Λευκή Πετσέτα από τη Δημοτική Αρχή;

753

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ

Η απογοήτευση ενός δημάρχου που χάνει τις εκλογές και η μείωση της αποδοτικότητάς του, μέχρι την αντικατάστασή του από τον καινούργιο, είναι ανθρώπινη, κατανοητή και αποδεκτή. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι η κατάπτωση των βασικών δημοτικών λειτουργιών στο μεσοδιάστημα μέχρι την παράδοση της δημαρχίας.

Αναφερόμενος στον δήμο Ναυπλιέων, είχα σχηματίσει την εντύπωση πως ο Δημήτρης Κωστούρος και οι βασικοί του συνεργάτες θα έβγαζαν εις πέρας όλους τους γύρους του αγώνα χωρίς να αποχωρήσουν των ουσιαστικών καθηκόντων τους ή να ρίξουν λευκή πετσέτα αναγνώρισης ότι «Δεν έχουν άλλες δυνάμεις».

Ήταν μια εντύπωση που μου δημιουργήθηκε από την προσπάθεια που έκανε ο απερχόμενος δήμαρχος για να προβάλει τα υλοποιούμενα ήδη έργα και να σπρώξει την ολοκλήρωσή τους, προκειμένου να μπορεί να ισχυρίζεται αργότερα ότι «Αυτά τα έργα έγιναν επί δικής μου Δημαρχίας».

Είχα ακόμα την εντύπωση πως έργα εμβληματικά της δημοτικής του αρχής όπως «Ο Δρόμος των Κάστρων» και η κατ’ ανάθεση συλλογή ογκωδών απορριμμάτων θα προχωρούσαν απρόσκοπτα.

Προφανώς έπεσα έξω!

Η μεν προβολή του έργου του συνεχίσθηκε με πείσμα για λίγες ημέρες μετά την ήττα όμως, όπως πάντοτε, σταμάτησε από έλλειψη οργάνωσης και σχεδίου, κάτι που τον χαρακτήριζε σε όλες τις θητείες του και που -εν πολλοίς- του κόστισε και την απώλεια της νέας 5ετίας.

Τελικά, ο Δρόμος των Κάστρων, τύποις διεσώθη. Με την βοήθεια των Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας και σαφώς υποβαθμισμένος αλλά και με καθυστέρηση χρόνου, θα πραγματοποιηθεί υποβαθμισμένος. Απομένει να δούμε πως θα διαχειρισθεί τον σπουδαίο αυτό Δρομικό Αγώνα η νέα Δημοτική Αρχή που ως γνωστόν διακατέχεται από μια άλλη φιλοσοφία.

Το ίδιο και η περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων. Μια δραστηριότητα που ο Δημήτρης Κωστούρος αφαίρεσε από την υπηρεσία καθαριότητας και παρέδωσε κατ’ ανάθεση σε ιδιωτική επιχείρηση και η οποία είχε γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Η περισυλλογή ογκωδών, σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου Ναυπλιέων «έκατσε». Ξαφνικά, το πρόβλημα εναπόθεσης μετετράπη σε πρόβλημα περισυλλογής. Λοφίσκοι από μπάζα, κλαδιά, στρώματα, σπασμένα έπιπλα κ.α. εμφανίσθηκαν στο Ναύπλιον, στην Ασίνη, στο Τολό κ.α.

Τι συμβαίνει; Υπήρξε πρόβλημα με την ΤΕΡΝΑ, τον ΦΟΔΣΑ για την ακρίβεια, όπου είχαμε φτάσει να χρωστάμε περισσότερα από 1.500.000 ευρώ (εισπραττόμενα από τους Δημότες χρήματα); Υπήρξε αδυναμία καταβολών στον ιδιώτη εργολάβο και ως εκ τούτου αραίωση της περισυλλογής; Ήταν μια φυσιολογική αδράνεια επιτήρησης από τον αρμόδιο αιρετό (ήταν προσωπικά ο Δημ. Κωστούρος), ήταν κάτι άλλο;

Ότι και να συμβαίνει, η απερχόμενη δημοτική αρχή πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο και να φτάσει στον τερματισμό του βίου της με τιμή και όχι λοιδορούμενη.

Ο νέος Δήμαρχος, πολύ σωστά δεν προβαίνει σε δημόσιες αποδοκιμασίες για τέτοια θέματα χαλάρωσης. Να ελπίσουμε όμως ότι τηλεφωνά στον απερχόμενο και του θυμίζει ότι οι δημοτικές λειτουργίες δεν πρέπει να καταρρεύσουν;

Αν όχι, ας το κάνει! Και ας χρησιμοποιήσει σαν παράδειγμα την αγορά (κατ’ ανάθεση;) από την ΔΕΥΑΝ των 5 νέων μηχανημάτων πληρωμής λογαριασμών, εκτός Ταμείου.

Σελλούντος ειπείν: «Η λογική της Λευκής Πετσέτας δεν αρμόζει για έναν αυτοδιοικητικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Μπαρού συσπειρώνει την κοινωνία δίπλα του ΕΔΩ

ΑΥΡΙΟ: Μικρά και σημαντικά