Τζιαμπάσης και Πιτερός για τους Πολεμιστές του Riace

102
Χρήστος Πιτερός και Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης

Στις 9 Νοεμβρίου 2023 στην φιλόξενη αίθουσα του Φιλανδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα με παρουσία πολλών και σημαντικών αρχαιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκε το πρώτο από τα τρία workshop που έχουν προγραμματιστεί από το τμήμα Αρχαίων και Σύγχρονων Πολιτισμών του University of Messina (Italy).

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα νέα στοιχεία για τα αγάλματα Πολεμιστές/Ήρωες του Riace. O αρχαιολόγος Κων/νος Τζιαμπάσης αφού εξέτασε μια σειρά από περιπτώσεις χάλκινων αγαλμάτων από την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την προέλευση τους, παρουσίασε μια βάση σε δεύτερη χρήση από το ημικυκλικό κτήριο της Αρχαίας Αγοράς του Άργους που πιθανόν να υπάρχουν οι ενδείξεις για το που βρίσκονταν τοποθετημένος το άγαλμα του Ήρωα/Πολεμιστή Α.

Ο αρχαιολόγος Χρήστος Πιτερός έκανε εκτενή αναφορά σε ένα χάλκινο άγαλμα που αναπαριστά μια μορφή ενός γηραιού άνδρα του 5ου αι. π.Χ. και το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και φέρει ιμάτιο και βρέθηκε σε μια σωστική ανασκαφή του 1992 στο Άργος σε ένα χώρο που παραπέμπει σε ένα εργαστήριο χαλκού. Σε αναλύσεις που έγιναν από το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» αποδεικνύεται ότι το άγαλμα του γηραιού άνδρα έχει τα ίδια ίχνη πηλού με τα δύο αγάλματα των Ηρώων/Πολεμιστών από το Riace. Η έρευνα αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την ερμηνεία της προέλευσης των χάλκινων ηρώων/πολεμιστών από το Άργος.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας και Νομισματικής Daniele Castrizio ανέδειξε την σημασία των Ηρώων/Πολεμιστών του Riace μέσα από τις νέες τελευταίες έρευνες και τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του Saverio Autellitano που καταδεικνύουν τα σημάδια στο κεφάλι του Ήρωα/Πολεμιστή Β αλλά και τις νέες εικονογραφικές έρευνες για τα δύο αγάλματα.

Τέλος ο ερευνητής Antonio Corso αναφέρθηκε στο εργαστήριο που έγινε η χύτευση των δυο χάλκινων αγαλμάτων που βρίσκονταν στο Άργος, αναδεικνύοντας και συγκρίνοντας τα τυπολογικά χαρακτηριστικά του εργαστηρίου με τέχνεργα που βρίσκονται στην Ιταλία και είναι έργα του γλύπτη Πυθαγόρα από το Ρήγιο της Καλαυρίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του «Δαναού» κ. Σωτήρης Κωτσοβός που προσκάλεσε τους ομιλητές να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και στην πόλη του Άργους. Άλλωστε το 2024 συμπληρώνονται 130 χρόνια από την ίδρυση του Δαναού.

Το κλίμα στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ζεστό από μέρους του προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτη Μπένου και της διευθύντριας του Φιλανδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας κ.Petra Pakkanen. Τους επόμενους μήνες οι ανακοινώσεις των τεσσάρων ερευνητών θα παρουσιαστούν στο επιστημονικό περιοδικό του University of Messina(Italy).