Όλγα Καρδαράκου: Σταθερή αξία

624
Όλγα Καρδαράκου.

Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Παρατηρώ, πολλά χρόνια τώρα, τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους τα κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη των δήμων της Αργολίδας. Αν με ρωτούσατε πιο είναι, με δυο λόγια, το συμπέρασμά μου από την συνεισφορά τους στην λειτουργία των δήμων θα έλεγα: «Αλίμονο αν κάποια από αυτά δεν υπήρχαν».

Έτσι ακριβώς! Κάποιοι λίγοι υπάλληλοι, λειτουργούν ως διαδραστικοί κόμβοι δημιουργώντας αναχώματα σε, παρά το νόμο, επιθυμίες κάποιων αιρετών και προωθώντας ανάγκες της πόλης. Ανάγκες που πληροφορούνται από την καθημερινή τριβή τους με τους κατοίκους.

Η γενική εικόνα της απαξίωσης, για  τους υπαλλήλους του Δήμου Ναυπλιέων, η οποία καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είναι άδικη για τους περισσότερους εξ αυτών. Αν τους γνωρίσεις βλέπεις στο πρόσωπό τους στελέχη με πτυχία και γνώσεις. Οικογενειάρχες που βιώνουν όπως όλοι τις αδυναμίες του συστήματος. Ανθρώπους με ατέλειες και ανάγκες που όμως (στην πλειοψηφία τους) τις μάχονται υπερασπιζόμενοι την αποστολή, το νόμο και την ευθύνη, όπως άλλωστε προβλέπει ο όρκος που έχουν δώσει, «στο όνομα της ομοουσίου και αδιαιρέτου τριάδος» (στη συντριπτική τους πλειοψηφία).

Είναι σκέψεις που ήρθαν στο μυαλό μου καθώς παρακολουθούσα την διεξαγωγή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων την Πέμπτη το μεσημέρι αργά και βλέποντας επτά σημαντικά υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου να βρίσκονται εκεί, έτοιμα και πρόθυμα τα προσφέρουν τις γνώσεις τους στους αδιάβαστους (συνήθως) αιρετούς που εμείς εκλέξαμε να μας εκπροσωπήσουν, με αμφιλεγόμενα κριτήρια της ψήφου μας.

Για πολλοστή φορά επικέντρωσα την προσοχή μου στην Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών όταν την άκουσα –μόνη αυτή και χωρίς παρέμβαση αιρετών- να υπόσχεται πως θα γίνουν (από την υπηρεσία) τα αδύνατα δυνατά προκειμένου μέχρι το Πάσχα η Αιγίου να έχει καταστεί και πάλι λειτουργική με την ασφαλτόστρωσή της. Ήταν παράδειγμα υπηρεσιακού στελέχους που φάνηκε να γνωρίζει τις ευθύνες της έναντι της πόλης και των συμπολιτών της. Ήταν το στέλεχος που δεν δίστασε να απευθύνει την παραίνεση προς άλλη αιρετό λέγοντας «Όποτε θέλετε ελάτε να μας ρωτήσετε. Από Δευτέρα πρωί μέχρι Παρασκευή μεσημέρι η υπηρεσία είναι διαθέσιμη».

Δεν γκρίνιαξε ούτε κρύφτηκε πίσω από την έλλειψη προσωπικού και τις άθλιες εργασιακές συνθήκες (λόγω χώρου). Έδωσε το παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο εγκαταλείποντας οικογένεια και ανάπαυση, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.

Πολύτιμη! Αξίζει να δώσουμε στην ίδια, στα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών και σε όσους εργάζονται με διάθεση προσφοράς πέραν της τυπικότητας, κάθε δυνατότητα να μας υπηρετούν χωρίς να φθείρονται από μεμψιμοιρίες και ταπεινά κίνητρα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θα μπορούσα, κάτι ανάλογο να γράψω για επτά τουλάχιστον υπαλλήλους που εγώ γνωρίζω και αναγνωρίζω. Επέλεξα την Όλγα Καρδαράκου ως σύμβολο κατάρτισης και ευαισθησίας θεωρώντας ότι στο πρόσωπό της εκπροσωπείται μια μεγάλη μερίδα του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου Ναυπλιέων, τα οποία επ’ ουδενί δεν θέλω να υποτιμήσω.