Φορτώνουν το δήμο με δάνειο 3.000.000+

290

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ

Χάθηκαν 5 ολόκληροι μήνες και ο Δήμος Άργους Μυκηνών πορεύεται (και θα πορεύεται τουλάχιστον για δύο μήνες ακόμη) χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Ο Γιάννης Μαλτέζος, αφού πρώτα προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εμφανίσει προς τα έξω μια εικόνα καταχρεωμένου και χρεωκοπημένου Δήμου, μιλώντας για κακή οικονομική διαχείριση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, υποχρεώνεται κάνοντας άτακτη υποχώρηση να ζητήσει την έγκριση προϋπολογισμού, η μελέτη του οποίου διαψεύδει όσα έλεγε ενώ δικαιώνει τον Δημήτρη Καμπόσο που είχε αποκαλύψει ότι ψεύδεται.

Το προσχέδιο του προς έγκριση προϋπολογισμού του Δήμου Άργους Μυκηνών επιβεβαιώνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τα όσα δήλωνε ο Δημήτρης Καμπόσος και καταγράφει πως ο Γιάννης Μαλτέζος βρήκε στο Δημοτικό Ταμείο περισσότερα από 2.000.000 ευρώ μετρητά. Βρήκε ακόμα, εγκεκριμένα και χρηματοδοτημένα έργα δεκάδων εκατομμυρίων, μηδενικό (σχεδόν) λογαριασμό δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ύψος υποχρεώσεων οι οποίες μπορούσαν να καλυφθούν από τα Ταμειακά Διαθέσιμα και τις προγραμματισμένες εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκαλύπτει επίσης ότι το μεγάλο έργο του οδοφωτισμού συνετέλεσε στην τελική μείωση του κόστους, που όμως ο Γιάννης Μαλτέζος αρνήθηκε να το μεταφράσει  σε μείωση Δημοτικών Τελών. Αποκαλύπτει ακόμα ότι η Δημοτική Αρχή Καμπόσου είχε αξιοποιήσει τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και είχε λάβει (άτοκες και διασφαλισμένης αποπληρωμής) χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις σε έργα  (Οδοφωτισμός, Σκουπιδιάρες κ.α.) που ήδη αποδίδουν επιφέροντας βελτιώσεις στα οικονομικά του δήμου.

Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη του Σχεδίου Προϋπολογισμού που φέρνει προς ψήφιση ο Γιάννης Μαλτέζος είναι ότι παραδίδει την Δημοτική περιουσία στο έλεος του κάθε “γύφτου” διευκολύνοντάς τον να επιχειρήσει να την κατακλέψει με σκοπό την μεταπώληση. Εν ολίγοις καταργεί την νυχτερινή φύλαξη των δημοτικών εγκαταστάσεων που γινόταν από εταιρείες Φύλαξης, επιφέροντας με τον τρόπο αυτό και ένα αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους κυρίως των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Το μεγάλο χαστούκι όμως, ο Γιάννης Μαλτέζος το δέχτηκε από τα κυβερνητικά στελέχη που (ουσιαστικά) αρνήθηκαν να συμβάλουν στην λήψη δανείου 12.000.000 ευρώ αρχικά και 9.000.000 ευρώ στη συνέχεια, που ζητούσε από το Τ.Π.Δ προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα διαχείρισης, για σκοπούς που όλοι καταλαβαίνουμε. Τελικά, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (μετά από πολλές πιέσεις) του υπέδειξε να ζητήσει δάνειο μόνον 3.000.000 το οποίο και του υποσχέθηκαν πως θα του το δώσουν, επιβαρύνοντας όμως την τσέπη των Δημοτών με περισσότερα του 1.000.000 ευρώ σε τόκους.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και σύμφωνα με πληροφορίες του akromolio.gr θα καταψηφισθεί από τους Δημοτικούς Συμβούλους δύο τουλάχιστον Δημοτικών Παρατάξεων ενώ από την παράταξη Παπαϊωάννου αναμένεται να τον υπερψηφίσει ο Παν. Δούρος λόγω της ειδικής αμειβόμενης σχέσης που έχει με την ΔΕΥΑΑΡΜ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα επανέλθουμε μετά την οριστικοποίησή του.