Μπλεξίματα και ζημιές στο λιμάνι από το DIMAIZO

103

Το φορτηγό πλοίο DIMAIZA με σημαία Παναμά ξεφόρτωσε τα λιπάσματα που είχε φέρει και ξεκίνησε να φύγει. Περνώντας από τον δίαυλο που υποτίθεται πως έχει καθαρό βάθος 11 μέτρα, έμπλεξε η άγκυρά του (όπως την ανέβαζε) με κομμένη αλυσίδα άγκυρας, παρατημένη στο βυθό σε πολύ μικρότερο βάθος από το θεωρητικό βάθος του διαύλου.  Στην προσπάθειά του να ξεμπλέξει, το παρέσυρε ο αέρας και το έσπρωξε προς τις δεμένες θαλαμηγούς. Έριξε άγκυρα και απέφυγε τα χειρότερα αλλά, η αλυσίδα του έμπλεξε με τις άγκυρες των θαλαμηγών με αποτέλεσμα διαδοχικές προσκρούσεις και υλικές ζημιές σε τρεις από αυτές.

Το φορτηγό κρατήθηκε από το Λιμεναρχείο και γίνεται ανάκριση που θα καταλήξει σε καταλογισμό. Πιθανόν να αναχωρήσει αύριο ή μεθαύριο δεδομένου ότι το ίδιο δεν έχει παρουσιάσει ζημιές που να εμποδίζουν το αξιόπλοό του.

Αναμένονται τα ρυμουλκά που το οδηγήσουν σε ασφαλές σημείο και βέβαια οι δύτες θα ξεπλέξουν τις μπλεγμένες άγκυρες και αλυσίδες.

Ήταν το πρώτο ατύχημα στο Λιμάνι του Ναυπλίου (για το 2024 και τη νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου υπό τον Χρήστο Γκούμα).