Το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου Ερμιονίδας και ο Πρόεδρός του Ραφαήλ Μπαρού, μας έχουν συνηθίσει σε δράσεις αγωνιστικές και πρωτοβουλίες που έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό (Ημερίδες για τα δικαιώματα των εργαζομένων και θέματα Εθνικού ενδιαφέροντος) και κοινωνικό (Διανομή τροφίμων και εορτασμοί κοινωνικής σύσφιξης).

Την εβδομάδα που πέρασε το ΕΚΝΕ έδειξε ένα ακόμα δρόμο στο Εργατικό Κίνημα. Το δρόμο της Εθνικής αυτογνωσίας και της ευθύνης ως διαδόχων και κληρονόμων της μακραίωνης ιστορίας μας και των δημιουργών της.

Διαβάστε πως περιγράφει το anagnostis.org την τριήμερη επίσκεψη δεκάδων μελών του στον χώρο που φιλοξενεί πλήθος σπουδαίων στοιχείων της ιστορίας μας. Στον χώρο της Μακεδονίας και ειδικότερα στην Παναγία Σουμελά, στη Βεργίνα, στις Αιγές κ.α.

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Από την Παρασκευή 29 έως την Κυριακή 31 Μαρτίου τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και Ερμιονίδας επισκέφθηκαν την περιοχή της Μακεδονίας και ιδιαίτερα τις πόλεις της Βέροιας και της Νάουσας καθώς και τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Αρχαία Μίεζα, Αρχαίες Αιγές).

Η γνωριμία των μελών του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και Ερμιονίδας με την ιστορική φυσιογνωμία της Βέροιας αλλά και της περιοχής της Ημαθίας, ανέδειξε την σπουδαιότητα του ιστορικού αυτού τοπίου, μια από τις κοιτίδες του αρχαίου και του νεότερου ελληνισμού. Η πόλη της Βέροιας αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κέντρα στη Μακεδονία από τον 11ο ως τον 14οαι. Μέσα στους αιώνες χτίστηκαν συνολικά 72 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί και σήμερα διασώζονται 48 από αυτούς. Οι εκκλησίες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, παρέχοντας στον επισκέπτη τη χαρά να τις θαυμάσει από κοντά. Ο θρησκευτικός τουρισμός επιφέρει αξιόλογη τουριστική κίνηση στην πόλη, αφού οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όχι μόνο την Παλαιά Μητρόπολη, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας και των Βαλκανίων, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, αλλά και την εξαιρετική σκηνή της Ανάστασης στην εκκλησία του Χριστού, που αγιογραφήθηκε το 1314/5 από τον Γεώργιο Καλλιέργη, καθώς και το σύνολο των ναών της ιστορικής συνοικίας της Μακαριώτισσας, σε μια γραφική για τον επισκέπτη διαδρομή που τον εξοικειώνει με την εικόνα που είχε η πόλη της Βέροιας ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Κατάλοιπα άλλων θρησκειών όπως το Τζαμί και της πιο παλιάς εβραϊκής συναγωγής στα Βαλκάνια θα γοητεύσουν τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική τους. Μνημεία που σε πείσμα των καιρών αντιστέκονται στον χρόνο. Η επίσκεψη στην ιστορική πόλη της Βέροιας και η περιήγηση στα στενά δρομάκια της πόλης έφερε τους συμμετέχοντες στο ταξίδι σε επαφή με το ένδοξο παρελθόν μιας από τις σημαντικότερες και πιο ιστορικές πόλεις του μακεδονικού βορρά. Τέλος, η μέρα έκλεισε με ξενάγηση από τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης της Βέροιας στους χώρους της Ευξείνου Λέσχης και φυσικά με εδέσματα της περιοχής σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος της Ευξείνου Λέσχη Βέροιας παρουσίασαν ποντιακούς χορούς.

Την επόμενη μέρα συνεχίστηκε η περιήγηση στην αρχαία Μίεζα και στην Νάουσα από τους συνοδούς αρχαιολόγους Κων/νο Τζιαμπάση και Ανδριανό Ψύχα.

Τα μέλη του Εργατικού Κέντρου περιηγήθηκαν στο χώρο του Νυμφαίου της αρχαίας Μίεζας, στο θέατρο της αρχαίας πόλης, στα ίχνη της «Σχολής του Αριστοτέλη», όπου ο Σταγειρίτης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Εταίρους. Επιβεβλημένη φυσικά ήταν και η επίσκεψη στους σημαντικούς μακεδονικούς τάφους της «Κρίσεως» και των «Ανθεμίων». Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και Ερμιονίδας καταλήξαν στη ιστορική πόλη της Νάουσας όπου μυήθηκαν στις γεύσεις της μακεδονικής κουζίνας στο περιαστικό δάσος του Αγίου Νικολάου στις πηγές της Αραπίτσας με τα πελώρια πλατάνια.

Τέλος, την επόμενη ημέρα, επισκέφθηκαν και θαύμασαν τα δημιουργήματα του Μακεδονικού Πολιτισμού στο επίκεντρό του, τις ιστορικές Αιγές, την πρωτεύουσα με το Νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, τους μακεδονικούς τάφους που ήταν θαμμένος ο Φίλιππος Β’ και οι παλαιότεροι ηγεμόνες, τα πολλά εκθέματα του Μουσείου της περιοχής και φυσικά το σημαντικό ανάκτορο των Μακεδόνων ηγεμόνων που θεωρούσαν πως αντλούσαν την μυθική καταγωγή τους από το Άργος και τον Ηρακλή.

Η τριήμερη διαμονή των μελών του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και Ερμιονίδας στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας χάρισε στα μέλη του την οπτική εντύπωση από εικόνες εξαίσιας φυσικής ομορφιάς του ελληνικού μακεδονικού τοπίου. Αλησμόνητη όμως υπήρξε η προσέγγιση και περιδιάβαση στις ιστορικές εστίες του αρχαίου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού με τρόπο άμεσο, συναρπαστικό και κυρίως βιωματικό. Τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και Ερμιονίδας ανακάλυψαν με τη βοήθεια των ανθρώπων της περιοχής, των μνημείων και του φυσικού χώρου, την αντίληψη των προγόνων μας σχετικά με τον πολιτισμό, ως δημιούργημα κάλλους αλλά και πνευματικής σύλληψης.

Όπως πάντα υπεύθυνος για την οργάνωση του ταξιδιού ήταν ο αεικίνητος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και Ερμιονίδας, Ραφαήλ Μπαρού και οι συνοδοί / αρχαιολόγοι του ταξιδιού Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης και Ανδριανός Ψύχας.

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Μία στάση στο χρόνο. Πιλοποιείο Λουκά

Πίσω ακριβώς από το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, απέναντι ακριβώς από τα καμαρίνια, βρίσκεται ένα από τα…

% μέρες πρίν

Η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ζητά απελάσεις και πραγματική αστυνόμευση

Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για τις συνεχείς επιθέσεις σε Ελληνίδες από μουσουλμάνους: «Το 2024 φεύγει.…

% μέρες πρίν

Η έκκληση που πρέπει να ακούσουμε

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, λειτουργεί Συσσίτιο για  οικονομικά αδύναμα άτομα. Αυτά μπορεί να είναι…

% μέρες πρίν

Με ξένα κόλυβα κάνει μνημόσυνο ο Ματζούνης

Το δελτίο που κυκλοφόρησε αναφέρεται σε Εορταστικές εκδηλώσεις από την Π.Ε. Αργολίδας για το νέο…

% μέρες πρίν

Ο Καμπόσος θύμωσε! Ο Μαλτέζος τα άκουσε!

Τα διαστρεβλωμένα στοιχεία για την ΚΕΔΑΜ που επιχείρησε να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιάννης…

% μέρες πρίν

Επιθετική και αποστομωτική απάντηση Δαμούλου στον Θ. Βασιλόπουλο

Η απάντηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτη Δαμούλου, στην ανακοίνωση του Θοδωρή Βασιλόπουλου…

% μέρες πρίν