Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους, εγκαθίσταται και λειτουργεί στην ανατολική πτέρυγα των π. Στρατώνων Καποδίστρια με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά την ομόφωνα θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκαν οι αναγκαίες μελέτες, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα, διαμορφώνονται χώροι υποδοχής 30 τ.μ., εκθεσιακοί χώροι 309 τ.μ., επιγραφικό εργαστήριο 50 τ.μ., χώροι προσωπικού 40 τ.μ., αίθουσα πολυμέσων 50 τ.μ., κλιμακοστάσιο / ανελκυστήρας 50 τ.μ., χώροι υγιεινής 60 τ.μ., χώροι εγκαταστάσεων 70 τ.μ.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «Με το έργο αποκαθίσταται και εκσυγχρονίζεται το κτήριο της διώροφης ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια -εμβαδού περίπου 650 τ.μ.- έπειτα από εγκατάλειψη εικοσαετίας. Με την ίδρυση του Επιγραφικού Μουσείου στους καποδιστριακούς στρατώνες, στη δυτική πτέρυγα των οποίων φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο και με την επέκταση και επανέκθεση του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου, η πόλη του Άργους αποκτά πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές, οι οποίες αναδεικνύουν τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής στη μεγάλη ιστορική διαχρονία και δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό πόρο για την πόλη και την Αργολίδα».
Το 2011, η δυτική πτέρυγα του κτηρίου μετατράπηκε σε Βυζαντινό Μουσείο. Το 2022, ο Δήμος Άργους–Μυκηνών αποφάσισε να παραχωρήσει τη χρήση της ανατολικής πτέρυγας για τη δημιουργία Επιγραφικού Μουσείου Άργους.
Στο Επιγραφικό Μουσείο Άργους πρόκειται να εκτεθεί –εκτός των άλλων πολύτιμων επιγραφών- ένα μοναδικό σύνολο, που συγκροτείται από 136 χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, οι οποίοι ήρθαν στο φως, πριν από 22 χρόνια, κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας στο οικόπεδο Σμυρναίου στο Άργος, και αποτελούν μέρος του αρχείου του ιερού θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν και τα ιερά χρήματα της Ήρας. Τα ευρήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς και πλήθος άλλων λειτουργιών, από τα τέλη του 5ου αι. έως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Το έργο της δημιουργίας της μόνιμης έκθεσης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Αύγουστο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Επί δημαρχίας Δημήτρη Καμπόσου.

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Φορτώνουν το δήμο με δάνειο 3.000.000+

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ Χάθηκαν 5 ολόκληροι μήνες και ο Δήμος Άργους Μυκηνών πορεύεται (και θα…

% μέρες πρίν

Συνάντηση 6 χορωδιών στο Άργος

Όταν πριν από τρία χρόνια ο Σύλλογος «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους» και η Μικτή Χορωδία…

% μέρες πρίν

Καλές εντυπώσεις από τον Ημιμαραθώνιο Επιδαύριο δρόμο

Ο αναβαθμισμένος ιστορικός Επιδαύριος δρόμος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία…

% μέρες πρίν

Αναγέννηση Πύργου: Έφερε 3 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα

Με επτά μετάλλια, (τρία χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα) επέστρεψε η αποστολή της “Αναγέννησης…

% μέρες πρίν

ΠΥΡΓΟΣ: Συνεχίζονται τα χρήσιμα έργα και σχεδιάζεται το μέλλον

Με έργα προϋπολογισμού περίπου 2.000.000 ευρώ (οι συμβάσεις των οποίων υπεγράφησαν την Τρίτη 14η Μαΐου…

% μέρες πρίν

Συμφωνούμε … διαφωνώντας

γράφει ο Γιάννης Κουριαννίδης* Τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας τις τελευταίες ημέρες είναι αναμφισβήτητα…

% μέρες πρίν