Με διοργανωτές τους Λογιστές και τους Δικηγόρους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων με στόχο τον συντονισμό ενεργειών για απαλοιφή αποκρουστικών διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου που έφερε προς διαβούλευση η κυβέρνηση δια χειρός Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως αποκαλύφθηκε κατά την συζήτηση, πολλοί Λογιστές και Δικηγόροι χρησιμοποιούν ως έδρα το σπίτι τους για να μην χρεώνονται ενοίκια γραφείου που αδυνατούν να καταβάλουν.
Οι ομιλητές απέρριψαν τη λογική των τεκμηρίων και κάλεσαν όλους τους επαγγελματίες σε εγρήγορση.
Για το προωθούμενο σχέδιο νόμου, ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Σαλαπάτας, γράφει στην προσωπική του σελίδα:
«Τη… «δόξα» του «νόμου Κατρουγκαλου» ζήλεψε ο άεργος και ανεπάγγελτος Χατζηδάκης ο τρόφιμος του κομματικού σωλήνα, και μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εισήγαγε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δια του ολετήρα Χατζηδάκη «κλείνει το μάτι» στην φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων, υιοθετώντας την πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».
Ειδικότερα οι διατάξεις που αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους είναι δυσμενέστερες από τις αρχικές διαρροές της κυβέρνησης.
Το σχέδιο νόμου έχει καθαρή στόχευση – να περιοριστεί στο ελάχιστο η αυτοαπασχόληση, να συγκεντρωθεί η ύλη σε λίγα μεγάλα “μαγαζιά’ και να μετατραπεί το δικηγορικό λειτούργημα μας σε υπάλληλοποιημένο επάγγελμα.
Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, προφανώς απευθύνεται σε αδαείς αφού είναι γνωστό από την εμπειρία του παρελθόντος, ότι οι όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης έχουν αποδειχθεί, ατελέσφορες. Όπως επίσης, αδόκιμη και εκ του πονηρού είναι και η προσπάθεια ταύτισης των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι διαφορετική κατηγορία από αυτή των μισθωτών ούτε αφορολόγητο εισόδημα έχουν ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.
Σήμερα, η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις, κάτι που αποδεικνύεται αναμφισβήτητα και από τα στοιχεία των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και τον αριθμό όσων έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις, στοιχεία που είναι γνωστά στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 38% περίπου των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν οφειλές εκτός ρύθμισης.
Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λυσιτελώς με την φορολόγηση των εισοδημάτων των 10.000 ευρώ αλλά εκείνων των εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ που φοροδιαφεύγουν.
Οι δικηγόροι το επόμενο διάστημα καλούμαστε να δώσουμε μάχη για να μην απωλέσει η δικηγορία τον λειτουργηματικό χαρακτήρα της».