσας, για τα προϊόντα της αλλά και πληροφορίες για την «Άξιον Εστί» μέσα από σχετικά video σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να γνωρίσει την διαδικασία ξεμελίσματος, παραγωγής και τυποποίησης μελιού.

Να παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής του σαπουνιού από τα φυσικά συστατικά που μας δίνει η μέλισσα.

Να ασχοληθεί με το φυσικό κερί της μέλισσας δημιουργώντας ο καθένας δικά του πράγματα, τα οποία μπορεί να κρατήσει ως ενθύμιο.

(Αναπαραγωγή από την εβδομαδιαία εφημερίδα ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ)