γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ
Όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν την πολυπληθή και πολυτελή διοργάνωση του Μαραθωνίου του Ναυπλίου, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Δήμο και χρηματοδοτείται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το Δημοτικό Ταμείο και άλλους ιδιώτες.
Το ίδιο ισχύει και για το Μουσικό Φεστιβάλ του Ναυπλίου, μετεξέλιξη του Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής, που καθιέρωσε πριν 32 χρόνια ο Δήμαρχος Γιώργος Τσούρνος με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Διάσημο Γιάννη Βακαρέλη.
Κοινά χαρακτηριστικά τους η γενναιόδωρη στήριξη από την εκάστοτε δημοτική αρχή και η πολύ μεγάλη προβολή που τυγχάνουν από τα τοπικά και όχι μόνον ΜΜΕ.
Είναι δύο μεγάλης εμβέλειας εκδηλώσεις που συμβάλλουν στη φήμη και στην επισκεψιμότητα της πόλης του Ναυπλίου. Συμβάλλουν όμως και στην εικόνα ενός δήμου που στηρίζει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Λίγοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν δύο άλλες, ίσως πιο μεγάλες εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν, διοργανώνονται και χρηματοδοτούνται από ιδιωτική πρωτοβουλία, συμβάλλοντας και αυτές (ίσως και περισσότερο από τις προηγούμενες τις οποίες ανέφερα), στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του Δήμου και στην στήριξη της οικονομίας της πόλης.
Δείτε ποιες είναι αυτές:
ΠΑΛΑΜΗΔΕΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, με τόπο διεξαγωγής, που αλλού, στο Ναύπλιον, πατρίδα του μεγάλου Παλαμήδη. Εμπνευστής του, ο νεαρός τότε Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών Θεόδωρος Λαμπάδας.
Κανένας δεν πίστευε ότι θα μακροημερεύσει, θα καθιερωθεί ως κορυφαίο στην Ελλάδα και ως σημαντικό στην Ευρώπη.
15 χρόνια μετά, έχοντας φιλοξενήσει δεκάδες Σχολές, διαφόρων εκφράσεων πολεμικών τεχνών και χιλιάδες Αθλητές διαφόρων ηλικιών από πλήθος Ελληνικών και Ευρωπαϊκών πόλεων, το Παλαμήδειο Πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών εξακολουθεί να διεξάγετε όλο και καλύτερο.
Στα χρόνια αυτά, με μηδενική σχεδόν οικονομική υποστήριξη από τον Δήμο και άλλους κρατικούς φορείς, συνέβαλε στην καθιέρωση του Ναυπλίου ως μήτρα αθλητικών εκδηλώσεων με Πανευρωπαϊκή φήμη. Συνέβαλε στην στροφή χιλιάδων νέων προς τις Πολεμικές Τέχνες και την φιλοσοφία που τις διακρίνει. Έφερε περισσότερους από 30.000 επισκέπτες (αθλητές και συνοδούς) οι οποίοι διέμειναν επί τρεις έως 5 ημέρες στην πόλη, σε περίοδο τουριστικής ένδειας (διεξάγεται πάντοτε Νοέμβριο). Συνέβαλε στην διάδοση της φήμης του Ναυπλίου, της Ελλάδος, των Ελλήνων, των Ελληνικών γεύσεων και της Ελληνικής δυνατότητας οργάνωσης μεγάλων διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων.
Ταυτισμένο με τον δημιουργό του Θοδωρή Λαμπάδα και την μαθήτριά του Άννα Κοκκινάκη που συναγωνίζεται σε αξία τον Δάσκαλό της, το Παλαμήδειο Πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης του Αθλητικού Τουρισμού και της Φιλοσοφίας του Αθλητικού τρόπου ζωής.
Artiva Festival
Το Artiva Festival ξεκίνησε στο Ναύπλιον πριν από 9 χρόνια. Ήταν μια ιδέα του Μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη και της συντρόφου του Μαριλένας Κοττή.
Στηρίχθηκε στις προσωπικές τους γνωριμίες, από τον Χορωδιακό χώρο, και χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τα πρώτα χρόνια.
Πέτυχε να προσελκύσει, από την πρώτη κι όλας χρονιά το ενδιαφέρον δεκάδων Χορωδιών από όλη την Ελλάδα.
Περιλαμβάνει ελεύθερο και διαγωνιστικό πρόγραμμα.
Πραγματοποιείται πάντοτε το μήνα Νοέμβριο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομία της πόλης καθώς συρρέουν από Ελλάδα, Κύπρο και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεκάδες Χορωδιών με τους συνοδούς τους, δηλαδή περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα.
Είναι η διοργάνωση που, επί μία εβδομάδα, καταφέρνει να ακούγονται σε κάθε προσφερόμενο χώρο της πόλης (Βουλευτικό, Σχολικές αίθουσες, Πλατείες) χορωδιακά τραγούδια από φωνές όλων των ηλικιών και επιλογές μουσικών από κάθε μέρος της Ελλάδος και όχι μόνον.
Με ελάχιστη χρηματοδότηση εκ μέρους του Δήμου και άλλων κρατικών φορέων και απέραντη αγάπη γι’ αυτό που έκαναν, ο Θεοδόσης Αντωνιάδης και η αείμνηστη Μαριλένα Κοττή, συνέβαλαν στην καθιέρωση της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδος ως Μουσική Πρωτεύουσα, με τη βάση των Φωνητικών σχημάτων της Ελλάδος, και συμπληρωματικά προς το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Ναυπλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιοι είναι και με τι ασχολούνται οι 9 πρώην βουλευτές Αργολίδας ΕΔΩ
ΑΥΡΙΟ: Το Δρομικό Κίνημα στην Αργολίδα