Δήθεν αγροτικές κινητοποιήσεις

82
Σπύρος Καχριμάνης

του Σπύρου Καχριμάνη*

Το φινάλε των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων στο Σύνταγµα στις 20 Φεβρουαρίου ήταν αναβαθµισµένο επικοινωνιακά. Περιλάµβανε εξέδρα οµιλητών και γιγαντοοθόνη µπροστά από την Βουλή, συνοδεία περιπολικών και τρακτέρ «βιτρίνας». Αξίζουν συγχαρητήρια στους «διοργανωτές», την «Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων», η οποία χωρίς να είναι θεσµικό όργανο συναντιέται µε τον πρωθυπουργό και διοργανώνει κινητοποιήσεις από αυτές που κάθε κυβέρνηση θα ευχόταν να αντιµετωπίζει.

Κινητοποιήσεις που αποφεύγουν να θέσουν διαρθρωτικά αιτήµατα όπως τη θεσµοθέτηση αγροτικών συλλόγων, την κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλµατος, τη δίκαιη διανοµή των αγροτικών επιδοτήσεων στους κατά κύριο επάγγελµα γεωργούς και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τοµέα. Και πώς άλλωστε θα µπορούσαν να τεθούν τέτοια αιτήµατα που θα οδηγούσαν στην αντικατάσταση της «Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων», η οποία δεν έχει καταστατικό, θεσµικές διαδικασίες, µέλη, στοιχεία επικοινωνίας, κ.λπ.;

Οι δήθεν αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται στη χώρα µας εδώ και πολλά χρόνια, είναι µια καλοστηµένη µηχανή που συστηµατικά παράγει απογοήτευση και διάλυση της συνοχής, της επικοινωνίας και της οργάνωσης των αγροτών. Πολλοί από τους γεωργούς µεγαλύτερης ηλικίας και όσοι εξ ηµών δεν αφοµοιωθήκαµε από τη «µηχανή», αργήσαµε να συνειδητοποιήσουµε γιατί οι αγροτοπατέρες θέλουν «Επιτροπές Μπλόκων» και όχι αγροτικούς συλλόγους των κατά κύριο επάγγελµα γεωργών. Αργήσαµε να συνειδητοποιήσουµε ότι τα αιτήµατα των 297.000 κατά κύριο επάγγελµα Ελλήνων αγροτών δεν µπορούν να βγαίνουν στα «µπλόκα» και οι επιτροπές που θα συναντούν τον πρωθυπουργό δεν µπορούν να µην είναι εκλεγµένες από αδιάβλητες πανελλαδικές διαδικασίες. Και δεν ενηµερώσαµε επαρκώς τις νεότερες γενιές αγροτών, που κινδυνεύουν να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τον αγροτικό χώρο, βιώνοντας τέτοιες απροκάλυπτες πρακτικές χειραγώγησης.

Πρέπει να αλλάξει η ατζέντα των αιτηµάτων. Να τεθεί ως προτεραιότητα η θεσµοθέτηση αγροτικών συλλόγων και η κατάρτιση µιας µακροχρόνιας στρατηγικής για τον πρωτογενή. Τα αιτήµατα που αφορούν συµπτώµατα, να αντικατασταθούν µε αυτά που στοχεύουν σε διαρθρωτικά αίτια. Να αξιολογούνται ηγετικά πρόσωπα και τακτικές.

Όσοι από τους νεότερους, για πρώτη φορά, συµµετείχαν στις «επιτροπές» χωρίς να γνωρίζουν τις µεθοδεύσεις, δεν φέρουν ευθύνη, αλλά οφείλουν να µιλήσουν. Άξια ιστορικής αναφοράς είναι επίσης η παντελής απουσία από τον δηµόσιο διάλογο περί τα αγροτικά της «Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών». Είναι αξιοθαύµαστο το πώς η διοίκηση της ΠΕΝΑ κατάφερε να ακρωτηριάσει το τελευταίο στη σύγχρονη ιστορία του αγροτικού κινήµατος της χώρας αυθεντικό συνδικαλιστικό όργανο.

* Ο Σπύρος Καχριμάνης είναι Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού «ΗΛΙΟΣ» & «Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας» Κοιν.Σ.Επ. Τέως Γ.Γ. Ένωσης Νέων Αγροτών Ελλάδος

(αναδημοσίευση από https://www.agronews.gr/apopseis/gnomes/212157/dithen-agrotikes-kinitopoiiseis/?fbclid=IwAR2xbHFmd0DMfHzfICuhlnVmbSKUTBmhmVefkzNnhZQY9_Oy_meEKC3bBbY)