ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.Στην Ιστορία και την Προσφορά ενός Σώματος που συμβάδισε με την νεώτερη Ελλάδα είναι αφιερωμένο το νέο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ της Βασιλικής Ενώσεως για το 2024. Στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή, δηλαδή, που από την προ 190 ετών ίδρυσή της έως την «ενοποίησή» της με την Αστυνομία Πόλεων (για να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός, η Ελληνική Αστυνομία), μέσω της παρουσίας και της προσφοράς των στελεχών της, έδωσε το «παρών» σε κάθε Εθνικό Αγώνα.

Όπως τονίζει στον Πρόλογό του ο Πρόεδρος της Βασιλικής Ενώσεως και Δημοσιογράφος κ. Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, «με την συμπλήρωση 190 ετών (το 2023-2024) από την ίδρυση της Χωροφυλακής αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το παρόν Ημερολόγιο στην παρουσία και την προσφορά της στον Ελληνισμό. Είναι ένας από τους πιο μακρόχρονους θεσμούς του νέου Ελληνισμού, που συνδέθηκε με την πορεία της Βασιλείας στην νεώτερη Ελλάδα.

Υπήρξε η Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή βασικό στήριγμα του Νόμου και της ευρυθμίας της Πολιτείας. Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ, τιμώσα πάντα τους Αγώνες του Ελληνισμού, αφιερώνει το νέο Ημερολόγιο στην παρουσία και την Προσφορά της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής».

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟ 1833 ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.Η Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή ιδρύθηκε τον Μάιο του 1833 με Νόμο από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση, στα χρόνια της Αντιβασιλείας του Όθωνος. Ήδη είχε υπάρξει μέριμνα για την τήρηση του Νόμου και της Τάξεως και στα χρόνια της Εθνεγερσίας (με Μινίστρους της Αστυνομίας τους Αγωνιστές Νάκο και Παπαφλέσσα), αλλά και στα χρόνια του Πρώτου Κυβερνήτου Ιωάννου Καποδίστρια.

Αλλά από το 1833 ιδρύεται η Χωροφυλακή, με πρότυπο την Γαλλική Χωροφυλακή και Α΄ Αρχηγό τον Γάλλο Φιλέλληνα Φραγκίσκο Γκραγιάρ και στελέχη από Μοιράρχους έως Χωροφύλακες. Ο πρώτος Έλλην Αρχηγός του Σώματος ήταν ο παλιός Φιλικός και Οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, από την Αιτωλοακαρνανία, που διεκρίθη στις μάχες στο Μεσολόγγι.

Στα πρώτα στελέχη της Χωροφυλακής συγκαταλέγονται παλιοί αγωνιστές της Εθνεγερσίας. Ανάμεσά τους οι Αντώνιος Μαυρομιχάλης, Ν. Πετμεζάς, Ηλίας Πανάς, Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος(ο Α΄  Έλλην Αρχηγός του Σώματος), Δημ. Δεληγιώργης (ο Β΄ Έλλην Αρχηγός), Γεώργιος Κλεώπας, Μιχαήλ Σισίνης, Γεώργιος Βοϊνέσκος και Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης.

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1940-1949. Από το 1833 έως την συγχώνευσή της με την Αστυνομία Πόλεων δεν υπήρξε Εθνικός Αγώνας του Ελληνισμού που να μην έδωσαν το παρών τα στελέχη της Χωροφυλακής, δίνοντας το παράδειγμα προσφοράς στην Πατρίδα. Από τα απελευθερωτικά κινήματα του 19ου αιώνος έως τους Βαλκανικούς Πολέμους των ετών 1912-1913. Και από τον Α΄  Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Εκστρατεία έως το Έπος του 1940 και τον αγώνα κατά της Ανταρσίας των ετών 1946-1949.

Ιδιαίτερα την δεκαετία του ’40, από την έναρξη της Εποποιίας του Οκτωβρίου του 1940 έως την λήξη της Κομμουνιστικής Ανταρσίας, τον Αύγουστο του 1949, χιλιάδες Χωροφύλακες όλων των βαθμών έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια του τόπου και του Λαού μας. Αυτό το αποκαλύπτει το πλήθος των Μνημείων ανά την Επικράτεια.

Στο Ημερολόγιο γίνεται αναφορά σε θρυλικές μορφές της Χωροφυλακής, όπως τον Μπαϊρακτάρη και τον Σπυρομίλιο, αλλά και τους μαχητές και ηγήτορες του 1940-1944 Κων. Μήτσου, Ιάκ. Χανιώτη και Γεώργιο Σαμουήλ. Αλλά και σε αστυνομικές φυσιογνωμίες όπως ο Νικόλαος Μουσχουντής, που υπήρξε κορυφαίος εκπρόσωπος της Χωροφυλακής στην Θεσσαλονίκη.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ.Από τα χρόνια εκείνα, όπως εμπεριέχονται στις σελίδες του Ημερολογίου, άξια αναφοράς και σημεία αιώνιας θυσίας αποτελούνη συμμετοχή της Χωροφυλακής στην Μάχη της Κρήτης, τον Μάιο του 1941, αλλά και η Εποποιία του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, τον Δεκέμβριο του 1944. Αλλά και τα ολοκαυτώματα των θυσιασθέντων Χωροφυλάκων στα έτη 1946-1949, όπως στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας, στην Βαμβακού και τους Αγριάνους Λακωνίας έως το Νυμφαίο Φλωρίνης.

Αλλά και θρίαμβοι, όπως στην θρυλική Δημητσάνα, στην Κόνιτσα, στην Ζαχάρω Ηλείας, με την δράση εκεί του θρυλικού Αποσπάσματος Χωροφυλακής Γεωργίου Ζάρα, θα προστεθούν  στις χρυσές σελίδες της Ιστορίας της Χωροφυλακής.

Υπήρξε έτσι ένα Σώμα Ασφαλείας με τόσο έντονη πολεμική δράση, που διέθετε και Πολεμική Σημαία, ενώ το πλήθος των Ηρώων για τους νεκρούς της Χωροφυλακής αλλά και ο αριθμός των τραυματιών και μαχητών της μαρτυρούν σε όσους, σε εποχές μιζέριας και ηττοπάθειας, πιστεύουν στην Αιώνια Ελλάδα τι σήμαινε η Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή για τον ελεύθερο Ελληνισμό.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.Στο Ημερολόγιο γίνεται μικρό αφιέρωμα στην Εκδημία του Βασιλέως Κωνσταντίνου. Τον Ιανουάριο του 2023 έφυγε από τα εγκόσμια, σε ηλικία 82 ετών, ο Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος Β΄, ο οποίος με μεγάλη συμμετοχή πλήθους Ελλήνων και πολλών Αρχηγών Κρατών εκηδεύθη στην Μητρόπολη Αθηνών και ενεταφιάσθη στο Βασιλικό Κοιμητήριο των Ανακτόρων Τατοΐου.

Ο Λαός μας, παρά την συνεχή εχθρική προπαγάνδα και τις πολιτικάντικες στάσεις της πλειονότητος του ελλαδικού Πολιτειακού και Πολιτικού Κατεστημένου, που μετέτρεψε τον αποχαιρετισμό ενός Ανωτάτου Άρχοντος και Χρυσού Ολυμπιονίκη σε «κηδεία ιδιώτη», αγκάλιασε την Βασιλική Οικογένεια σε αυτήν την στιγμή του ανθρώπινου πόνου. Στο ύψος της στάθηκε και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ η αξιοπρέπεια και η σεμνότητα των τέκνων του Κωνσταντίνου, με πρώτο τον Διάδοχο Παύλο, κέρδισαν τις καρδιές όλων.

Ο εκλιπών Βασιλεύς Κωνσταντίνος, από τα νεανικά του χρόνια, έδειχνε σεβασμό προς το Σώμα της Χωροφυλακής. Τιμούσε με την παρουσία του τους Ήρωες άνδρες του Συντάγματος Μακρυγιάννη. Ακολούθησε πάντα, στους λίγους μήνες της Βασιλείας του, με συνέπεια τις βασιλικές παραδόσεις της Ελλάδος για σεβασμό και εκτίμηση προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Καθηγητής-Φιλόλογος-Ερευνητής κ.Κουρκούτας Γεώργιος

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ. Συγγραφέας των κειμένων του Ημερολογίου είναι ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο πρόλογος του κ. Διονυσίου Βουλγαρόπουλου, ενώ φιλοξενείται και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προσώπων και γεγονότων που συνδέονται με την Ιστορία της Χωροφυλακής.

Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρούνε απευθυνόμενοι στην διεύθυνση ή τα τηλέφωνα της Βασιλικής Ενώσεως:  Μοναστηρίου 37, ΤΚ 540 12 Θεσσαλονίκη και στα τηλ. 2310 – 519140 και 6973 – 945505, στον κ. Διον. Βουλγαρόπουλο. Επίσης βρίσκεται και σε κεντρικά πατριωτικά βιβλιοπωλεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπως του κ. Ι. Γιαννάκενα (Η αλληλεγγύη των φίλων, οδός Χαρ. Τρικούπη, Αθήνα).

 

 

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
Akromolio.gr [X]

Recent Posts

Δήμος Βέλου-Βόχας: Στηθαία ασφαλείας σε επικίνδυνα σημεία

Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας έγινε στα επικίνδυνα σημεία του οδικού…

% μέρες πρίν

Κατηγορείται η Δημοτική Αρχή για παραπλάνηση και λαϊκισμό!

Όσοι παρακολούθησαν το τελευταίο (δια ζώσης) Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων άκουσαν τον αντιδήμαρχο Οικονομικών…

% μέρες πρίν

Ημερίδα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Αύριο, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Βουλευτικού, θα διεξαχθεί…

% μέρες πρίν

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

Γράφει ο Παναγιώτης Μυργιώτης  Ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας την 11η Ιουνίου 1941 δημιουργεί τις βάσεις…

% μέρες πρίν

Από λόγια καλά πάμε κ. Πτωχέ

γράφει η Ντίνα Καλομοίρα Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση…

% μέρες πρίν

Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Βραχατίου

Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και τη βελτίωση…

% μέρες πρίν