44

*Η Κινεζική δύναμη στο παγκόσμιο συνέδριο στο Νταβός.

Σχεδόν ασχολίαστο πέρασε ότι φέτος στο Νταβός, δεν ήταν ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση που παρουσιάστηκαν με ισχυρή παρουσία. Η Κίνα έκανε επίδειξη ισχύος, στον πυρήνα του συνεδρίου που σχεδιάζει και συζητά για τον κόσμο του 2024! Κινέζοι πολιτικοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Οργανωμένα και συστηματικά η Κίνα αποδεικνύει ότι ο στόχος της για παγκόσμια κυριαρχία είναι σταθερός και έχουν, σύμφωνα με την Κινεζική φιλοσοφία, την υπομονή και επιμονή μέχρι να νικήσουν.

*Η Γαλλία χάνει οριστικά τον έλεγχο της Γαλλόφωνης Αφρικής.

Η μία μετά την άλλη, οι οι πρώην αποικίες της Γαλλίας στην Αφρική, Νίγηρας, Μάλι και άλλες σε αναβρασμό όπως η Σενεγάλη φεύγουν από το άρμα σχέσης και εξάρτησης από της Γαλλίας! Με εντυπωσιακό τρόπο, μετά από πραξικοπήματα διακόπτουν πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με το πρώην κέντρο τους στο Παρίσι. Άλλες, όπως το Τσαντ, το έχουν κάνει ήδη. Για την Γαλλία και τις εταιρείες της (βλέπε ενεργειακό κολοσσό totalenergie) η Γαλλόφωνη Αφρική αποτελούσε το στρατηγικό οικονομικό βάθος της και μετά την Ανεξαρτητοποίησή τους. Με άλλες, όπως η Αλγερία, η κατάσταση είναι εχθρική και φάνηκε από την άρνηση των Αλγερινών να δεχτούν βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό. Αιτία της ήττας της Γαλλίας είναι πολύ απλά η ασθενής πολιτική της ισχύ. Και την ισχύ την δημιουργούν ισχυροί πολιτικοί. Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας Ντε Γκων ούτε ένας Μιττεράν.

*Ενέργεια; Πυρηνική σύντηξη το μέλλον και η Microsoft.

Για την παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας με Πυρηνική σύντηξη ως πρώτη ύλη αρκεί μόνον ένα ποτήρι νερό (υδρογόνο) για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρισμού της Νέας Υόρκης για ένα χρόνο! Η απάντηση από την Microsoft, της πιο καινοτόμου εταιρείας για παραγωγή ενέργειας με Πυρηνική σύντηξη στις ΗΠΑ κατανοούμε ότι το παιχνίδι της ενέργειας του μέλλοντος θα παιχτεί εκεί. Κόστος παραγωγής ασυναγώνιστο, χωρίς προβλήματα περιβαλλοντικά (δεν μιλάμε για ουράνιο ραδιενεργό) και όλα τα άλλα περί ΑΠΕ, Αιολικής κλπ είναι σαν αστείο. Η Microsoft μπήκε έτσι στην ενέργεια του μέλλοντος! Να οδηγός για φιλόδοξα μικρά κράτη … η Ελλάδα;

*Κινέζικα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με  κινέζικο επεξεργαστή.

Κάποιες κινήσεις στον πόλεμο (και στον εμπορικό) γίνονται μπούμεραγκ! Οι ΗΠΑ έβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές μικροηλεκτρονικών στην Κίνα. Πειθάρχησαν όλοι. Ιαπωνία, Ολλανδία, κλπ. Πριν λίγες ημέρες, Κινεζικός κολοσσός ανακοίνωσε την κυκλοφορία τελευταίας γενιάς έξυπνου κινητού με κινέζικο επεξεργαστή (100% Κίνα) και μάλιστα συμβατό με ARM κ.α.! Η είδηση έχει Γεωπολιτικές τεράστιες προεκτάσεις. Η Κίνα επιτάχυνε και ανεξαρτητοποιείται με φτηνότερο, φυσικά ισάξιο, δικό της επεξεργαστή. Κάποιοι αφελείς πίστευαν ότι η Κίνα θα έκανε χρόνια γι’ αυτό…

*Τραμπ – ΝΑΤΟ συνεπής σε ότι έλεγε χρόνια, πληρώστε!

Πολύ πριν τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ο Τραμπ είχε πει στις χώρες του ΝΑΤΟ «πληρώστε 2% του ΑΕΠ αλλιώς οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται για εσάς»! Τώρα είναι πιο κατηγορηματικός, εξ άλλου –στο τέλος- όλα είναι οικονομία! «Αν δεν πληρώσετε δεν θα σας στηρίξω στην Ευρώπη ότι και να γίνει». Αναμένουμε τις εκλογές, το Νοέμβριο του 2024!

*Τεχνητή Νοημοσύνη, γιατί αυτή η σιωπή για το blockchain που λύνει θέματα ηθικής της Τ.Ν.;

Είδηση είναι και όταν δεν υπάρχει είδηση! Ενώ όλα τα νέα μιλούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έχει πέσει σιωπή και ομερτά για την τεχνολογία blockchain. Το πιο περίεργο είναι ότι το blockchain με τις δυνατότητες που έχει να προσδιορίζει την προέλευση, την πορεία και τον κάτοχο κάθε πληροφορίας (data) δινει λύσεις και στις ανησυχίες για τους ηθικούς κινδύνους της Τ.Ν. Ξαφνικά, σαν να έπαψε να υπάρχει το blockchain! Το ως πότε και μάλλον όταν δεν θα είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί θα το δείξει το επόμενο διάστημα. Ως τότε, ανεξήγητη αυτή η παγωμάρα για το blockchain.

Επιμέλεια Νίκος Πατρινός (18-2-2024)