Καρότο και μαστίγιο από τον Βαγγέλη Λαμπρόπουλο

345
Βαγγέλης Λαμπρόπουλος

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ

Σας παραθέτω μια περιγραφή του τρόπου διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων, προκειμένου να σχηματίσετε μια αντίληψη του τι γίνεται και του πως λειτουργούν οι αιρετοί μας εκπρόσωποι. Σας προτρέπω δε να παρακολουθείτε τις ζωντανές μεταδόσεις που φρόντισε να υπάρχουν η νέα δημοτική αρχή και το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων, της προηγούμενης Παρασκευής παρουσίασε μια τελείως διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με το προηγούμενο. Ήταν, θα έλεγε κανείς, η Ημέρα με τη Νύχτα. Όλα μπήκαν στη θέση τους και το θεσμικό όργανο αναβαθμίσθηκε.

Επειδή τίποτε δεν γίνεται τυχαία, ερμηνεύω αυτή την τεράστια ποιοτική διαφοροποίηση με βάση το ξεκαθάρισμα που έκανε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

«Οφείλουμε να σεβόμαστε τον χώρο και το Θεσμό» είπε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών. «Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και θα παρακαλέσω να διευκολύνετε το Προεδρείο ώστε να μην υποχρεωθώ να εφαρμόσω δυσάρεστα μέτρα» τόνισε. Ενημέρωσε το σώμα ότι θα τους αποσταλεί αντίγραφο του κανονισμού λειτουργίας προκειμένου να γνωρίζουν δικαιώματα, υποχρεώσεις και διαδικασίες που ισχύουν και που θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Οι Δημότες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση (η αίθουσα ήταν κατάμεστη) σεβάσθηκαν τα όσα ειπώθηκαν από τον Πρόεδρο Βαγγέλη Λαμπρόπουλο και η ατμόσφαιρα οχλαγωγίας (της προηγούμενης συνεδρίασης) μεταβλήθηκε σε ατμόσφαιρα προσεκτικής παρακολούθησης και συμμετοχής.

Ο Δημήτρης Κωστούρος που έπαιρνε το λόγο καθ’ υπερβολή, καταχρώμενος της ανοχής του Προέδρου, «μαζεύτηκε». Ο Κωνσταντίνος Μάκαρης περιόρισε και αυτός τις παρεμβάσεις του. Εξαίρεση ο Δημήτρης Παπαδημόπουλος που επέδειξε γραφειοκρατική νοοτροπία, δημιουργώντας καθυστερήσεις στην εξέλιξη των ψηφοφοριών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια επίδειξη πολιτικού ήθους χειροκρότησε (πλην των συμβούλων της παράταξης Ανάπλι εμπρός) την αναφορά που έκανε ο Κώστας Νικολάου στον Παναγιώτη Αναγνωσταρά ο οποίος παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Μάκαρη και ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον Δήμο.

Χαρακτηριστικό των υφιστάμενων δυσκολιών που συναντά η νέα Δημοτική Αρχή είναι το γεγονός ότι αποσύρθηκε το θέμα διορισμού Δ.Σ. στο Γηροκομείο του δήμου, λόγω δυσχερειών στην παρουσίαση συγκροτημένης πρότασης (αφορά κυρίως στο πρόσωπο του Προέδρου).

Η ατμόσφαιρα βάρυνε λόγω μη εκλογής εκπροσώπου της παράταξης του Κων. Μάκαρη ως Προέδρου ή αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου (κάτι που στελέχη της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ διέρρεαν ως βεβαιότητα).

Υπήρξε εκτός θέματος παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μάκαρη με την οποία ζήτησε την ανάθεση σε Ορκωτούς Λογιστές του Οικονομικού ελέγχου των Νομικών Προσώπων του Δήμου. Ο επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ θύμισε ότι αποτελεί δέσμευση του προεκλογικού μνημονίου συνεργασίας για την υπερψήφιση του Δημήτρη Ορφανού. Η παρέμβαση (αν δεν κάνω λάθος) συνάντησε την όχι ενθουσιώδη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Ναυπλιέων.

Προκάλεσε εντύπωση και αφορμή πολιτικών σχολίων η διαμαρτυρία του Δημ. Παπαδημόπουλου προς τον Κων. Μάκαρη. «Σταματήστε να με προτείνετε ως μέλος επιτροπών» του είπε σε έντονο ύφος, με τον Επικεφαλής της τρίτης σε δύναμη παράταξης να χαμογελά και να αποσύρει την σχετική πρόταση που μόλις είχε κάνει και …να προτείνει τον άλλο σύμβουλο της παράταξης Παπαδημόπουλου. Προφανώς ήταν μια τακτική που απέβλεπε στην από κοινού ψήφιση υποψηφίων με σκοπό τον πιθανό αποκλεισμό συμβούλων της παράταξης Κωστούρου. Τακτική που οδηγεί σε εκλογή δια κληρώσεων και κόστισε ήδη την παράταξη Κωστούρου μία θέση συμβούλου στην ΔΕΥΑΝ και μία στην εκπροσώπηση στην ΠΕΔ.

Για μία ακόμη φορά, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Φραγκιουδάκης υπήρξε ο θετικός πρωταγωνιστής του Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικνύοντας ότι “έρχεται διαβασμένος” (είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση που έκανε στον Κων. Μάκαρη για το τι ισχύει σε θέματα προϋπολογισμού και ανάληψης υποχρεώσεων παλαιοτέρων ετών).

Η επιλογή του Χρήστου Γκούμα ως Προέδρου και του Χρ. Παπαγεωργάκη ως μέλους του Δ.Σ. στο (διαδημοτικό) Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου απέδειξε ότι ο Δημήτρης Ορφανός τηρεί τους όρους συνεργασίας με την παράταξη “Ανάπλι εμπρός” και συγχρόνως η επιλογή του Γιάννη Μαλτέζου ως αντιπροέδρου του Λ.Τ. απέδειξε ότι ο νέος Δήμαρχος γνωρίζει να ελίσσεται και να καταλαγιάζει ατμόσφαιρες κρίσης.

Να καταγράψω επίσης τις λιτές αλλά εύστοχες παρεμβάσεις του Δημοτικού Συμβούλου και τ. Δημάρχου Ν. Τίρυνθας, Κώστα Νικολάου και το γεγονός ότι η επιλογή την Άντζυ Παναγιωτακοπούλου ως Προέδρου των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης, συνάντησε την θετική αποδοχή του Δ.Σ, και της κοινωνίας του Ναυπλίου.

Κλείνοντας, να καταγράψω ότι, ο εκλεγείς ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, Δημοτικός Σύμβουλος Σωκράτης Δωρής, κέρασε τους Δημοτικούς Συμβούλους ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό. (Άγνωστο αν αυτό οφείλετε στην έλλειψη πλαστικών ποτηριών για να πιούν νερό από τη βρύση ή αν αυτό επαληθεύει τη δυσπιστία του κοινού ως προς το πόσιμο του νερού της ΔΕΑΝ που φτάνει στις βρύσες μας).