Εξαπατούσαν Δημότες και Αρχές

991
Γιώργος Φραγκιουδάκης. Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Ναυπλιέων

Τα όσα ακούσθηκαν από το στόμα του αντιδημάρχου Οικονομικών της Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Ορφανού, Γιώργου Φραγκιουδάκη, ξεπερνούν κάθε φαντασία και περιθώριο ανοχής σε μεθόδους απάτης ως προς την διαχείριση του Δημοτικού χρήματος από μια δημοτική αρχή. «Τα τελευταία χρόνια όλοι οι προϋπολογισμοί του Δήμου Ναυπλιέων είναι πλασματικοί»!!

Κρατικές αρχές εξαπατήθηκαν ή συνέβαλαν στην εξαπάτηση. Δημοτικοί υπάλληλοι εκβιάσθηκαν, απειλήθηκαν ή παρακάμφθηκαν. Οικονομικοί αντιδήμαρχοι συνωμοτούσαν για την εξαπάτηση. Δημοτικοί Σύμβουλοι συνυπέγραφαν με την ψήφο τους.

Μια ολόκληρη φάμπρικα είχε στηθεί με σκοπό την διαιώνιση της εξουσίας κάποιων αιρετών, και με αποτέλεσμα την διασπάθιση εκατομμυρίων αλλά και την υπερχρέωση ενός δήμου, του Δήμου Ναυπλιέων με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.

«Μέχρι και στα αποθεματικά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων έβαλαν χέρι» είπε απευθυνόμενος προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γιώργος Φραγκιουδάκης.

Είπε όμως και την στρατηγική ανάταξης του Δήμου που θα εφαρμόσει η δημοτική αρχή Ορφανού. Μια στρατηγική που έχει σαν στόχο να μαζευτεί το ξεχείλωμα και να αυξηθεί η αποδοτικότητα του μηχανισμού και των δαπανώμενων κονδυλίων,

«Στην προσπάθεια αυτή έχουμε αρωγό τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών Αντώνη Λιβάνιο» κατέληξε με μία φράση ελπιδοφόρο ο Οικονομικός Αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων Γιώργος Φραγκιουδάκης, διασκεδάζοντας την βαριά ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί από τα όσα αποκάλυψε παραθέτοντας πλήθος στοιχείων.

Διαβάστε όλη την ομιλία του ισχυρού αντιδημάρχου της Δημοτικής Αρχής Ορφανού.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ

«Ένας προϋπολογισμός – με πολύ απλά λόγια – είναι έσοδα μείον έξοδα…

Όπως και στα σπίτια μας, δηλαδή στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, υπολογίζουμε στα έσοδά μας τον μισθό μας ή ένα ενοίκιο που πιθανά εισπράττουμε και στα έξοδά μας τους λογαριασμούς μας, το φαγητό μας, τα ρούχα μας, τα φροντιστήρια των παιδιών μας και προσπαθούμε κάθε μήνα να μην μπαίνουμε μέσα και να ερχόμαστε μία η άλλη, έτσι και στο Δήμο το να ερχόμαστε μία η άλλη, ονομάζεται ισοσκέλιση προϋπολογισμού.

Όταν καταρτείς τον προϋπολογισμό ενός έτους καταγράφεις τα προϋπολογισθέντα έσοδα και τα προϋπολογισθέντα έξοδα, τα οποία θα πρέπει να ισοσκελίζονται.

Όταν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, τότε ο προϋπολογισμός έχει έλλειμμα και δεν μπορεί να κλείσει, γιατί δεν ισοσκελίζει.

Δυστυχώς, θα πρέπει να σας αποκαλύψω ότι αυτή η κατάσταση συμβαίνει στο Δήμο Ναυπλιέων τα τελευταία χρόνια, όπου το σύνολο των προϋπολογισμών που έχουν ψηφιστεί μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου είναι εικονικοί.

Τα πραγματικά έξοδα ήταν πάντα περισσότερα από τα πραγματικά έσοδα, δηλαδή ο Δήμος ξόδευε πάντα περισσότερα, από αυτά που εισέπραττε.

Και πως ισοσκελιζόταν ο προϋπολογισμός και φαινόταν μία η άλλη;

Υπήρχε πάντα στον πίνακα του προϋπολογισμού κρυμμένο ένα κουτάκι, όπου καταχωρούνταν πλασματικά έσοδα που ποτέ δεν εισπράττονταν, ώστε να μπορεί εικονικά να ισοσκελιστεί ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός.

Αυτό το πλασματικό νούμερο που έκλεινε τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς  κάθε χρόνο άλλαζε και μεγάλωνε διαρκώς, γιατί ουσιαστικά κάθε χρόνο μεγάλωνε και το έλλειμμα. Κάθε χρόνο ξοδεύαμε χρήματα που δεν είχαμε και η πραγματική τρύπα του Δήμου Ναυπλιέων, που την κρύβαμε, μεγάλωνε συνεχώς.

Η τρύπα αυτή στον φετινό προϋπολογισμό έφτασε στο δυσθεώρητο νούμερο των 11.000.000 ευρώ. Ο Δήμος Ναυπλιέων έχει 11.000.000 ευρώ περισσότερες δαπάνες από τα πραγματικά έσοδά του. Κι επειδή τα νούμερα πάντα κλείνουν, τώρα εξηγείται πλέον για ποιον λόγο ο Δήμος έχει 11 εκατομμύρια ανεξόφλητες υποχρεώσεις. Ο λόγος που ο Δήμος χρωστάει στο μισό Ναύπλιο είναι επειδή πείραζε τους προϋπολογισμούς του και ξόδευε επί σειρά ετών,  χρήματα που δεν είχε.

Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου οφείλονταν σε κακοδιαχείριση και επιπολαιότητα. Οι πειραγμένοι προϋπολογισμοί αποδεικνύουν – πέραν πάσης αμφιβολίας – ότι το τεράστιο χρέος δημιουργήθηκε από τη δημοτική αρχή με πλήρη συνείδηση – δεν ήταν κάποια απρόσμενη εξέλιξη αλλά μία συνειδητή επιλογή, που έφτανε πλέον στα όρια της φαυλότητας.

Οι πιθανές επιλογές κάποιας άλλης δημοτικής αρχής θα ήταν δύο, είτε θα προσπαθούσε να κουκουλώσει για ακόμη μία χρονιά με εικονικά νούμερα την πραγματικότητα και να ρίξει στάχτη στα μάτια του Υπουργείου και των δημοτών της, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την τρύπα του χρέους, είτε θα επέλεγε να αποκαλύψει σε όλους την αλήθεια.

Η παρούσα δημοτική αρχή είχε μόνον μία επιλογή. Η ξεκάθαρη αλήθεια για εμάς είναι μονόδρομος. Δίνουμε στη δημοσιότητα τους εικονικούς προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών της απελθούσης δημοτικής αρχής, με τα πλασματικά νούμερα που έκρυβαν από τους δημότες την πραγματική κατάσταση του Δήμου μας.

Δημοσιοποιούμε το πραγματικό έλλειμμα των 11.000.000 € και παραθέτουμε αναλυτικά και τους λόγους που το δημιούργησαν.

 Όλοι οι προϋπολογισμοί στην πραγματικότητα ήταν ελλειμματικοί, κυρίως γιατί η δημοτική αρχή δεν εισέπραττε τα έσοδα. Μισθώματα από δημοτικά κτήρια δεν πληρώνονταν, έσοδα από εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων δεν εισπράττονταν, η χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων προσφερόταν δωρεάν σε ημετέρους, κυλικεία δημοτικών εγκαταστάσεων δεν πλήρωναν, μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων δεν είχαν ενεργοποιηθεί ποτέ και όλα αυτά για πελατειακές σκοπιμότητες, ώστε να τους θυμούνται στις εκλογές.

Δεν τους στενοχωρούσαν στις εισπράξεις, για να μην τους στενοχωρήσουν στις κάλπες.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε εδώ τα έσοδα από τα δημοτικά κοιμητήρια. Όσο και αν έψαξα τα τελευταία χρόνια για πραγματικά έσοδα από τα δημοτικά κοιμητήρια, κατέληγα στο απίστευτο νούμερο του μηδενός !!

Ο δημότης πλήρωνε τα έξοδα ταφής και κοιμητηρίου και αυτά τα χρήματα δεν έφταναν στα ταμεία του Δήμου ποτέ !! Να σημειωθεί ότι βρέθηκε αναλυτικός κανονισμός κοιμητηρίων, είχε υποβληθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή προς ψήφιση, αλλά αυτή επέλεξε να μην το ψηφίσει ποτέ.

Το αποτέλεσμα ήταν η εκμετάλλευση στην πιο δύσκολη στιγμή ενός πολίτη, που αυτός πλήρωνε μέσα στον πόνο του, της απώλειας ενός οικείου του, τα έξοδα ενός δημοτικού κοιμητηρίου, τα οποία στον Δήμο δεν έφταναν ποτέ και εξαφανίζονταν κάπου στη διαδρομή σε άγνωστες τσέπες.

Αποτέλεσμα αυτών των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ήταν να φτάσουμε στο δυσθεώρητο νούμερο των 9.000.000 € ανείσπρακτων βεβαιωμένων εσόδων, εκ των οποίων τα μισά παρέγραψε η δημοτική αρχή στις 31/12/2023 και αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο ποσό των 4.700.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή που δεν εισπράττονταν τα έσοδα, στις δαπάνες συμπεριφερόμασταν σαν εμίρηδες.

Μόνον το έτος 2022 έγιναν 260 απευθείας αναθέσεις συνολικής αξίας 3.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή υπέγραφε 5 απευθείας αναθέσεις την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο 1 απευθείας ανάθεση για κάθε εργάσιμη ημέρα !! 

Παράλληλα η μέση αξία κάθε απευθείας ανάθεσης ήταν 11.400 €, που σημαίνει ότι κάθε μέρα που ξημέρωνε στο Δήμο μας, κάποιος έπαιρνε 11.400€ από κάποια απευθείας ανάθεση, που του υπέγραφε η δημοτική αρχή.

Ενδεικτικά, για να αντιληφθούμε το μέγεθος της σπατάλης, μόνον το έτος 2022 δόθηκαν 30.000€ σε απευθείας αναθέσεις για ενοικίαση πλαστικών καρεκλών. Με μία πρόχειρη έρευνα αγοράς, κάθε καρέκλα από αυτές κόστιζε να την αγοράσει κάποιος μόλις 6.5€. Αυτό σημαίνει ότι με τα χρήματα που σπαταλήθηκαν από τον Δήμο μόνον το έτος 2022 για ενοικίαση πλαστικών καρεκλών, θα μπορούσαμε να τις είχαμε αγοράσει και να έχουμε τώρα στις αποθήκες μας 4.600 πλαστικές καρέκλες.

Το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων συνεχίστηκε και το έτος 2023 καθώς υπογράφηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή 244 απευθείας αναθέσεις συνολικού κόστους 2.500.000 ευρώ  !! Το 2023 έπεσε λίγο η απόδοση της δημοτικής αρχής στις απευθείας αναθέσεις καθώς υπέγραφαν κατά μέσο όρο 4.5 απευθείας αναθέσεις την εβδομάδα αντί για 5, δηλαδή 1 απευθείας ανάθεση ανά 1.1 εργάσιμη ημέρα. Ευτυχώς υπήρχαν και τα Σαββατοκύριακα και οι υπογραφές των απευθείας αναθέσεων έπαιρναν ρεπό.

Παρά ταύτα, το έτος 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις πλαστικές καρέκλες. Μέσω απευθείας αναθέσεων δόθηκαν 65.000€ αυτή τη χρονιά σε ενοικίαση πλαστικών καρεκλών, ποσό με το οποίο θα μπορούσαμε να αγοράσουμε  10.000 πλαστικές καρέκλες. Αν προσθέσουμε και τις 4.600 πλαστικές καρέκλες της προηγούμενης χρονιάς, με 15.000 πλαστικές καρέκλες θα γεμίζαμε άνετα όλον τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού σταδίου της Αθήνας !!

Η απουσία βούλησης της δημοτικής αρχής να εισπράξει, σε συνδυασμό με την τεράστια βουλιμία της να ξοδέψει, δημιούργησε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ χρεωκοπίας, οδηγώντας σε 11.000.000 € απλήρωτες υποχρεώσεις και αντίστοιχα 11.000.000 € έλλειμμα στον προϋπολογισμό του Δήμου. Πλέον δεν πληρώναμε καύσιμα, δεν πληρώναμε τη συλλογή των απορριμμάτων, δεν πληρώναμε προμήθειες υλικών, δεν πληρώναμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεν πληρώναμε μελέτες, δεν πληρώναμε αναλώσιμα και γραφική ύλη, είχαμε πάνω από 10 χρόνια να πληρώσουμε τα τηλέφωνα στα σχολεία μας, δεν πληρώναμε είδη καθαριότητας, δεν πληρώναμε τη συντήρηση της πισίνας του κολυμβητηρίου, δεν πληρώναμε ούτε το ψωμί, το γάλα και το κρέας στους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς, στους οποίους υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές από πέρυσι το καλοκαίρι !!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η δημοτική αρχή αποφάσισε να το τερματίσει και να βάλει χέρι και στο λογαριασμό πληρωμής των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων, τον λεγόμενο ΚΑΠ. Ενώ κάθε μήνα το κράτος δίνει στον Δήμο ποσό 485.000 € για να καλύπτει τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων, η προηγούμενη δημοτική αρχή με το πρόσχημα της πανδημίας του COVID τον Απρίλιο του 2023 (2 ολόκληρα χρόνια μετά την έξαρση της πανδημίας) ζητάει προκαταβολή 725.000€ από το λογαριασμό μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων και μόλις την παίρνει μεταφέρει ένα μεγάλο ποσό από αυτά στον ΔΟΠΠΑΤ για να έχει να πληρώνει για ενοικίαση καρεκλών και εκδηλώσεις, ενώ με τα υπόλοιπα συνεχίζει ακούραστα το έργο των προεκλογικών απευθείας αναθέσεων.

Αυτά τα χρήματα της προκαταβολής από τον ΚΑΠ, μαζί με δάνεια της ΔΕΥΑΝ στα οποία είχε μπει ως εγγυητής ο Δήμος και παρακρατούνται και μαζί με τις κατασχέσεις που ανάγκασε η δημοτική αρχή στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς δεν τον πλήρωνε, οδήγησαν τον μηνιαίο λογαριασμό της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, αντί να τροφοδοτείται με 485.000€ μηνιαίως, να έχει κουτσουρευτεί στις 170.000€ και εμείς τώρα να πρέπει να παλεύουμε να βρίσκουμε 350.000€ κάθε μήνα, για να μπορούν οι υπάλληλοι να εισπράττουν το μισθό τους. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η επιλογή της νέας δημοτικής αρχής δεν είναι τα κουκουλώματα και τα πλασματικά νούμερα, η επιλογή της είναι η ξεκάθαρη αλήθεια και η διαφανής ενημέρωση όλων των δημοτών.

 Εγώ προσωπικά μαζί με την προϊσταμένη των οικονομικών μας υπηρεσιών έχουμε συναντήσει τους διευθυντές του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ στο Υπουργείο εσωτερικών στην Αθήνα και τους έχουμε ενημερώσει πλήρως για τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τους έχουμε πει όλη την αλήθεια, δεν φοβηθήκαμε να τους δείξουμε τα πραγματικά μας νούμερα αλλά δεν μείναμε μόνον εκεί. Τους αναλύσαμε το συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο ανάκαμψης που έχουμε συντάξει.

  • Έχουμε ήδη βεβαιώσει το σύνολο των ανείσπρακτων εσόδων από δημοτικά τέλη και στην πλειοψηφία τους έχουμε προχωρήσει στην διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων είσπραξής τους από τους αιώνιους κακοπληρωτές.
  • Έχουμε φτιάξει κανονισμό εκμετάλλευσης αθλητικών εγκαταστάσεων με αντίστοιχους πίνακες χρεώσεων από συλλόγους και επαγγελματίες, ώστε να είναι οικονομικά εφικτή η συντήρησή τους.
  • Έχουμε φτιάξει κανονισμό εκμετάλλευσης δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων.
  • Έχουμε εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηριών με πλήρη καταγραφή όλων των κοιμητηρίων, την λεπτομερή τοπογραφική τους αποτύπωση, την οποία θα κάνω εγώ με την ιδιότητά μου ως μηχανικού δωρεάν με την πλήρη ψηφιοποίησή τους και την λεπτομερή καταγραφή των διαθέσιμων θέσεων σε κάθε ένα από αυτά.
  • Έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους μισθωτές των δημοτικών εγκαταστάσεων – κάποιοι εξ αυτών έχουν χρόνια να πληρώσουν – και προχωρούμε σε είτε σε εξοφλήσεις, είτε σε ρυθμίσεις, είτε σε άμεσες εξώσεις και προκήρυξη νέων δημοπρασιών.
  • Στοχεύουμε σε άμεση μείωση κατά 50% του αριθμού των απευθείας αναθέσεων για το έτος 2024 και σε μείωση 70% των απευθείας αναθέσεων κατά το έτος 2025, με αντικατάσταση τους με ανοιχτούς διαγωνισμούς, όπου όλοι οι επαγγελματίες θα μπορούν να συμμετέχουν με πλήρη διαφάνεια και όρους ελεύθερης αγοράς, χωρίς πελατειακές σκοπιμότητες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, με άμεσο οικονομικό όφελος του Δήμου από τις εκπτώσεις λόγω του ανταγωνισμού.

Όλα αυτά περιεγράφηκαν αναλυτικά τόσο στους γενικούς διευθυντές του παρατηρητήριου των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και κατόπιν επισκέψεως του Δημάρχου και εμού στον αρμόδιο υπουργό τον κο Λιβάνιο. Την ίδια μέρα μαζί με τον Δήμαρχο, είχαμε απευθείας συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών τον κο Σταμάτη, όπου του εκθέσαμε τόσο το οικονομικό ναυάγιο που παραλάβαμε, όσο και το κοστολογημένο σχέδιό μας οικονομικής μας ανάκαμψης.

Αποτέλεσμα των παραπάνω επαφών ήταν η πλήρης αποδοχή του σχεδίου μας και η ομόφωνη έγκριση όλων των παραπάνω αξιωματούχων να εκκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία λήψης χρηματοδότησης ισοσκέλισης προϋπολογισμού στο ύψος των αναγκών μας.

Η χρεωκοπία που έχει υποστεί ο Δήμος μας είναι πρωτίστως ηθική και δευτερευόντως οικονομική. Η προσπάθειά μας είναι πρώτα να αλλάξουμε την σημερινή θολή εικόνα του Δήμου μας, να ριζώσουμε τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας βαθιά μέσα στις συνειδήσεις όλων μας και κατόπιν να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με ταπεινότητα και σεβασμό στο δημοτικό χρήμα, για να νοικοκυρεύσουμε τον Δήμο μας.

Ο στόχος όλων μας είναι στο τέλος της 5ετίας το Ναύπλιο να μην είναι απλά η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, αλλά να είναι και ο πρώτος Δήμος της χώρας.

Αυτό είναι το όραμά μας και αυτό θα το κάνουμε πράξη».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

https://protagonistes.tv/to-nafplion-leitourgouse-me-plasmatikous-proypologismous/