Με μεγάλη επιτυχία το 52ο Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Πόρτο Χέλι

68

Στo Πόρτο Χέλι διεξήχθη το 52ο Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Υποβρύχιας Αλιείας στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2023, με διοργανωτή την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.).

Τεράστιο ενδιαφέρον είχε και φέτος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαροτούφεκου, το οποίο αποτελεί τον ύψιστο αγωνιστικό θεσμό για το υποβρύχιο ψάρεμα – ψαροτούφεκο στη χώρα μας. Διεξάγεται μια φορά κάθε χρόνο και σε ένα διαφορετικό μέρος της Ελλάδας. Φέτος συμμετέχουν 16 αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Η διοργάνωση και η επιλογή της περιοχής

Την διοργάνωση του αγώνα είχε αναλάβει και φέτος ο Νίκος Καμπάνης, γνωστός για την προσφορά του στο αγωνιστικό ψαροτούφεκο τόσο σαν αρχηγός ομάδας αλλά και έφορος της ΕΟΥΔΑ. Επιπλέον στο Πόρτο Χέλι, έχει την υποστήριξη του Γιάννη Σιδέρη, 10 φορές Πρωταθλητή Ελλάδος, ο οποίος  διεκδίκησε και κέρδισε τον ενδέκατο τίτλο σπάζοντας για άλλη μία φορά το δικό του ρεκόρ.

Αλυτάρχης του αγώνα ήταν ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Πρωταθλητής Ελλάδος 1998, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία και έχει φέρει εις πέρας αρκετούς πανελλήνιους αγώνες ως αλυτάρχης και παλαιότερα ως αθλητής .

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι αθλητές που συμμετέχαν στο 52ο Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υπ. Αλιείας:

  ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΜΙΛΟΣ
1. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΜΠΑΣ Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ
2. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ
3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ
4. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΣ Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ
5. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΛΚΗΣ Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ
6. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ
7. ΜΙΧΑΗΛ ΣΙΜΙΤΣΑΚΗΣ Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ
8. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ
9. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΑΡΤΣΕΒΙΤΣ Α.Ο. ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ
10. ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ Ν.Ο. ΣΗΤΕΙΑΣ
11. ΜΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ Ν.Ο. ΣΗΤΕΙΑΣ
12. ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ Ν.Ο. ΣΥΡΟΥ
 13. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΣΙΑΝΔΡΗΣ Ε/Κ & Υ/Δ ΝΗΡΙΤΗΣ
 14. ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ Ν.Ο.Τ.Κ.
 15. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Ν.Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
16. ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΓΓΑΣ Ν.Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Λίγα λόγια για τον θεσμό
Ο αγώνας χαρακτηρίζεται ατομικός, αφού οι αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους. Στον αγώνα οι αθλητές καταδύονται με κράτημα αναπνοής (αθλητική υποβρύχια αλιεία) χρησιμοποιώντας ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό, όπως Στολή υγρού τύπου, μάσκα, αναπνευστήρα, πέδιλα και ψαροτούφεκο το οποίο οπλίζουν με την μυϊκή τους δύναμη και απαραιτήτως, πλωτήρας σήμανσης (κοινώς σημαδούρα ). Υπάρχει στον αγώνα ειδικός κανονισμός σχετικός με την αλιεία ψαριών, με επιτρεπόμενα και απαγορευμένα είδη. Για παράδειγμα, επιτρέπεται η αλιεία ενός μόνο ροφού ανά ημέρα από κάθε αθλητή, με ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος πέντε κιλών. Από τα λοιπά είδη αλιεύονται ψάρια από 400 γραμμάρια και άνω και μέχρι δέκα τεμάχια ανά είδος. Απαγορεύονται τα μαλάκια, τα καρχαριοειδή και ο τόνος.

Για κάθε έγκυρο ψάρι που πιάνει ο αθλητής, βαθμολογείται μέσα από ένα ειδικό σύστημα βαθμολόγησης αγώνων. Το σύνολο των δυο αγωνιστικών ημερών δίνει την τελική βαθμολογία για τον κάθε αθλητή. Ο αθλητής με την μεγαλύτερη συνολικά βαθμολογία ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδος

Έχει διάρκεια δυο αγωνιστικές ημέρες, από πέντε ώρες ημερησίως. Κάθε αγωνιστική ημέρα διεξάγεται σε διαφορετική θαλάσσια περιοχή, η οποία ονομάζεται Τράπεζα Αγώνα. Οι Τράπεζες του αγώνα έχουν όρια, αρχή και τέλος, γεγονός που προβλέπεται από ειδική άδεια η οποία παρέχεται κατόπιν αιτήσεως του διοργανωτή ομίλου από την Νομαρχία και το Τμήμα Εποπτείας Αλιείας που είναι και αρμόδιο για γνωμοδότηση και αδειοδότηση.